ЗЈЗ у Шапцу: Чувајте здравље и новчанике (ВИДЕО)

Др Бранко Вујковић

Завод за јавно здравље у Шапцу упозорио је на појаву лажних потврда о извршеној вакцинацији. Из ове установе подсећају да ће сви који буду поседовали лажну потврду као и они који су такву издали или фалсификовали, сносити кривичну и сваку другу одговорност. Једина валидна потврда, доступна је свим вакцинисаним грађанима, а од јуче и зелени сертификат са прецизним подацима о ковид статусу сваког појединца.

– Сазнање о потражњи за лажним потврдама о вакцинацији добили смо од грађана и здравствених радника, које смо упутили да такве случајеве пријаве надлежнима. 80 до 100 евра цифра је око које се спекулише као понуда за израду оваквог, фалсификованог документа – наводи др Бранко Вујковић, в.д. директора Завода за јавно здравље Шабац.

Негативан ПЦР тест и потврда о вакцинацији најчешће су помињани документи неопходни за путовање у иностранство. Једноставном провером царинских службеника на граници скенирањем QR кода, јасно се потврђује валидност, односно уочава фалсификат.

– Свим грађанима Републике Србије омогућена је услуга преузимања Дигиталног зеленог сертификата, односно потврде о извршеној вакцинацији и резултатима различитих тестирања на ковид 19 – једино правно валидна потврда – објашњава др Вујковић.

– Чувајте ваше здравље и новчанике!, поручују у Заводу за јавно здравље позивајући све житеље Мачванског округа да се вакцинишу. До сада је, у осам општина округа, дато 85.000 првих доза, а укупно је ревакцинисано 60 хиљада становника овог дела Западне Србије.

Славица Гајић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар