Живојин Ракочевић нови председник Удружења новинара Србије

Живојин Ракочевић (Фото: РТВ КИМ)

Новинар из Грачанице и директор Дома културе Живојин Ракочевић већином гласова изабран је за председника Удружења новинара Србије, објавила је рано јутрос РТВ Ким. После јучерашње целодневне жучне расправе, оспоравања кандидатуре од стране Кандидационе комисије, чланови Изборне скупштине одлучили су да Ракочевића врате на листу кандидата за председника УНС-а.

Ракочевић је добио 263 гласа, а досадашњи председник Владимир Радомировић 241 глас. Неважећих је било пет гласова. Изборна скупштина УНС-а одржана је у Хотелу Југославија у Београду.

Живојин Ракочевић више од деценије пише за Политику, члан је Управе УНС-а, а потпредседник најстаријег српског новинарског удружења био је од 2009. до 2013. године. Ракочевић је јединствен новинар у српском медијском простору. Борбен и упоран, али разборит, спада у најзаслужније појединце за оснивање, развој и опстанак српских медија на Косову и Метохији након НАТО агресије 1999. године.

Немерљиве заслуге има за окупљање новинара и јачање Удружења новинара Србије на Косову и Метохији, али и за израстање УНС-а у најјаче регионално новинарско удружење након 2000. године. Ракочевић је изванредан тумач друштвених збивања у Србији и региону. Спада у ретке новинаре уважене на различитим странама подељене српске медијске и новинарске сцене.

Живојин Ракочевић је рођен 1973. године. Дипломирао је на Филолошком факултету у Приштини на Катедри за српску књижевност и језик, а магистрирао на Универзитету у Београду. Покретао је и уређивао широку лепезу медија, од дечијих, медија из области културе, до информативно-политичких. Са 27 година, уз неколицину новинара, покренуо је Ким радио чији је главни и одговорни уредник од 2000. до 2008. године. Упоредо, био је председник КОСМА мреже у коју су се удружиле радио станице изолованих српских насеља и главни уредник магазина Глас југа.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар