Зеленовић ћутао док је “Фармаком” тровао пола Јадрa! Tајкунске паре биле су прече од интереса грађана!

Пајић: Зеленовић преко ноћи променио боју (Фото: Град Шабаџ)

Зашто бивши градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, који сада покушава да се наметне као лидер еколошких протеста, није проговарао ни реч када је власник пропалог концерна “Фармаком МБ” Мирослав Богићевић, главни финансијер његове претходне (ДС) и садашње (ЗЗС) странке, био власник готово свих рудника у Србији. И кад је затровао пола Јадра, угрозивши не само људе и природу у селу Костајнику, већ и здравље најмлађих у Зајачи, о чему је нашироко писала и домаћа и страна штампа, истиче у ауторском тексту који преносимо у целини др Александар Пајић, градоначелник Шапца и повереник Градског одбора Српске напредне странке.

Тада, а не тако давно, није тражио да се затварају рудници, већ је од шабачког тајкуна, који је уз помоћ његовог политичког оца и газде Душана Петровића ојадио српски банкарски систем, узимао новац да купује одборнике и спасава урушену градску власт. За Петровића се и дан-данас тврди да вуче све политичке конце у ЗЗС, а да је Зеленовић његов најобичнији трбухозборац!  

Није писнуо Зеленовић када је власник “Фармакома” у свом поседу имао 12 рудника на подручју Србије: “Леце”, „Заворје”, „Штира”, “Зајача”, „Брасина”, „Долић”, „Столице” „Кик”, „Рујевац”, „Равнаја”, „Рајићева Гора” и „Сува Руда” и још два у Македонији: „Лојане” и „Сува Река”, а медији на првим страницама доносили наслове “БОГИЋЕВИЋ УНИШТИО КОСТАЈНИК: Бахати тајкун отровао цело село, нико му ништа не може” или “ТРОВАЊЕ: Вода у Зајачи пуна фекалија и арсена!”, “Деци у Зајачи повишен ниво олова у крви”…

Подсетимо, новинари су овако писали…

“Након што је премијер рекао да ће држава интервенисати, јер је власник рудника ‘Столице’ поручио да народ цркне, уверили смо се у ужас мештана Костајника. Село испод јаловишта рудника  шест месеци доживљава апокалипсу! Кроз насеље, који метар од кућа, тече сива, одавно мртва Костајнича река и носи отров са јаловишта, канцерогени арсен, цинк, олово, антимон… Тежак, ужасан смрад осећа се већ на прилазу селу. Ближе кориту реке, постаје неподношљиво. Смрад гуши мештане, стеже грло…”

Мештани су, писале су новине, вапили за помоћ: “Остаћемо гладни. Ово нам је најбоља њива, сејали смо кукуруз, детелину… Узводно, кућа Стојана Ђуричића је на три метра од већ мртве реке. Преко пута је кућа Иванке Мићановић, којој прети клизиште… Чак је и Кризни штаб општине Крупањ  морао да изда препоруку мештанима Костајника ‘да ноћу, за време падавина, или најављених падавина не спавају и не бораве у својим кућама из безбедносних разлога’”.

Наравно, Зеленовић је “мудро” ћутао.

Није се огласио ни када су о тровању мештана Јадра, за чије се интересе наводно данас здушно бори, извештавали и инострани медији, попут “Ал Џазире”. Значи, не српски, којима редом пришива епитет да су „Вучићеви таблоди”, већ они којима се представља као тобожњи борац за правду и демократију на овим просторима.

“Дјеци у Зајачи повишен ниво олова у крви”, извештвала је “Ал Џазира”, а у прилогу се даље наводи да “већина дјеце у селу Зајача код Лознице, у западној Србији, има повишен ниво олова у крви. То су показали резултати приватних лабораторија којима су се мјештани овог села обраћали због сумње да су им дјеца отрована оловом које испарава топионица удаљена 200 метара од школе.”

“Локални поток један дио отпада доноси и у центар села. Многи не пију воду из славина, а о сађењу воћа и поврћа ни не размишљају. Кажу ништа да се не сеје, кажу преко пола метра је у земљу ушло олово…”, писао је извештач ове агенције из Зајаче. 

Најпознатијем шабачком тајкуну Мирославу Богићевићу припадала је и непокретна имовина на локацијама Планина, Брштица, Костајник, Ликодра, Красава, Толисавац и Завлака. Већина набројаних места су у крупањском и лозничком крају, око којих новопечени еколог Зеленовић обиграва и шаље своје емисаре, како би подбуњивао мештане да би на таласу њихове бриге скупљао прљаве политичке поене. Са намером да се позиционира као вођа протеста, у чему су га провалили остали опозициони лидери и претходних дана “напљували” најстрашније. 

Зеленовић српској јавности дугује одговор на питање чијим је парама финансирана регистрација странке Заједно за Србију, када је Душан Петровић део шабачког чланства превео из ДС-а у своју нову политичку организацију, а што је коштало цирка 80.000 евра? Који им је тајкун, такође, дао многоструко више, по неким изворима чак милион евра, да два пута спасавају урушену градску власт у Шапцу, готово отворено купујући одборнике у локалном парламенту.

Опстанак на власти странке ЗЗС у Шапцу криминалним, коруптивним методама надлежни правосудни органи нису ни покушавали да истраже. Зашто? Има ли то везе са тзв. реформом правосуђа коју је спроводио Зеленовићев ментор Петровић? Наравно.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар