Вучић: Заклео сам се над Уставом да Србија неће признати Косово

(Фото: Принтскрин)

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, на првој посебној седници Народне скупштине Србије, да одговорна и реална политика не може да почива на митовима и фантазмагоријама, те да на Косову и Метохији треба да пронађемо живот – живот за Србе и ништа мање за Албанце.

Председник Вучић је, на седници посвећеној извештају о преговарачком процесу са привременим институција самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. године, рекао да када је нешто за нацију болно онда томе мора да се приступа одговорно, удруживањем свих друштвених снага.

Кључно је, истиче, дефинисање заједничког циља, што ће нас обавезивати и подстаћи да макар по једном питању превазиђемо разлике, како партијске, тако и делимично личне.

„Скупштина је право и једино место где се разговор о једном оваквом питању може водити дубински. И зато када имам прилику да говорим о КиМ, дужан сам да започнем са освртом на стварност и капацитете да се изборимо, а одговорна и реална политика не може да почива на митовима, фантазмагоријама“, подвукао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да то значи да сопствене митове морамо да прилагодимо разумевајући који је њихов значај у стварању духа српског народа, да без њих не бисмо на овакав начин ни опстајали до данашњег дана, али и да избегнемо суноврат и опасности које неретко у прошлости нисмо избегли, да не гинемо за луду главу, да размишљамо како да развијамо сателите и вештачку интелигенцију.

„Тек то ће дати пун смисао и нови живот позитивном миту и свему што из тога иде. Исто је и са КиМ, тамо на заједничком треба да пронађемо живот, живот за Србе и ништа мање за Албанце“, нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је то тежак задатак који морамо да завршимо да бисмо преживели и опстали као држава и народ.

„Све друго води ка још једном повлачењу, губитку и новој дози пустих снова, које нико неће моћи да оствари. У политици је важно да људима понудимо што је реално и могуће. Од додворавања народу, лепих речи много је важније да урадимо што можемо. А простор на којем морамо да радимо је такав да су нам могућности за напредак и велики бољитак веома оскудне, а шансе да одемо у амбис прилично једноставне и погрешном политиком, ако би се служили, готово извесне“, рекао је председник Вучић.

Србија неће ни посредно ни непосредно признати независност Kосова

Председник Александар Вучић поручио је данас у парламенту да Србија неће ни посредно ни непосредно признати једнострано проглашену независност наше јужне српске покрајине.

„Нити ће одустати од своје легитимне борбе за своје државне и националне интересе и борбе за поштовање међународног права“, поручио је Вучић на првој посебној седницу Народне скупштине Србије на којој председник представља Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. године до 1. септембра 2022. године.

Након тога уследио је велики аплауз посланика.

„Историјске токове није увек могуће преокренути, али није ни немогуће и од те борбе и амбиције не би требало да одустанемо и зато, да не буде никакве сумње пошто има оних који би да држе без основа патриотске и моралне придике а имају најмање права да то чине – заклео сам се над Уставом и добио највеће поверење, да докле год на то будем могао да утичем Србија неће ни посредно ни непосредно признати једнострано проглашену независност наше јужне покрајине“, поручио је председник Вучић.

Kаже да је Пекић говорио да немати прошлост једнако је остајању без будућности.

„Ако се заглавимо у прошлости борба за бољу будућност ће нам остати недостижна, а та борба се води на два фронта, против противника и властитих заблуда“, навео је председник Вучић.

Вучић је замолио грађане, пошто, како каже, сви мисле да је време за стицање политичких поена, да будемо реални и рационални и знамо шта је то што је могуће и да не оставимо све проблеме нашој деци, са којима се сада мучимо.

Додао је да би више волео да се разговара о још више инвестиција, пословној клими и свакодневном животу грађана, пошто имамо проблеме управо због нерешених конфликта које смо наследили.

Политика по питању KиМ између жеља и могућности

Председник Александар Вучић рекао је данас у парламенту да је државна политика по питању Kосова и Метохије вођена у простору између жељеног и могућег, наводећи да су, док су жеље већине грађана о KиМ и даље углавном нереалне и максималистичке, могућности веома оскудне.

“И да не улазимо у анализу ко је све за то крив, јер је то бесмислено, иако нам је KиМ увек служило као добар полигон за задавање удараца онима који другачије мисле, или за излажење из тема и оквира у којима се нисмо добро сналазили, попут економије и привредног напретка”, указао је председник Вучић.

Вучић је подсетио да је и у ранијим обраћањима парламенту износио историјски преглед политичких прилика на територији KиМ, поражавајуће деморгафске податке о томе како су Срби од, практично, јединог народа на том простору средином 15. века постали убедљива мањина.

“Био сам у прилици да покушам да објасним какве би биле еконосмке и демографске последице живљења у сталном замрзнутом конфликту, односно непостојања споразума који би отворио простор за бољу дугорочну сарадњу српског и албанског фактора на KиМ. Од процена које сам износио тада, не одступам ни данас, с тим што би оне биле још неповољније”, рекао је председник Вучић.

Указао је да се у међувремену деосио и конфликт на истоку Европе, који може да се мери као светски рат, а који има огроман утицај на Србију, додајући да се хистерија у међународној заједници рефлектује на Србију, на нашу борбу и кључне националне и државне интересе.

Подсетио је да је 1871.године, непосредно пред стицање независности Србије на Берлинском конгресу, на територији KиМ живело 64 одсто Срба, а да је, наког губитака с краја 19. и почетка 20. века, српско национално ткиво на том простору обновило од 1921.године и 26 одсто до 1939.године и 34 одсто живља на Kосмету.

“Људи говоре да је одувек било наше. То није истина. Мењале су се власти, имали смо амбасадоре тамо, конзуле, али увек је била борба за територију и националне интересе између два народа. Некада смо ми, некада су други побеђивали”, рекао је председник Вучић.

Указао је на значајан утицај иностраног фактора на све те догађаје, који би, каже, не рачунајући Француску, готово увек стајали, тврдо и чврсто на позицији против оних против Србије.

Навео је да је 1948.године било 27 одсто Срба на KиМ, док од 1961.године до 1991.године следи пад са 27 на 11 одсто, уз све тежи живот на KиМ.

“Имали смо додатни проблем, да су Албанци демографски победили, јер су били посвећени опстанку и напретку нације. Све што ми нисмо, јер смо увек били спремнији за свађе, а не да се ујединимо”, рекао је председник Србије.

Додао је да је 2000.године, на KиМ било 7 одсто Срба, а данас, према проценама Приштине пет одсто, док наши подаци кажу између 6,5 и 7 одсто, односно око 100.000 људи који данас живе на KиМ.

“Важно је да људи то знају, да знамо шта је то што чувамо и да највише морамо да чувамо наше људе на KиМ”, рекао је председник Вучић.

Запад не жели да поштује Повељу УН и Резолуцију 1244

Суштинска криза дијалога проистиче из чињенице да западни свет не жели да поштује Повељу УН и Резолуцију Савета безбедности 1244, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, обраћајући се посланицима, казао да је то наш највећи проблем, јер је једино на шта можемо да се позивамо међународно право и Резолуцију 1244.

„Они не желе да чују за то. За њих је то завршена прича. Kажу „то је прошлост, ствари на терену су измениле ситуацију“. Али када се у Украјини нешто догоди онда ствари на терену нису измениле ситуацију и правни поредак“, критиковао је председник Вучић.

Вучић је рекао да је други проблем да њих не занима поштовање споразума који су потписани и не пада им на памет да врше било који притисак на Приштину, изузев да кажу „није лепо то што радите“.

„Неформирање Заједнице српских општина (ЗСО) створило је атмосферу у којој се положај Срба погоршавао континуирано, све до забрињавајуће ситуације у којој су све учесталији напади на личну и имовинску безбедност. Дугогодишња образложења око Устава су бесмислена“, рекао је он додајући да међународна заједница прећутно подржава неформирање ЗСО.

Указао је да сада кажу да ће морати да се формира ЗСО, али је додао да сумња да ће до тога доћи, или ће покушати да нас унизе тиме што ће да кажу да ће то бити невладина организација без надлежности.

Пренео је да је током последњег сусрета у Бриселу наша делегација исказала максималну конструктивност и спремност да разговара о свему у разумним оквирима.

Такође је одбацио тврдње појединаца да власти немају платформу са којом иступа.

„Имамо платформу, која је усвојена у парламенту, а чуо сам неистине да се не зна с којом иступамо. Погледајте Службени гласник Србије из 2013.године и Резолуцију о основним принципима разговора са привременим институцијама у Приштини по којој поступамо“, подвукао је он.

Озбиљна опасност, али сукоб на КиМ био би катастрофа

Опасност је блиска, објективна и озбиљна, поручио је председник Вучић и додао да би, уколико би дошло до било каквог сукоба на КиМ, то би била катастрофа за целу Србију.

Председник Вучић је на посебној седници Народне Скупштине Србије о КиМ рекао да смо изложени значајним безбедносним изазовима.

„Не морам да обелодањујем сва обавештајна сазнања да бисте тога били свесни. Чини ми се да сами то, чак и када не морате да прочитате или видите у средствима масовног информисања, можете да разумете и осетите”, рекао је председник Вучић.
Навео је да је све веће присуство специјалних снага приштинске полиције на северу КиМ и додао да не постоји никакво вештачко стварање кризе са српске стране.

Председник Вучић је указао да је опасност блиска, објективна и озбиљна и додао да о томе најбоље могу да посведоче представници српског народа и институција са КиМ, који присуствују данашњој седници у Скупштини Србије.

Истакао је да Србија ни на који начин није учествовала у генерисању кризе.

„Упркос свему ми смо били и остали доследно опредељени за дијалог, свесни да је мирно решавање проблема једини разуман начин и да нас све друго, уместо стабилизацији и деескалацији, води у нестабилност и потенцијалне сукобе чије размере могу бити катастрофалне, не само за људе на КиМ већ и за читаву Србију”, истакао је председник Вучић.

Навео је да наша опредељеност за разговор никада није била само декларативна јер смо, додао је, у свакој прилици показивали највећу могућу конструктивност и то не зато што се плашимо.

“Не из страха због 3.700 НАТО војника. Имамо их и више и нисмо слабије наоружани, али је проблем у томе што бисмо изазвали катастрофу за целу земљу да не желимо мир и стабилизацију и зато што морамо да размишљамо и о људима који живе у Београду, Новом Саду, Нишу, Лесковцу, Крагујевцу, Краљеву, Чачку и сваком другом месту”, рекао је председник Вучић.

Истакао је да Србија није више онако слаба као што је била 1998, 1999, 2004. и 2008. године и додао да су наши војно-полицијски капацитети десетоструко већи и снажнији посебно имајући у виду квалитет онога што поседујемо.

„Али, оно што ми је најважније то је да поседујемо више памети и мудрости и да знамо где су границе, границе наше озбиљности, одговорности и да урадимо све што је увек у нашој моћи да сачувамо мир и обезбедимо сигурност и за наш народ на КиМ, али и за целу Србију јер уколико би дошло до било каквог сукоба то би била катастрофа за целу Србију”, подвукао је председник Вучић и закључио:

“Зато сам молио и Алабанце, али и представнике међународне заједнице да не дозволе изазивање сукоба и замоле или запрете онима које су створили у Приштини да не провоцирају сукобе као што су то радили у претходном периоду”.

Опструирају решавање питања несталих, траже ратну одштету

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Скупштини Србије да је Београд покушао да реши проблем несталих лица са Приштином, али да је то друга страна опструирала.

“Све смо се договорили, прихватили смо све што су тражили и Европљани и Американци а онда су они покушали да нас оптуже да смо одговорни за насилно исељавање и протеривање, убиства и чињење злочина над лицима на KиМ из чега произилази даљи њихов захтев за ратном одштетом”, рекао је Вучић током представљања извештаја о преговорима са Приштином.

Kако је рекао, сматрали су да ће Србија бити осуђена, а кључни проблем је, како је рекао, што они не прихватају статусно неутрални језик докумената и управо зато не можемо никако суштински да се договоримо.

Вучић је подсетио да се разговори од 2010.године воде под окриљем ЕУ где су најмоћније земље признале Kосово, као и САД.

“Све што би Албанци урадили они би им рекли да није прави тренутак и метод, али ће увек стати иза њих. Немојте да код вас постоји илузија да то може другачије. То се неће променити. На том малом простору покушавамо да урадимо нешто”, поручио је Вучић.

Он наводи да када Албанци не дозволе Србима да изађу на изборе, међународна заједница каже да ће издати саопштење и после тога ништа више.

“Зато што је то њихово чедо, које су створили, одгајају га и шта год да се догоди, то ће наставити да раде. Прича о територијалном интегритету је лицемерје, јер га користе да се супроставе руском фактору, али оно не важи за Србију. Наш је згажен као крпа, зато што је Србија мала и могу да је газе”, поручио је Вучић.

Он додаје да ће они да кажу да је то због тога што смо угрожавали опстанак једног народа и да је то била хуманитарна катастрофа, а ако је тако, наглашава, како сада има Албанаца више на Kосову, а Срба 212 хиљада мање.

“Они одговарају да то морамо да прихватимо ако желимо да будемо део савременог света и да идемо напред, а ако ћемо да се враћамо у прошлост онемогућиће нам сваку врсту напретка. Сваки разговор своди се на то шта ће Срби да учине да би господа у Приштини да би била задовољнија”, рекао је председник Србије.

Он наводи да је Запад прећуткивао све што Приштина ради против Срба на KиМ, а да је све радио да завади Србе.

Kако је рекао, стотине милиона евра уложили су како би посвађали српски народ, правили су медије које би требали да унесу раздор међу Србе са жељом да их посвађају и нађу неке Србе које ће признати Kосово.

“Оно што смо успели као земља то је да сачувамо јединство. И Срби јужно од Ибра и они са севера Kосова су јединствени. Срби су после много векова разумели да морају да буду јединствени и само тако снажно можемо да се супроставимо притисцима и само тако можемо да чувамо националне интересе и то је велика ствар за нас”, закључио је Вучић.

Седам земаља повукло признање Косова, ускоро и осма

Председник Вучић је изјавио да је у релативно кратком року дошло до седам нових повлачења признања једнострано проглашене независности Косова и додао да очекује да ће у наредних 15 дана и осма држава повући признање КиМ.

“Свих тих осам папира стоји у Министарству спољних послова, а ја имам копије у свом сефу, само чекамо тренутак када ћемо да покажемо”, рекао је председник Вучић на посебној седници Народне скупштине Србије о КиМ.

Истакао је да тренутно има више земаља које не признају Косово као независну земљу, него оних којих га признају.

“Мислим да је то по први пут данас јасно и веома, веома важно”, рекао је председник Вучић, што су присутни поздравили аплаузом.

Немам намеру да децу шаљем у рат, одбранићемо се ако нападну

Председник Вучић поручио је у Скупштини Србије да као врховни командант нема намеру да нашу децу шаље у рат, али да ћемо уколико наш народ, деца, очеви и мајке буду нападнути имати довољно снаге да их одбранимо.

„Верујте ми на реч“, додао је председник Вучић током представљања извештаја о преговорима са Приштином у паламенту.
Истакао је да не жели ниједној, ни српској нити албанској мајци да врати дете у ковчегу.

Председник Вучић је рекао да када је реч о КиМ опет улазимо у кризу за коју не знамо како ће бити решена и замолио представнике Квинте и све друге да поведу рачуна о томе да стрпљење има 10 степеника и да једном дође до краја.
„Срби тај зулум више не могу да трпе“, поручио је председник Вучић.

Истиче да су били спремни да напусте косовске институције, али да их је молио да не напуштају институције, јер ће онда 493 Срба остати без оружја.

Запитао је ако Срби напусте судове на КиМ, ко ће онда да одговара ако неко силује Српкињу.
„Ако не буду имали избора, ја знам да су они спремни и да ће да чувају своје огњиште, а наш посао је да покушамо да избегнемо сваки сукоб и ескалацију и чувамо мир“, навео је председник Вучић.

Нагласио је да међународни представници знају да не могу да промене његов став и одлучност да ће Србија сачувати свој народ на КиМ и да неће бити никаквих нових акција као што су Олуја и Бљесак, као и да неће бити протеривања нашег народа.
„Ми инсистирамо поштовани посланици на миру и не молим вас за мир зато што смо слабији од неког у региону, већ зато што знамо какве то може да има катастрофалне последице. Не желим да будем председник који ће да врати ни српској ни албанској мајци дете у ковчегу“, истакао је председник Вучић.

Вучић је подсетио да је Бизмарк говорио да ко год је погледао у очи војнику који умире треба добро да размисли пре него што почне рат.

На војно решење може да рачуна само неко ко је крајње неосетљив, забораван и неодговоран, рекао је председник Вучић и поновио да неће дозволити да се нашим мајкама и женама враћају синови и мужеви у ковчезима.
Истакао је да је 11 сати сам провео у разговорима са Србма са КиМ, који га поштују јер им није обећавао нешто што није реално, као и да је увек био са њима када је најтеже.

„Увек сам био са њима када се дешавају тешке ствари и јављао на телефон када се нико није јављао, требало ми је 11 сати да их молим да се повуку са барикада када су прихваћени сви наши услови јер немају поверења у Приштину и међународну заједницу“.

Председник Вучић је рекао да су људи на северу КиМ опредљени за своју државу и да се то види и по томе што се само двоје људи из Призрена и Лепосавића пријавило за пререгистрацију на косовске таблице, иако су Албанци рачунали да ће се пријавити од 7.500 између 2.500 и 3.000 Срба.

„Ти људи неће да се одрекну српских таблица и српског имена и презимена, нити Републике Србије. То је њихов грех и то је оно у чему ћемо ми да их подржимо“, поручио је председник Вучић.

Председник је додао да је само један бошњачки посланик аплаудирао када је поменуо албанске мајке и истакао да право на живот треба да имају и Албанци исто као и ми и да ћемо пронаћи мир тек када то будемо схватили.

„Без таквог опредељења биће нам много тешко“, закључио је председник Вучић.

Суочавамо се са веома тешком безбедносном ситуацијом

Председник Александар Вучић је данас на седници парламента указао на низ инцидената против Срба на KиМ, као и на институционално насиље којем је српски народ изложен у покрајини, истичући да се суочавамо са изузетно тешком безбедносном ситуацијом.

Вучић је истакао да се Србима на KиМ, на терену, дешавају најтеже ствари од доласка Аљбина Kуртија на власт у Приштини, како је рекао, “много хваљеног” у делу београдских медија и политичке елите, што је, додао је, био део хибридног рата против Србије, у којем је и део активиста у земљи учествовао.

“Суочавамо се са изузетно тешком безбедносном ситуацијом”, нагласио је председник Србије, додајући да се то види и по ноћашњем нападу на српског младића у Бабином мосту, којег је комшија Албанац, убо ножем у врат, а његовог оца, који је покушао да га одбрани, убо у руку.

Вучић је пренео и да је, када се Београд изборио за 10 општина са српском већином, требало да се томе додају и Прилужје, Племетина и Бабин мост.

“Варали су нас, никад нам више нису дозволили да разговарамо о томе. Није ми тешко да откријем истину. Неко би рекао да смо били наивни, али нисмо, већ нисмо имали куд, нисмо имали алтернативу, јер морате да имате у виду да ми морамо да живимо, да земља мора да живи, да имамо фабрике, да исплатимо плате… “, рекао је председник Вучић.

Морамо да чувамо људе на KиМ, али то кошта, и зато нам је потребна здрава економија, рекао је Вучић и упитао можемо ли здраву економију да имамо ако се сукобљавамо са западом.

“Да будемо фер, и да пустимо лаке пароле – не можемо”, рекао је он.

Указао је да се Приштина није суочила ни са једном казном, а да се дијалог, у последњих 14 месеци, није померио, а без напретка у дијалогу, на терену се дешава појачано једнострано деловање Приштине, што увек најдрастичније осећају Срби.

Прецизирао је да је од 15. јуна 2021.године, забележено 158 етнички мотивисаних инцидената против Срба, што наноси огромну штету, и уноси страх међу наш живаљ, док су починиоци увек или приведени, па брзо пуштени, или нису ни приведени.

“Институционално насиље забривања и даје прва осталим видовима насиља”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је Приштина опстуирала покушај депортације лекова за здравствене институције на KиМ, којима је дојављено да се у доставним возилима, амбулантним, превози оружје за Србе на KиМ.

“А, онда су у возилима нашли апарате за дијализу, вакцине, инекције, лекове, а никада ниједан комад оружја”, рекао је Вучић и подсетио да су након тога покушавали да одврате Србе од права на миран протест, а чак је рањен Срећко Софронијевић, док је лакше повређено деветоро грађана.

“Низ институционалног насиља се наставио тако што су Срби онемогућени да гласају на референдум, а онда и поред обећања Kвинте, ни на изборима 3. априла”, рекао је Вучић.

Указао је да Приштина прети насилним преузимањем енегретске инфраструктуре на Северу KиМ, да је донела једнострану одлуку, акт о увођењу улазно-излазних докумената, како би, каже, Србима са KиМ издавали “визе” на 90 дана за боравак у сопственим кућама, као и одлуку о регистарским таблицама.

“Низ антисрпског деловања, Приштина је финализовала фактичком агресијом и покушајем овладавања севера KиМ, о чему смо добили, не могу рећи подршку, али реч из ЕУ, да им је јасно да се о томе ради. То смо чули по први пут и можда не буде безначајно”, рекао је Вучић.

Навео је и да кампања застрашивања није заобишла ни мајке са малолетном децом, чиме, упозорава, Приштина угрожава мир и безбедност, а дијалог води до пропасти.

Све то, рекао је, изазива реакцију народа на северу KиМ, којем је дојадило и дозлогрдило све.

“Први пут се појављују лица у старим, новим, различитим униформама, које траже да бране север од агресора, од оних који би да их протерају. То довољно говори о тежини ситуације, у којој се налазимо”, рекао је Вучић.

Након што су посланици његово излагање испратили аплаузом, констатовао је да је лепо што преовладавају емоције, али да треба да поведу рачуна да за све то можемо да платимо превисоку цену.

„Зато су наши разговори на дневном нивоу, да избегнемо било какав сукоб“, рекао је Вучић.

Срби једини штите међународно право и Повељу УН

Председник Вучић је поручио да ће у историји остати упамћено да су Срби, један мали слободарски народ, чували међународно право, Повељу УН и међународни правни поредак.

Завршавајући представљање извештаја о преговорима са Приштином, председник Вучић је захвалио нашем народу на КиМ који је издржао све притиске и све нападе и који стоички издржава на својим огњиштима бранећи Србију и чувајући образ свету, чувајући међународно правни поредак и повељу УН.

“Једнога дана, ма колико да је данас неизвесно и тешко, остаће запамћено, да је један мали и слободарски народ у срцу Европе, па макар био и усамљен, штитио поредак УН, чувао Повељу УН и Резолуцију 1244 УН упркос свим оним који су хтели да руше међународно правни поредак. Који су хтели да сруше Србију. Тај народ је успео да сачува и себе и своју слободу и мир”, поручио је председник Вучић.

Он је нагласио да Србија нема нашта друго да се позива, јер може штитити себе и свој народ само штитећи међународно право и међународни правни поредак и поручио да на томе морамо да будемо истрајни и упорни и да тако сачувамо и унапређујемо Србију.

Уложили смо у KиМ више него за протеклих 40 година

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Скупштини Србије да је у последњих 10 година уложено више новца у KиМ него 40 година пре тога, иако се број српског становништва на KиМ смањио за две трећине.

“Ситуација је тешка и неизвесна али смо се све време трудили да омогућимо достојанствен живот нашим грађанима на Kосову и да покажемо шта је то што можемо да учинимо за њих”, рекао је Вучић представљајући извештај о преговорима са Приштином.

Он је додао да Србију и српски народ покреће економија, а не сукоби.

“У последњих 10 година, од маја 2019.године до данас, изграђено је и реконструисано средствима државе 2.480 стамбених јединица на KиМ, у току су радови на изградњи 232 стамбене јединице. Приводе се крају радови на повратничком насељу Сунчана долина које ће обезбедити услови за живот 1.500 лица”, навео је Вучић.

Он је нагласио да је завршен регионални водовод Зубин Поток-Звечан-Kосовска Митровица, а да се финансира изградња постројења за прераду воде Болованка у Штрпцу.

Заокружујемо здравствено рекреативни комплекс Рајска бања, додао је, изграђена ПЦР лабораторија, а раде се нови објекти на здравственом центру у Kосовској Митровици, као и KБЦ у Грачаници.

“После више деценија покренули смо запошљавање у здравству, од периода короне посао је добило преко 400 здравствених радника, којима је обезбеђена савремена опрема”, рекао је Вучић.

Он је додао да су саниране три основне школе у Лепосавићу, завршава се изградња обданишта у Гораждевцу, школа у Сувом грлу, Лешку, завршен мост преко Ибра са приступним саобраћајницама на локацији Дудин крш у Kосовској Митровици.

Према његовим речима, школе широм KиМ добиле су нову опрему, а финансира се изградња Универзитета са седиштем у Митровици, док су велика средства опредељена за заштиту културног наслеђа.

Такође, навео је Вучић, финансијски је подржано више од 3.400 домаћинстава.

Албанце једино интересује поштовање силе

Председник Вучић је изјавио да не верује да ће бити могуће да се постигне било какав договор са тренутним албанским руководством јер, како каже, они не желе да чују било шта од рационалних аргумената, нити о поштовању међународних права.

“Једино што их интересује је поштовање силе која је над Србијом примењена 1999. године”, рекао је председник Вучић на посебној седници Народне скупштне Србије о КиМ.

Председник Вучић је представнике НАТО-а подсетио да је њихова дужност да се старају о безбедности Срба на КиМ, а не да, како каже, проводе одлуке приштинских власти.

Додао је да су последњих дана јасни покушаји потпуне промене политичке арматуре разговора и преговора о КиМ.

“Из онога што је постизано раније они ће рећи да ће то бити урађено, али је много важније да нас приволе да се крећемо ка неформалном признању, рећи ће неформалном, али ка суштинском признању независности Косова”, рекао је председник Вучић и додао да ће то бити представљено као “дар са неба”.

Како је навео, шта год ми будемо рекли, имаћемо тешку ситуацију за своју земљу.

“Толико тешку да не знам како и на који начин ћемо моћи да одолимо томе“, указао је Вучић.
Додао је да ће се тај притисак повећавати из два разлога, а први је тај што нико, према мишљењу Вучића, не жели отварање неког новог сукоба на Западном Балкану.

“Са друге стране, такође ми се чини да имају потребу да председнику Руске Федерације избију аргумент Косово из руке јер он увек може да им каже да не постоји суи генерис случај у међународном јавном праву”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је агресија против Србије 1999. године изведена без одлуке Савета безбедности УН, без било каквог правног акта који би био донет у УН.

То је, како каже, брутална агресија на суверену земљу која није ушла на територију ниједне друге земље што је, додаје, много важна ствар која је много различита у односу на оно што се збива у Украјини.

„Република Србија никада није ушла на територију ниједне друге земље и они су нас напали, али зато нису напали оне који су ушли на територију друге земље. Толико о поштовању међународног права које је одавно умрло и које одавно не постоји, али ми смо мали и слаби, нас могу да туку, неке друге веће мало слабије и мало мање”, рекао је председник Вучић.

Додао је да се у складу са тим и упоредо са нашом борбом за очување мира и стабилност на КиМ, одвија интензивна и оштра борба за заштиту наших државних и националних интереса.

“За наше КиМ боримо се на свим политичким, дипломатским фронтовима јер принцип једностраности Приштина и њени помагачи покушавају да примене у свим својим настојањима да буду убачени у неке међународне организације”, додао је председник Вучић.

Желимо да кличемо миру и напретку, а не рату

Председник Вучић је нагласио да Приштину интересују само печати и статусна решења, а не то како ће живети Срби и Албанци, али да Србија покушава да подржи што више компромисних предлога и што је могуће више да уради како бисмо имали мир са Албанцима.

„Знам да се ове моје речи не свиђају многима, јер би најлепше било да кличем овде сукобу, рату, да кличем како ћемо да згазимо некога, итд. Не. Желим да кличем миру, нормалности и напретку“, рекао је председник Вучић представљајући извештај о КиМ у Скупштини Србије.

Председник Вучић је нагласио да му је сада јасно да очување мира и напретка више не зависи само од нас.

„У свим овим околностима, Приштина насилно покушава да реши одређене ствари. Када немају споразуме на које могу да се позову иду у готово директне нападе. То је тзв. свеобухватни хибридни напад на Србе, од куповине српских медија на северу до подизања тајних и јавних оптужница“, упозорио је председник Вучић.

Рекао је и да смо испунили наше обавезе, али да су у питању статусна решења на којима они инсистирају и баш их брига за то што свакога дана искључују струју људима.

„Баш их брига за безброј проблема, важан им је само печат и ништа их више не занима у свим разговорима, ни живот грађана, ни било шта друго. Нас занима живот и Срба и Албанаца“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је упозорио на то да Приштина интензивира оптужбе да Београд не поштује договоре.
„Индикативно је то, Приштина интензификује неосноване оптужбе да Београд многе договоре није поштовао“, рекао је председник Вучић.

Подсетио је да Србија поштује све договоре и оне из 2009. године и 2013.године, али је проблем, како додаје, у томе што неки договори међународној заједници служе да каже да су постигли напредак.

„Важно им је да Србија извршава обавезе а када је ред на Приштини онда се играмо десетогодишњих игара, готово невероватних у којима ће да нам објасне, да ЗСО не може због устава Косова“, рекао је председник Вучић.

„Па, кога брига за устав Косова? Ми преговарамо са њима, зато сте нас позвали тамо. Ако нешто мора да буде у складу са уставом тзв. Косова, што сте нас онда звали да преговарамо?“, упитао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ми нисмо глупи, већ да нам мир много значи.

„Када би још нешто искамчили, мислећи да смо ми глупи, а ми не радимо то зато што смо глупи, већ зато што разумемо шта нам значи мир, нормалан живот за људе у Србији, целој Србији, па чак и на КиМ, да немамо поново колоне са тракторским приколицама, не зато што им верујемо и не зато што могу да вас преваре, него зато што немате шта друго да урадите“, рекао је председник Вучић.

Председник је додао да ће бити сасвим отворен, да не зна како ће се све ово окончати, али зна да ће учинити све да чува Устав, националне и државне интересе.

Света земља се не брани паролама већ знањем, јаком Србијом

Председник Вучић је изјавио у Скупштини одговарајући током дискусије лидеру Двери Бошку Обрадовићу да и он може хиљаду пута да понови да је КиМ наша света земља, али да се она не брани тако већ знањем, јаком економијом и јаком Србијом.

Председник Вучић је рекао да је најлакше изрећи неистине и паушалне оцене, пароле које се лако примају, али да он нема времена да то ради пошто је у претходна четири дана примио или разговарао са укупно 13 председника и премијера наразличитим континентима.

„Смета вам када говорим о митовима и фантазмагоријама, пошто је најлакше рећи то је наша света земља. А, што сте ви више Србин него ја, па ви знате да кажете света земља, а ја не знам. Могу да поновим то хиљаду пута, али какве то везе има са реалношћу и животом људи и одговорним ставом. Наша света земља… , па онда одем у кафану да се наједем јагњетине и прасетине и тако смо решили проблеме“, истакао је председник Вучић.

Поручио је да се наша света земља брани и новцем, одлучношћу и чврстином.

„Наша света земља се брани и Уставом. И до сада смо је бранили и штитили“, поручио је председник Вучић.

Одговарајући на то што је Обрадовић рекао да је Бриселским споразумом погажен Устав Србије, као и да се Уставни суд никада није изјаснио, председник Вучић је рекао да то није тачно, пошто Бриселским споразумом није погажен Устав.

Истакао је да је 10.12.2014. године у Службеном гласнику објављено да је Уставни суд одбацио предлог за оцену уставности.

„Нисте изнели истину, Уставни суд се огласио, никада није донео одлуку да је то противно Уставу Србије“.

Озбиљна политика, уместо неподношљиве лакоће неодговорности

Председник Вучић захвалио је шефу посланичке групе СВМ Балинту Пастору на коректности и на томе што озбиљно и одговорно прилази решавању ствари од националног интереса.

„Било је увек „бусања у прса“, које никада ничему није служило, осим подизању сопствене популарности и уживању у сопственој слици, и ничему више. Никада они који се превише бусају у прса, не размишљају какве то последице носи“, указао је председник Вучић.

Додао је да се нада да смо много научили за последњих 30 година, и да нећемо поновити грешке и да нећемо бити лакомислени да поверујемо да можемо сами у свету, без ичије подршке и помоћи, да никога не слушамо.

„Ја ћу водити одговорну политику, али моја бојазан је да ће неодговорни типови, са различитих страна, добити поверење народа, јер екстремни ставови добијају велику подршку у време неподношљиве лакоће неодговорности“, рекао је председник Вучић.

Додао је да је поносан што је у односу на 2003.годину, 2004.годину или 2005. годину данас значајно мање етничких сукоба у Војводини, који се сада могу израчунати на прсте једне ил две руке.

„То је резултат вашег рада, вашег оца, вас лично, Виктора Орбана. И ми смо желели да изградимо такве односе са Мађарима, грађанима Србије, који имају љубав према Мађарској, која нам не смета“, рекао је председник Вучић.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар