fbpx

Вучић у 10 тачака: Србија ће бити још снажније на европском путу

(Фото: buducnostsrbijeav)

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да ће Србија, упркос бројевима из истраживања о расположењу грађана према Европској унији, наставити европски пут и бити снажније на европском путу.

Председник Вучић је, у обраћању грађанима како је навео, у тренуцима који су од великог значаја за нашу земљу, рекао да је од посебног интереса за грађане да чују све информације о свему што је држава чинила у претходном периоду, шта нас очекује, о нашим потезима, одлукама и како и на који начин би требало да се поставимо према одређеним питањима у будућности.

Прва тачка његовог излагања, које је подељено, како је рекао у десет тачака, била је европски пут.

Председник Вучић рекао је да ће Србија наставити европски пут упркос томе што је то данас непопуларно у Србији.

Подсетио је да је према последњим истраживањима јавног мњења, која су недвосмислена јер их је урадила професионална агенција ИПСОС по први пут имамо јасну већину грађана који су против уласка у Европску унију – 44 одсто, а свега 35 одсто за чланство.

„Као председник Србије, а верујем да ће бити политика Србије, није наш посао да подилазимо јавном мњењу. Наше је да чујемо и разумемо шта показују истраживања и шта морамо да радимо. Моја порука свима је да ће Србија бити снажније на европском путу упркос свим бројевима“, нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да се Србија у претходних 10 година суочила са бројним кризама.

„Логично, 10 година није мали период, а не заборавите да смо били суочени пре свега са катастрофалном кризом, да је на рачуну државе тада било око 60 милиона евра, што је мање од онога што су поједини тајкуни имали у својим сламарицама, да смо морали да проводимо мере фискалне консолидације, да смо били суочени са најтежим поплавама, са најтежом мигрантском кризом где је прошло милион људи кроз Србију и требало је обезбедити стабилност и сигурност“, објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је скренуо пажњу да обично заборавимо када то прође, да смо били суочени и са корона вирусом две године, а и даље имамо проблеме са том опаком болешћу, да у наше време присуствујемо, да ли ће га неко звати Трећим светским ратом, а несумњиво светском, а не регионалном или локалном сукобу како би неки желели да га представе.

Европска унија највећи економски партнер, боримо се за своје интересе

Председник Вучић је, образлажући разлоге због којих ће Србија снажније бити на европском путу, истакао да је највећи део инвестиција у Србији из Европске уније, уз огроман ниво трговинске размене за Унијом и њеним чланицама, додајући да иако се чини да се неретко суочавамо са неправдом, у међународним односима нема љубави, а правде још мање.

Председник Вучић је изнео податак да је трговинска размена Србије са Европском унијом око 60,2 одсто, односно око 30,8 милијарди евра, укупно, при чему је само трговинска размена са једном чланицом, Немачком на нивоу од 13 процената.

Такође, подсетио је да је 300.000 људи у Србији директно или индиректно запослено у компанијама, или услужним и финансијским центрима који припадају земљама чланицама Европске уније.

Истовремено, највећи део инвестиција у Србију, долази из ЕУ – прошле године 1,93 милијарде евра, а претпрошле 1,84 милијарди евра, што је, како је рекао председник Вучић, више него што су имале многе земље из Европске уније, попут Бугарске или Хрватске, или је на том нивоу.

„Кажем ово зато што разумем зашто је део људи љут. Љути су јер Европску унију доживљавају као некога ко сваког дана врши притисак због Косова и Метохије или по питању санкција (Русији), па понекад не желимо да видимо рационалне аргументе“, приметио је председник Вучић.

Председник Вучић је констатовао да томе доприноси и то што у Србији вест о изградњи ауто-пута кроз Топлицу, од Ниша до Приштине и Грачанице, који држава ради са Европском унијом, траје пола дана, а вест о прузи Београд – Ниш, па до Прешева или Димитровграда, пројекту на којем је, такође, ЕУ партнер, можда један дан, иако то решава вишедеценијске проблеме у том делу земље.

„Осетио сам и на својој кожи, добио сам хиљаде порука пред обраћање шта и како да кажем, јер сваки Србин боље од мене зна каква би политика Србије требало да буде, јер су они били на свим састанцима, а не ја… То је природно, да више верујемо емоцијама, него ли бројевима и чињеницама“, рекао је председник Вучић.

Тачно је, истиче, да се неретко суочавамо са стварима које нису увек праведне, али у међународним односима не постоји љубав, а правде – још мање.

„Морамо да водимо рачуна о нашим интересима, нашој и будућности наше деце“, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је изразио уверење да ће се наставити са реформама, додајући да је добра вест да су Репортери без граница боље оценили стање у Србији, јер је важно да се настави са позитивним помацима, у реформи владавине права, успостављању независног правосуђа, самосталног тужилаштва, успостављању јаснијих и бољих демократских правила игре и већем поштовању на политичкој сцени.

„Зато је моја порука данас да је Србија на ЕУ путу, снажније него раније ћемо ићи тим путем и борити се за место Србије у породици европских народа“, рекао је председник Вучић.

Због интереса Русије у Украјини, Србија је под великим притиском

Председник Вучић је рекао да из западних земаља готово нико не говори о нормализацији односа са Приштином, већ искључиво о међусобном признању, како би председнику Русије Владимиру Путину избили аргументе о признању Доњецке и ЛНД у Украјини.

„Путин је, желећи да заштити руске интересе, нашао политичко-правни основ да упадне у Украјину преседаном који су западне земље починиле на територији Србије након одлуке Међународног суда правде у Хагу да проглашење независности Косова није противно међународном праву“, рекао је председник Вучић.

„Путин ће рећи Западу да је спровео акцију у Украјини да би спречио геноцид или хуманитарну катастрофу и да је на Криму спроведен референдум, за разлику од Косова и пошто они разумеју да та аргументација није слаба, а нико од њих није водио рачуна о Србији, долазимо у највећи проблем, јер ће цео Запад тражити од Србије да брзо иде ка признању Косова, да би рекли Русији да то није исти случај, и да онда не би постојао правни преседан“ рекао је председник Вучић.

То не значи да ће Русија признати Косово, додао је председник Вучић. Неће, али ће Србија бити под великим притиском да призна Косово да Путин не би могао да користи аргументацију Косова за догађаје у Украјини.

„Зато ћемо се налазити под највећим притисцима сада“, упозорио је председник Вучић и нагласио да ће зато тема Косова бити најдоминантнија за нас у наредном периоду.

Пренео је да су му готово сви западни лидери с којима је разговарао у последњих месец дана тражили искључиво међусобно признање.

Када Приштина прекрши Вашингтонски споразум наш одговор ће бити снажан

Председник Вучић рекао је да ће одговор Србије оног дана када Косово поднесе званични захтев за пријем у Савет Европе и прекрши Вашингтонски споразум бити снажан и озбиљан.

„Наше је да чувамо и штитимо своју земљу и Устав. Наш одговор биће снажнији него што мисле. Неће се тицати саопштења и оружја, већ дипломатске офанзиве и политике, ничега другог, али показаћемо зубе“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је Приштина обавестила да жели улазак у међународне институције као што је Савет Европе, што је Немачка подржала као и питање даљег признавања.

„Ми не можемо да пуцамо себи у ногу, али о нашој реакцији ће се рационално одлућивати у парламенту. То није скривање од одговорности, јер ћу рећи шта мислим“, рекао је председник Вучић указујући да ће Србија одговорити првог дана са званичним захтевом Приштине и када прекрше Вашингтонски споразум.

Тог дана ћемо показати одговор суверене Србије у складу са Уставом, и крећемо у даљи рад на повлаћењу признања тзв Косова, рекао је председник Вучић.

„Наша позиција недовољно је снажна и јака јер смо усамљени у овој арени и подели света, где желимо да будемо део ЕУ а немамо коме да кажемо ништа по питању Косова и Метохије јер су сви на другој страни“, истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да нема више ни говора о асоцијацији српских општина јер Албанци кажу да их то не интересује.

„Европљани ће рећи да се све учини, а на крају разговарате о споредним стварима које се не помињу у Бриселском споразуму“, истакао је председник Вучић и указао да неће да разговарају о ономе због чега је тај споразум направљен.

То није од јуће, већ месецима годинама, рекао је председник Вучић подсећајући на том да је Хашим Тачи потписао обавезу према НАТО да се КБС неће појављивати на северу Косова, без сагласности четири градоначелника и НАТО-а.

А они су и јуче били у Северној Митровици, што показују снимци иако немају шта да траже и немају право на то.

„Они улазе у Северну Митровицу само да би провоцирали грађане, а НАТО то толерише, улазе да би провоцирали и да би изазвали српску реакцију и оптужили Србе“, рекао је председник Вучић одбацујући оптужбе Приштине о базама у копненој зони безбедности и да ће Срби да нападну Косово, јер оне тамо постоје 23 године.

„Нема одговора, свакодневно провоцирају, бас их брига, ови снимци су од јуче“, рекао је и председник Вучић показујући снимке из северне Митровице и додао да се сваки инцидент и напад на припаднике српског народа, свако кршење свих међународних норми и споразума документује.

Биће веће плате и пензије, пензије морају да прате плате

Председник Вучић најавио је да ће, уколико не буде већих проблема у наредном периоду, бити повећања плата и пензија, додајући да ће од Међународног монетарног фонда (ММФ) и Светске банке тражити „померање“ швајцарске формуле за израчунавање пензије у кризним временима.

„Нећемо мењати швајцарску формулу, али тражићемо од ММФ-а и Светске банке значајно померање швајцарске формуле у кризним временима, у наредне две године, да бисмо пензионерима могли да помогнемо да повећање пензија у потпуности прати повећање плата“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ће се, уколико се одржи стабилност и ако не буде тежих проблема у наредном периоду, ићи на значајније повећање пензија и плата.

„Али ће пензије морати да прате плате, да не би пензионери били закинути“, рекао је председник Вучић.

Нова енергетска политика, модерно образовање…

Председник Вучић истакао је да је један од кључних реформских задатака пред Србијом нова енергетска политика.

Председник Вучић је, у свом обраћању, у тачки посвећеној кључним реформским задацима пред Србијом, пренео да је разговарао и замолио норвешког премијера да помогну саветима и знањем, да учествују у изради потпуно нове стратегије за енергетску политику.

„Мораће да буде много више обновљивих извора, морамо да будемо у стању да је примимо, а то значи да морамо да градимо реверзибилне електране. Такође, мораћемо да имамо право прече куповине за коришћење нашег ветра, али и за соларну енергију. Ако користите сунце и ветар у Србији, онда мора право на куповину имати наша земља, па онда извозите“, објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да предстоји и одлука да ли ћемо градити модуларне реакторе, додајући да је он апсолутно за, јер, указује, нису луди ни Французи, Британци, Бугари, Мађари и сви други који то користе.

„Они су паметни, а ми нисмо били увек довољно памети. Додворавање народу било је прече од реалне политике“, констатовао је председник Вучић.

Указао је да је предвиђена и потпуна промена парадигме у образовању и науци. Према његовим речима мораће да се мења систем наставе, уведе професионални однос према настави, ђацима и студентима, и да је жеља да имамо најбоље светске школе.

Нагласио је, помињући приватне школе и универзитете, да, ако треба да узимамо скупе франшизе, није проблем, како нам не би служиле те установе само за добијање диплома, а онда када их заврше нико ништа не зна.

Најавио је и модерније и боље здравство, на чему се, како је рекао, ради заједно са једном западном компанијом.

Представио је предлог за Онколошки центар чија ће изградња и опремање коштати око 510 милиона евра – 340 милиона евра коштаће сама зграда, а 170 милиона евра опрема за борбу против рака.

„После кардиоваскуларних болести највише људи губимо од карцинома, око 24-25 одсто. Желимо да направимо у тој области центар који би био међу три највећа у целој Европи“, истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је изразио уверење да ће у наредном годинама то бити остварено.

Пренео је да се кренуло у велике реформе, заједно са Данцима, на реформи хитне помоћи, базиране на скандинавском моделу.

„Важно је да одговор буде у року од осам минута, где год да се налазите у Србији. Имаћемо и најмодернија возила, обучене парамедике. Желим да направимо најефикаснији систем како функционише у Европи“, објаснио је председник Вучић.

Рекао је да ће се даље улагати у дигитализацију, развој роботике и вештачке интелигенције и да ће бити настављена сарадња са најразвијенијим земљама у тој области.

Пренео је да је извоз информационе комуникационе технологије порастао од 2012. године до данас седам пута, односно са 375 милиона на 2,6 милијарди евра.

Када је реч о борби против климатских промена и заштити животне средине, нагласио је да ће томе допринети нова енергетска политика, али и предузимање мера, о чему морају више да предузимају мере локалне самоуправе, кроз изградњу канализација, пречишћивача отпадних вода, спречевању дивљих депонија.

Пријава младих за 100 евра од 16. до 31. маја

Од 16. до 31. маја млади ће моћи да се пријаве за помоћ државе од 100 евра, која ће бити исплаћена од 1. до 3. јуна, изјавио је председник Вучић.

Говорећи о помоћи младима, председник Вучић је рекао ће држава морати да им понуди и боље образовање.

„Наше је да пружимо добро образовање, добро здравство и једнаку шансу да добију посао“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да би требало да се повећају улагања у дуално образовање, у које је укључено 10.000 људи, те да тај систем мора да се прошири на универзитете, где је било отпора.

„То је наша компаративна предност у региону“, додао је председник Вучић.

Извор: СНС/Танјуг/ТВ Пинк

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар