Вучић вратио Скупштини Закон о експропријацији, изашло се у сусрет грађанима

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је, на основу члана 113., став 1. Устава Србије, и члан 19. став 1. о председнику Србије, донео одлуку и потписао је о враћању Скупштини изгласан Закон о експропријацији.

Вучић је, на конференцији за медије, поручио да враћа закон на поновно одлучивање Скупштини, и да је одлука одмах достављена парламенту.

Вучић је указао да је један од ретких председника који је враћао законе Скупштини, попут Закона о водама, и упозоравао пре уласка у Скупштину, као што је био Закон о полицији.

Закон о водама, подсетио је Вучић, повучен је из процедуре.

„Догодило се у жељи, како сам разумео људе из Владе, да донесу најбољи могући начин за решавање проблема експропријације, да је донет закон, у којем има једна ствар која је проблематична за мене, а то су рокови који се дају сопственику непокретности, било земљишта или куће, било које непокретности, да мора да прихвате одлуке Управе прихода, а рокови за жалбу су пет плус три дана, што је ужасно кратко“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да закон није противуставан, али је додао да закон није прошао кроз јавну расправу, уз образложење да је био на јавном увиду.

Закон, додаје Вучић, није донет по хитном поступку.

„Није било јавне расправе уз чудно објашњење – ковид је. Ма немојте. Сви измишљају бројеве људи на својим скуповима од владајуће партије и опозиционих. Сви би позвали и 5 милиона људи, а тада није проблем ковид, али за јавну расправу је проблем“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да се консултовао са свим правним стручњацима до чијег мишљења му је стало.

Вучић је рекао да је у закону нашао још ствари које нису добре.

„У њему видим сталну манију министара да се мешају у све и себи преузимају одређене надлежности где не мора да их буде. Није намера била – шта са Рио Тинтом, већ само да буду још важнији и брже и лакше да реше проблем“, додао је Вучић.

Вучић је рекао да у претходне две године, али и претходних седам године можемо да се похвалимо брзим развојем наше земље.

„Стопа раста биће кумулативно највећа у Европи. То је велики успех грађана. Такође 14. децембра очекујемо да четири поглавља буду отворена, цео један кластер, у приступним преговорима са ЕУ. Могуће је да се догоди да Србија буде једина земља са којом се отварају поглавља. То говори о томе да смо много тога урадили у сарадњи са ЕУ и да се налазимо на добром путу. Плате и пензије су брже расле“, навео је Вучић.

Вучић је рекао да му је било важно да се изгради инфраструктура и тиме покаже да може да се промени све оно што није у последњих седам деценија, све оно што је било најкомпликованије, за шта није било довољно новца и храбрости.

С тим у вези показао је мапу са ауто-путевима који су изграђени и који се граде, Вучић је рекао да она изгледа као мапа крвних судова једног организма, а ништа од тога раније нисмо имали.

Вучић је навео да се гради железничка инфраструктура.

„Све то смо радили градећи болнице, све то што нисмо успевали претходних деценија“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је у Влади постојала потреба да се све то додатно убрза, јер увек и свуда постоје проблеми.

„Да објасним, да постоје проблеми да не можете да урадите довољно ауто-путева јер нема камена у Србији, зато што неко каже „нећу да дам камен“. Ауто-пут без камена не може да се гради. Или један објекат омета изградњу ауто-пута до Пожеге два и по месеца. Жеља је била да се то промени и зато је израђен закон о експропријацији“, додао је Вучић.

Вучић је рекао да је могло још двоструко више да се уради да није било аљкавости и непосвећености наших људи, али и бирократских проблема у вези са експропријацијом, где се од државе увек тражило динар више, а држава исплаћује десетине милиона евра.

Влади предлажем повлачење закона и широку јавну расправу

Вучић је предложио Влади Србије да не доноси нови Закон о експропријацији, већ да се направи јавна расправа, како би постигао широки консензус у друштву, без којег, истиче, неће бити новог акта о експропријацији.

Вучић је рекао да су измене Закона о експропријацији враћене Скупштини Србије по процедури, и да Влада Србије може да их повуче тек након те његове одлуке о враћању, иако је раније из владе саопштено да она закон повлачи из процедуре, што је Вучић приписао „немару и аљкавости службеника владе“.

„А, не да се гази Народна скупштина. То што се гази институција председника, на то сам навикао, али скупштина не сме да буде гажена. Они вечерас, сутра, могу да донесу одлуку којом ће повући закон, али не пре моје одлуке“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је његов предлог Влади Србије да не доноси никакав нови закон, већ да замоли Национални конвент, удружења, и из области рударства, енергетике, све фирме које морају да раде у саобраћајној, комуникационој, гасној инфраструктури да учествује у јавној расправи.

„Да се направи најшира јавна расправа, која може да траје и шест месеци, да видимо можемо ли до широког друштвеног консензуса о овоме. Без тога – нећемо ићи са новим Законом о експропријацији“, рекао је Вучић.

То је, каже Вучић, његов позив свима, уверен да ће се Влада после његове одлуке, сагластити са тим да иде са новим законом.

„И, не би имали већину, да будем потпуно отворен“, рекао је Вучић.

Апелујем да се не премести депонија у најплоднији део Јадра

Вучић је позвао Владу да не донесе одлуку, на захтев Рио Тинта, да се депонија из Штавице премести у најплоднији део Јадра.

„Рио Тинто је поднео званичан захтев за измену Просторног плана подручја посебне намене у којем траже да се из Штавице премести депонија односно одлагалиште или јаловиште у најплоднији део Јадра. За то нису добили никакво одобрење владе и мој апел јавни влади је да се то не догоди“, поручио је Вучић.

Вучић каже да зна да постоје различита мишљења у влади поводом тог питања и да поједини мисле да би то било добро, али да је његов став да због смањења трошкова једне иностране компаније немамо право да, како је рекао, „уништавамо животе већег броја људи него што је то било предвиђено првобитним плановима“.

„Ми морамо да видимо суштински хоћемо ли ми уопште да имамо тај рудник (литијума) или не, и о томе треба да се поведе озбиљна јавна дебата и позивам све људе да у томе учествују. Желим да умирим те дивне људе у свим тим местима (у долини Јадра) и да им кажем -„људи ми смо на вашој страни и бићемо заједно са вама“, навео је Вучић.

Вучић је рекао да неће бити још дуго одлуке, не само у наредним месецима, већ дуго времена односно све док држава заједно са тим људима не види шта је најбоље да се уради.

„Све док заједно са вама не видимо шта нам је најбоље да чинимо. Али, ових и оваквих мера сасвим сигурно неће бити“, поручио је Вучић.

Повлачењем закона изашло се грађанима у сусрет

Вучић је изјавио да је поносан на имиџ наше земље која за време протеста није употребљавала водене топове и истакао да је повлачења Закона о експропријацији и његови предлози за измене Закона о референдуму излазак у сусрет грађанима Србије који су се уплашили јер мисле да неко ради против њихових интереса.

Вучић је обраћајући се грађанима рекао да је поносан на нереаговање полиције током протеста, иако је јасно да је било противзаконитог деловања.

„Поносан сам на имиџ наше земље која није употребљава оклопна возила, није хапсила и малтретирала људе, као што су то радиле све друге западне демократије, што код нас нема слике каквих има из најдемократскијих земаља света, што смо чак и заузимање путева пропратили тишином и нереаговањем полиције, иако је јасно противзаконито деловање“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да полиција није реаговала јер је код нас крхка демократија и указао да је потребно да је градимо.

Вучић истиче да демократију морамо да гајимо и да никада више не сме да нам се понови случај Ранка Панића, као ни случај да неко некоме не дозвољава да прође, прошета, као што су, како каже, они то некада док су били опозиција ретко радили.

„Важно је да зидамо институције, градимо демократију, да покушамо да поштујемо једни друге. Ово је излажење у сусрет грађанима и људима у Србији који су се уплашили, не зато што смо се ми уплашили, већ зато што су се они уплашили јер мисле да неко ради нешто против њихових интереса и моја је жеља да им кажем да нам не пада на памет да радимо била шта против њих, јер све што смо изградили, изградили смо заједнички“, навео је Вучић.

Вучић је нагласио да је изграђена земља која је данас 10 пута просперитетнија него што је била пре 10 година, земља у којој су обновљени културни објекти, православне цркве, католичке протестантске …

Вучић је подсетио да је изграђена гасоводна мрежа од 400 километара.

„То је милијарду и по евра, све што нисмо изградили 70 година и то смо заједно урадили са грађанима. И одједном грађани, упркос свим тим резултатима, показују страх и забринутост и не причам о политичарима који никакав страх немају, али ово показује колико смо ми мало слуха имали за људе или мало желели да их чујемо“, рекао је Вучић.

Вучић је позвао министре у Влади Србије да они који су уморни не морају да буду више министри, али да оно мало што им је остало до краја мандата проведу слушајући људе, а не себе и реагујући на захтеве људи и испуњавајући захтеве грађана.

Вучић је истакао да се много пута љутио на њих, за шта су му сведоци, како каже, пријатељи у Председништву и у Влади, првенствено Ана Брнабић, због тога што није објашњено грађанима ситуација око лечења деце.

„Трпите четири године сваког дана критику и никако да изађете у јавност са подацима који показују да лечимо девет пута више деце него што је лечено пре осам година“, рекао је Вучић.

Просечна зарада у децембру у Србији 600 евра

Вучић је изјавио да ће просечна зарада у Србији у децембру бити 600 евра, а у Београду 750 евра.

Ти подаци, рекао је Вучић, ће бити познати почетком фебруара.

„Верујемо да ће у јануару на нивоу Србије просечна зарада бити 618 до 620 евра, што је признаћете велико повећање у односу на 300 евра колико је износила 2013. године“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о просечној плати у Србији.

Јасан вам је, рекао је Вучић, колики је то напредак Србије.

Реч само о аљкавости и немару

Вучић је оценио да је саопштење Владе, везано за враћање Закона о експропријацији, пример техничке грешке, аљкавости и немара и да нико није имао намеру да противуставно преузме на себе ингеренције Скупштине или председника Србије.

Вучић је, одговарајући на питања везана за саопштење владе, рекао да се догодила ужасна непријатност.

„Имао сам данас састанак са премијерком. Упознао сам је са одлуком, мислио да је у реду да је упознам не само са одлуком коју доносим, чак и са образложењем. Упознао сам чак и неке људе на опозиционој сцени који се овим баве, а разговарам са свима, изузев онима који неће да разговарају и само вређају. Све сам упознао каква ће ми одлука бити. Влада је спремајући своју реакцију на моју одлуку, а човек уместо да је пошаље прес тиму председнице владе, притиснуо на мејл адресу свих медија. Реч је о техничкој грешци, немару, аљкавости“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао је да се тако нешто дешава када неко мора да оде по дете у школу, кући,…

„Да се жалим где нисам могао данас да одем, а било ми је важно да одем, где смо буквално трагедију имали у породици, а нисам могао да будем са најближима. Када сте на државној функцији морате имати већу одговорност“, додао је Вучић.

Вучић је рекао да је исти тип аљкавости као и прича што су се ухватили за Рио Тинто. Поновио је да закон није имао везе са Рио Тинтом, већ пре свега за национални стадион, и инфраструктурне пројекте.

Вучић је указао је да је проблем и жеља министара, јер имају социјалистички приступ, да морају увек за нешто да се питају.

„Као када се боре за веће буџете, па не потроше. Сада им остаје 50 милијарди динара, а тукли се за више пара још пре три месеца. Природа људска је то – само дај, дај, дај. То је 50 година код нас“, додао је Вучић.

Вучић је рекао да је увек било мало када је реч о надлежностима, а када треба да се ради са народом, или преузме тежак посао, онда кажу петак је, 14 сати, идем на пут,…

„На прсте једне руке можете да избројите људе у свим Владама који су били посвећени и желели да раде сваки дан, да за њих викенд није значио ништа“, нагласио је Вучић.

Вучић је упитан за саопштење покрета „Крени и промени“ који је рекао да су захтеви испуњени, али да је формално да се све формално правно заврши до петка, па да после буде одржано славље на улицама, рекао је да ће све бити формално правно завршено и пре тога.

„Ми смо урадили свој посао, а шта ће да раде политичари видећете да сам био у праву“, закључио је Вучић.

Извор: СНС / Танјуг

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар