За воду, за љубав, за братство: 80 година од Крвавог марша Шабац – Јарак (ГАЛЕРИЈА)

У спомен на 80. годишњицу Крвавог марша, одржан је атлетски штафетни митинг у којем је двадесет троје шабачких атлитичара истрчало, симболично, исто толико километара. Тачно 23 километара 1941. године, прешли су становници Шапца који су били гоњени у маршу до Јарка од стране немачког окупатора, измучени, гладни, убијани…

На годишњицу једног од најтрагичнијих догађаја Другог светског рата за становнике Мачве и Срема, одржан је помен настрадалима код Спомен чесме у Јарку. Полагањем венаца учесницима Крвавог марша, почаст су одали чланови бројних удружења и организација, делегације града Шапца и Сремске Митровице, мештани…

– Осећам изузетну част што смо данас у Јарку одали почаст свим Шапчанима који су пре 80 година страдали током Крвавог марша. Њихова жртва није и неће бити заборављена, јер Шапчани знаjу да цене своју историју и претке. Култура сећања коју негујемо, наставиће се и у годинама које долазе.

Такође, изузетно ми је драго што је Град Шабац, уз мере и услове надлежног Завода за заштиту споменика културе из Сремске Митровице, обновио спомен чесму коју су Шапчани 1961. године поклонили Јарку и Јарчанима. Као Град, нисмо и нећемо никада заборавити помоћ мештана Јарка, пре свега у води, у тешким тренуцима за Шапчане, септембра 1941. године.

Људскост коју су показали, обавезује нас да наше заједничко пријатељство наставимо да негујемо и у будућности, али и да млађе генерације упознамо са тим. Обновљена спомен чесма остаје трајан симбол братских односа ова два места и вечите захвалности за помоћ у страшним догађајима који су се десили пре 80 година – истако је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Славица Гајић

Фотографије: Град Шабац и Славица Гајић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар