Вујковић: Постављањем „памучних плућа“ се неће сазнати никаква истина о загађењу ваздуха

Бранко Вујковић (Фото: ФБ)

Поводом активности невладине организације @крени.промени у Шапцу, и текста објављеног у @гласподриња под називом: “Памучна плућа за контролу загађења ваздуха”, в. д. директора Завода за јавно здравље у Шапцу др Бранко Вујковић истиче:

Потпуно је легитимно постојање грађанских иницијатива које се залажу за смањење загађења и тежња за што бољом информисаности грађанства. Иако су сви подаци о мониторингу квалитета ваздуха јавно доступни свакоме, никада није на одмет учинити их још видљивијим.

Када кажемо мониторинг квалитета ваздуха, мислимо на стална мерења квалитета које спроводе бројне овлашћене и акредитоване лабораторије у Републици Србији. Ту можемо наћи истину о загађењу и покретати иницијативе да имамо што више података који су резултат тачних мерења.

На жалост, постављањем „памучних плућа“ се неће сазнати никаква истина о загађењу ваздуха.

Да ли треба да погађамо да ће бели памук после месец дана променити боју?

За то не треба памук, паркирајте чист аутомобил и након месец дана ће бити јако прљав.

Да ли је сва прљавштина и прашина последица загађења ваздуха?

Наравно да није.

Да ли ће се овим утврдити чега и колико има у ваздуху?

Сигурно неће.

Напомињемо да област мерења квалитета ваздуха и праћења фактора ризика по здравље људи захтева високо стручан кадар и адекватну опрему.

Крајње поједностављивање нечијег рада и међународно признатих метода мерења и вредновања добијених резултата неће довести до бољитка. Може бити само обрнуто. Овакав покушај је сличан као када бисте пробали одредити правац и јачину ветра уз помоћ влажног прста и после то сматрати валидним податком.

Због тога, боље је активизам усмерити на активности које би имале далеко значајнији ефекат.

Позивамо све невладине организације да нам креативним и конструктивним предлозима, помогну у очувању јавног здравља, и у нашој заједничкој борби за чист ваздух, воду, и земљу, као и здраву храну, јер само уједињени можемо победити све изазове новог доба.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар