Вујковић: ЗЈЗ нема право да даје податке „истраживачима“, процедуре су јасно дефинисане

Др Бранко Вујковић (Фото: ФБ страница)

Др Бранко Вујковић, в. д. директора регионалног Завода за Јавно здравље у Шапцу обратио се отвореним писмом новинарки БИРН Србија (Balkan Investigative Reporting Network-BIRN Srbija), које преносимо у целини.

Поштована Наталија,

Ако изузмем салве увреда, које су се појавиле на интеренет порталима (и које су упућене лично мени), а након Вашег саопштења у име “истраживачко новинарске групације” БИРН, морам дати коментар у име установе којом руководим.

Иако сте професионално и са уважавањем, као новинар “забринут” за јавно здравље грађана Мачванског округа, прихваћени од стране одговорних лица Завода за јавно здравље Шабац, не може се сакрити крајња тенденциозност Вашег “истраживачко – медијског” подухвата. Некако је већ и постао манир “истраживачких” новинара да нашу институцију, у периоду пандемије, приказују као некога ко угрожава, а не чува, јавно здравље. Ваше еснафско удружење Савет за штампу, званично је и потврдило на Суду части, шта мисли о Вашим колегама (додуше много мање новинарски едукованим од Вас), који се користе нечасним средствима и износе неистине.

Није Завод за јавно здравље Шабац одбио да достави информације БИРН-у, дозволите да Вас подсетим и просветлим. Из таквог текста читалац може стећи утисак да смо Вам ускратили нешто што Вама припада. Иако Вам је све детаљно објашњено, игнорисали сте то, и наставили сте да игноришете у циљу стварања сензационализма и анатемисања једне државне институције.

Нити Завод, нити било која друга акредитована лабораторија, не може да даје податке “истраживачима”, јер ви НЕМАТЕ право да их добијете. Просто, постоје јасно дефинисане процедуре о томе када и под којим условима трећа страна може да добије резултате испитивања, и тако је у целом свету. И то у складу са међународним стандардима квалитета о којима много волите да причате. Проверите слободно.

Замислите када би свако могао да добије податке, о било чијим резултатима испитивања, по било ком основу. Па још од здравствене установе!

Најинтересантније од свега, што је Ваша и намера “групације” БИРН да имате податке пре свих. Уколико не знате, постоји законом дефинисана процедура како можете да добијете податке, а најлакше је да се обратите наручиоцу испитивања директно. Чак и ако не желе, опет постоји пут.

Али не, интересантније је и лакше у “истраживању” анатемисати јавне институције, нарочито када се иза тога крије “секундарна добит”. Предлажем да “истраживање” усмерите на установе које имају спремне адвокатске тимове, а не да користите сазнање да јавне институције свој интегритет, бране пре свега  преданим и поштеним радом, посебно у време пандемије.

У години када слави век свог постојања, Завод за јавно здравље Шабац је поносан на резултате борбе наше државе против пандемије, и као део мреже државних институција које одговорно чувају јавно здравље грађана и здравствени систем, наставиће да се бори против епидемије свих врста вируса, како оних корона, тако и вируса неистине.

Свако добро, и вакцинишите се!

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар