fbpx

За Дан града Шапца изложба и премијера филма о др Драги Љочић (ГАЛЕРИЈА)

(Фотографије: Град Шабац)

У част Дана града Шапца, као други велики догађај посвећен др Драги Љочић (после изложбе у Отвореној галерији на Тргу), синоћ је одржана и премијера филма о овој знаменитој Шапчанки, првој жени лекару у Србији и великој хуманисткињи.

– Удружење Комбин арт и Удружење новинара Шапца су зачетници идеје о филму о др Драги Љочић. Град Шабац је ту идеју подржао и на Дан града имамо промоцију филма о првој лекарки у Србији и једној од првих жена лекара у Европи. Др Драга Љочић је, пре свега, била борац за професију лекарства у Србији и Европи и борац за женска права, односно једнакост међу половима. Имозантан живот жене која је Шапцу оставила много тога. Поносан сам што Дом здравља носи њено име и што смо, као свој допринос времену у коме живимо, сетили се велике докторке Драге Љочић и радили промотивни филм – истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

У филму о докторки Драги говоре најеминентније личности из сфере здравства, политике, друштвеног живота наше земље, али и њени потомци, који су такође присуствовали првој званичној пројекцији.

– Борила се за родну равноправност. Имала је пионирски подухват. Њен учинак у моменту када је живела није био велики, али временом, чак и данас успомена њу утиче на то да равноправност жена добија на све већем значају, рекао Огњен Хумо, праунук др Драге Љочић.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар