Вучић: Улица неће водити Србију, наредних дана идем у јадарска села

Ванредно обраћање председника Александра Вучића

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је у трећем кварталу стопа привредног раста била 7,7 одсто, и да ће Србија на основу ових података ове године имати раст од 7,5 одсто, чиме ће бити најбрже растућа економија у Европи.

Вучић је подсетио да је флеш процена за трећи квартал била 7,4 одсто.

Укупни раст у прва три квартала ове године износи 7,6 одсо.

„То значи, не рачунајући Ирску због специфичности њиховог БДП, услед присуства међународних интернет гиганата, Србија ће кумулативно за 2020. и 2021. годину бити земља са највишом стопом раста“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је поносан на грађане и нашу земљу, што смо успели да будемо економија најбржег раста у Европи.

„Грађани су то заслужили радом, паметном политиком и добрим мерама. То ће значити бржи раст животног стандарда него у свим деловима Европе. Наравно не значи да смо јачи од Немачке, јер смо заостајали пет деценија, али значи да се брже приближавамо“, нагласио је Вучић.

Пренео је да је разговарао са потпредседником Европске комисије Марошом Шефчовићем око управљања сировинама Србије унутар ЕУ, и заједничким пројектима на којима Србија треба да ради заједно са ЕУ.

„Разговарали смо како да имамо одрживост и обезбедимо напредак у управљању нашим сировинама. Како да не учествујемо само у трговини са ЕУ, примамо њихове инвестиције, већ заједнички правимо економију целог континента“, рекао је Вучић.

За шест дана исплата 20 евра грађанима

Вучић је изјавио да за шест дана креће исплата нове новчане подршке грађанима, од 20 евра, коју ће примити укупно 5.801.759 грађана.

Вучић је рекао да је то 199.157 више пријављених у односу на број оних који су се пријавили за помоћ од 30 евра.

Ту помоћ ће 7. децембра примити 1.743.929 грађана, дан касније 2.328.000, а 9. децембра још њих 1.729.000.

Вучић показао 9 дозвола које је Рио Тинту издала бивша власт

Вучић је показао девет докумената које је држава за време бивше власти издала компанији „Rio Sava eksplorejšn“ (ћерка фирма компаније Рио Тинто), у периоду од 2004. до 2012. године, којима јој се дозвољавају геолошка истраживања и бушење на територији Лознице.

„Ево црно на бело“, поручио је Вучић, истичући да је главни и једни документ до сада који је дозволио истраживање методом бушења и прављење бушотина великог пречника издат 1. фебруара 2012. године, када су били на власти сви који данас критикују тај пројекат.

Како је рекао, то је била једина одлука која је „дирала у интегритет земљишта“.

Тада је одобрено извођење радова на подручју Јадра које једино суштински дозвољава бушење на територији Србије.

„Ово је први и једини документ до сада (који је то дозволио), и донет је када су били на власти Ђилас, Тадић, Јермић, Зеленовић и сви који нам сада држе придике“, рекао је Вучић и додао да је то био девети документ донет за време бивше власти у вези са истраживањем јадарита и пројектом Јадар код Лознице.

Вучић каже да је 2017. године био потписан меморандум о разумевању, за који представници бивше власт кажу да је тада Рио Тинту дата дозвола, што није тачно, зато што је у том меморандуму све било необавезујућег карактера.

„У члану 4, став 2, наводи се у меморандуму да одражава ставове и намере страна да сарађују, али без стварања било какве правне обавезе или одговорности за било коју страну. Толико о измишљотинама и лажима. Црно на бело, свакоме ће бити доступно. Комплетна документација ће бити на сајту како би сви могли да се увере“, навео је Вучић.

Такође, истакао је да је 18. јануара 2012. била донета Стратегија за управљање минералним ресурсима Србије до 2030. године, која има 70 страница, за време владе Мирка Цветковића, у којем се на 31 месту говори о литијуму да постаје главни део Стратегије управљања минералним ресурсима до 2030 године.

Вучић је претходно показао редом сва документа која се тичу дозвола за пројекат Јадар.

Први од 8. 6. 2004. које је потписало тадашње министарство рударства којим се одобрава „Rio Sava eksplorejšn“ извођење гоелсоских истраживања.

Затим, у другом документу из 17.1 2005. одборава се извођење геолошких истраживања у оквиру проширених граница истражног простора, рекао је Вучић.

Трећи документ је издат 26.9. 2005. године којим се одобрава извођење геолошких истраживања на територији Лознице, на истражним пољима од један до 11.

У четвртом документу од 15.1 2007. године Рио Сави су одобрена нова истражна поља од један до девет. У петом документу од 4.1 2008. одобрава се наставак геолошких истраживања нових девет поља.

У шестом документу од 28.8. 2008. године одборава се наставак извођења са новим и дужим координатама. У седмом документу од 15.9. 2009. године одобрава се још осам нових истражних поља, а у осмом документу од 14.4 2011. нових седам истражних тачака, навео је Вучић.

Истакао је да је кључни девети документ од 1. фебруара, једини документ којим се дозвољава бушење.

Железара и Зиђин огромни успеси Србије

Кинеске инвестиције у Србији, пре свих, две – у смедеревску Железару и у рудник у Бору вратили су Србију на пут успешних земаља и извукли земљу из кризе, поручио је Вучић, додајући да ће наша земља бити други произвођач бакра и злата у Европи.

У обраћању јавности, Вучић је приметио да се у последње време много причало о кинеским инвестицијама, а многи, који су, каже, из различитих разлога желели да унизе земљу, критиковали су кинеске инвестиције, мислећи пре свега за Железару и Зиђин.

То је, каже, бесмислено и срамно понашање на јавној сцени, износећи податке о значају тих улагања.

Вучић је рекао да Железара од преузимања до краја ове године исплаћује 367 милиона евра, а увећала је број запослених за 102.

„То значи да би наши трошкови, и ако смо хтели исти број запослених, а сећате се да смо молили по свету, јер нам је железара враћена за један долар и нисмо могли ниједну пећ да подигнемо… – само за плате би били оволики, док остали трошкови не би били мањи од 150-200 милиона евра“, рекао је Вучић.

Самим тим, истиче, држава је уштедела више од пола милијарде евра, што, додаје, није питање само 5.500 запослених, већ и 10.000 коопераната.

„Та инвестиција је један од највећих успеха власти у Србији, нешто што је све променило и вратило Србију на пут и колосек успешних земаља“,рекао је Вучић.

Када је реч о Зиђину, навео је да је од 18. децембра 2018. до данас инвеститор исплатио 254 милиона евра, док је држава, подсећа била у дуговима.

„А, предлагано је 2000-их година, када су најпрогресивнији, како су себе звали, владали земљом да треба да садимо кикирики… Ми смо решили да производимо бакар и успели да уштедимо за три године најмање 400 милиона евра“, рекао је Вучић.

Зато, додаје, и ту инвестицију сматра једним од огромних успеха и владе и комплетне власти у Србији, која се за то борила, залагала и сматрала да постоје решења за излазак из тешке кризе у којој се земља нашла.

Улица неће водити Србију; наредних дана идем у јадарска села

Улица никада неће водити политику Србије док сам на месту председника, поручио је Вучић и најавио да ће у наредних неколико дана боравити на подручју између Лознице и Крупња и са људима разговарати о евентуалној експлоатацији јадарита у том крају.

Вучић је у вечерашњем обраћању рекао да ће ако треба 15 сати, и дан и ноћ, разговарати са свима и саслушати сваког домаћина и представити им шта може да се добије и изгуби без изношења било каквог решења.

„Нећу да разговарам са политичарима ни тајкунима, Ћутом, Зеленовићем, …. Ђиласом, већ само са народом у 10 села која треба да буду погођена, да видимо шта је то што су потребе и шта је најбоље“, рекао је Вучић.

Најавио је да ће са собом повести тим људи и да ће одговорити на сва питања.

„Јасна последица овога је да улица никада неће водити политику Србије док сам на месту председника. Улица не може да влада овом земљом, већ институције и тако ће бити“, рекао је Вучић.

Вучић је саопштио да Србија на подручју више насељених места између Лознице и Крупња, где су поред осталог и Горња и Доња Недељица, велика налазишта јадарита а један од 26 минерала је литијум који је вазан и незаменљив мирнерал у изради литијумских батерија.

Напомиње д аје у целом свету почела трка за литијумским налазиштима и да у томе предњачи Кина, САД, па Европска Унија.

Истакао је да компанија „Rio Tinto“ још није урадила студију изводљивости за животну средину и да ће се на то чекати још најмање годину дана и два или три месеца и да до сада ништа још не постоји.

Требало је да „Rio Tinto“ до сада уложи 450 милиона, а потрошили су 350 милиона евра и до сада је урађен просторни план о ресурсима и резервама, напоменуо је Вучић.

Вучић је истакао да осим онога што је урађено од 2012. нема нових правних радњи нити ће их бити док не буду урадили студију утицаја на животну средину.

Рекао је да је влада у августу ове године донела решење о обиму и процени за животну средину за рударски део, након чега је стигло 10 жалби удружења грађана после чега је предмет враћен на поновно одлучивање.

Важно да је „Rio Tinto“ добио рок и да мора да уради све делове процене студије утицаја за годину дана, а то још није ни почео, напоменуо је Вучић.

Навео је и да је само у путну инфраструктуру у јадарском крају уложено 1,6 милијарди динара, скоро 15 милиона евра, да је највећи део од донација Европске Уније, али да је уложио и „Rio Tinto“.

Рекао је да у овом тренутку „Rio Tinto“ није купио само 30 посто земље која им је потребна за подземну експлоатацију, а све су друго купили.

Истиче и да су неки од коловођа штрајка узели паре и продали своју земљу, а сада протестују.

Закон и права других људи не смеју да се крше!

Како каже, неки данас ваде чекиће, показало се да је голоруки народ ипак био наоружан, и да је кренуо на голоруки народ који није кршио никакве законе.

Додаје да они који блокирају путеве крше Законе, јер то није дозвољено. Додаје да полиција не сме да обезбеђује разбојника који је упао у кућу, они морају да кажу да је нешто противзаконито и да у њима не учествује.

„Сву одговорност преузимају они који крже закон – рекао је Вучић.

Председник је изјавио да одговорне политичке организације своје скупове пријављују полицији.

„Када сам био у опозицији, пријављивали смо сваки скуп, као и онај где смо шетали до Јавног сервиса, када је убијен Ранко Панић. Ниједан скуп од претходног викенда није био у складу са законом, а закон не сме да се крши. Такође, права људи не смеју да се угрожавају – рекао је председник.

Поносан је, каже, на полицију које је реаговала уздржано, као нигде у Европи, без водених топова и без пребијања оних који су угрозили животе других људи.

„И даље је питање да ли ће господин Прокић имати око, само зато што се дрзнуо да прође јавним путем. Замало је убио човека, пре тога потежући чекић или секиру док су други викали „убиј га, убиј га“. Мој савет полицији је да се склоне и да народ види докад ће трајати терор. Мој савет народу је да се уздрже и да пусте да виде докад ће трајати иживљавање. Не пада ми на памет да служим улици, већ народу Србије – рекао је Вучић.

Три су, каже, кључна закључка. До успостављања нове владе и председника неће бити промена. Под два: идем да разговарам са народом у Западној Србији и под три: желим да на нормалан и рационалан начин разговарамо о свим стварима. То је то, то је важно за нашу државу – рекао је председник.

Одговарајући на питања новинара о протесту за викенд и о томе како ће држава реаговати ако се блокира ауто-пут, Вучић је рекао да реакције неће бити.

„Пустићемо их да раде шта хоће, док не угрожавају животе и безбедност институција – рекао је Вучић.

Извор: СНС/Танјуг/РТС 1

(Фото: sns.org.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар