Здравствени прегледи у новом објекту Завода за јавно здравље у Шапцу

У шабачком Заводу за јавно здравље данас је отворен објекат за здравствене прегледе. Завршена је и адаптација и реконструкција прве фазе простора за пуну имплементацију ПЦР дијагностике.

Реконструкцијом и адаптацијом помоћних просторија шабачки Завод за јавно здравље добио је савремени простор за здравствене прегледе у коме ће се у наредном периоду обављати сви послови Центра за контролу и превенцију болести.

– Захваљујући Републичкој дирекцији за имовину и заиста једној брзо донетој одлуци о пренамени помоћног простора наше установе, захваљујући пријатељима и донаторима са Мачванског округа, али и буџету наше установе, успели смо да завршимо нешто пре рока прву фазу реконструкције простора за ПЦР дијагностику. Практично, омогућили смо да већ од сутра крену радови на простору за ПЦР дијагностику. Очекујемо да и то буде нешто раније од онога како смо планирали, а то је био почетак априла. Оно што је важно, кадрове смо обучили. Ресорно министарство и Влада Републике Србије, Републички фонд за здравствено осигурање имају опредељену опрему која ће брзо доћи у нашу установу оног момента када завршимо комплетни простор за ПЦР дијагностику – рекао је др Бранко Вујковић, в.д. директора Завода за јавно здравље Шабац

Само у току прошле године у овим помоћним просторијама урађено је више од 20.000 здравствених прегледа и више од 600.000 квадрата мера дезинфекције, дезинсекције и дератизације.

– Оне ће бити административни део тог дела нашег Центра. Имамо и ординацију и за антирабичну заштиту где ће сви они пацијенти који имају потенцијални ујед паса на територији Мачаванског округа моћи да добију модерну антирабичну заштиту. Заиста један добар објекат, комплетиран. Драго ми је што Центар за контролу и превенцију болести, који заиста износи огроман посао, не само у периоду пандемије већ да тако кажем и у мирнодопском времену има овакве услове за рад. До сада су били у једном скученом простору који није био адекватан, Својим залагањем су и заслужили да раде у најбољим могућим условима. Сигуран сам да ће овај простор омогућити да будемо још спремнији и да у наредне изазове и сигурно неке наредне епидемије још спремније одговоримо како наш Центар за контролу и превенцију болести тако и сви други центри. Центар за микробиологију ће носити комплетан део посла обраде ПЦР узорака. Начелница Центра др Марина Малбашки обучена је и у Батајници и у Ветеринарском специјалистичком институту. Са нестрпљењем ишчекујемо не само због борбе са пандемијом Ковид-19 већ због борбе против свих заразних болести које угрожавају здравље наших грађана – истакао је др Бранко Вујковић.

Улагање у инфраструктуру, која ће обезбедити здравствену безбедност како запослених тако и свих корисника услуга ове шабачке здравствене установе, један је од приоритета Завода за јавно здравље.

– У име Управног одбора изражавам задовољство што је у овим тешким временима пандемије која траје већ две године менаџмент Завода за јавно здравље успео да се избори, да изгради инфраструктуру, да обучи кадрове и да се припреми за будуће изазове који им предстоје. Посебно им на свему томе честитам. Због свега тога увек ће имати подршку ресорног Министарства здравља, Управног одбора и моје лично име. Још једном им честитам – рекла је др Зорица Жегарац, председница Управног одбора.

Центар за контролу и превенцију болести, као и остали центри шабачког Завода за јавно здравље, биће спремни да и у наредном периоду одговоре свим изазовима, поручено је из ове установе.

Текст и фото: Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар