Захваљујући држави Србији и Граду обимна реконструкција Дома културе у Мишару

Реконструкција Дома културе Мишар започета је захваљујући средствима Министарства културе и Градске управе града Шапца. За прву фазу издвојено је 23 милиона динара.

Зграда Дом културе Мишар, објекат од културно-историјског значаја како за град Шабац тако и за целу Србију, после дуги низ година добиће нови изглед. Захваљујући средствима опредељеним од стране Министарства културе и информисања и Градске управе града Шапца започета је реконструкција.

– У наредних 90 дана имаћемо једно ново здање, потпуно реконструисано и спремно за употребу. Фирма „Јастребац“ из Смедерева задужена је за радове који су започети од кровне реконструкције, али се очекује да и други делови буду санирани. Вредност радова је 23 милиона динара. Са поносом кажем да смо ми као Град за реконструкцију издвојили 8 милиона динара, а својим пројектом преко програма “Градови у фокусу 2021” Министарства културе и информисања и својим пројектом, које је урадило Одељење друштвених делатности и град Шабац “Мишар – прошлост, садашњост, будућност” смо добили 15 милиона динара које ћемо употребити за ову комплетну реконструкцију. Тежимо ка томе да аматерска друштва, фолклорна друштва, позоришне трупе и Задужбинско друштво имају адекватне услове за рад и да Мишар на туристичкој мапи буде заступљен – истакао је др Александар Пајић, градоначелник Шапца.

Првом фазом реализације пројекта “Мишар – прошлост, садашњост, будућност” обухваћено је уређење целокупног објекта у чијем се саставу налази и музеј, просторије Задужбинског друштва “Први српски устанак” Мишар и сцена Омладинског позоришта “Вожд”.

– Ово здање не значи не само мештанима Мишара, него и мештанима читаве шабачке Посавине али, сигуран сам, и грађанима Шапца јер ће реконструкцијом саме Зграде Културе Мишар она добити нову употребну вредност. То значи да ће се стећи сви они услови за израду нове музејске поставке посвећене Боју на Мишару али и стављање у функцију свих осталих просторија које ову вишенаменску зграду чине веома значајним културним објектом за град Шабац – нагласио је Дејан Живановић, вођа пројекта.

Мештани Мишара напокон ће добити објекат који ће им омогућити да на прави начин сачувају и очувају заоставштину својих предака, али и да новим генерацијама пруже место за друштвено-културна окупљања и различите активности.

– Овај Дом је урађен 1948. године. Већ одавно је била потребна реконструкција јер је зграда била у врло лошем стању. Ми ћемо после овог реновирања имати много боље услове за наше културне садржаје који ће се дешавати у нашој Месној заједници. Захвалио бих се Влади републике Србије и граду Шапцу који су обезбедили средства да ми овај Дом доведемо у функцију да можемо да га користимо – рекао је Дарко Николић, председник МЗ “Мишар”.

На овоме се неће стати, кажу у Градској управи. Током наредне године издвојиће се потребна средства за нову музејску поставку, уређење дворишта и прилазних саобраћајница.

Оља Гавриловић

(Фото: Град Шабац)

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар