Вучић: Тражимо повлачење свих трупа са севера Косова и Метохије

(Фото: buducnostsrbijeav)

Председник Србије Aлександар Вучић је, обраћајући се медијима након седнице Савета за националну безбедност, да је донето више одлука, закључака, предлога и препорука.

Србија тражи повлачење свих трупа које су упале на север Косова и Метохије, хитан одговор ЕУ да ли постоји Бриселски споразум о правном промету. Вучић је поручио да је одбио „тобожње компромисно решење Квинте које би унижавало Србију”.

Истакао је да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али и пуне сигурности за српско становништво на КиМ.

„Сматрамо непримереним изјаве у којима се Београд и Приштина изједначавају. Србија жели да настави дијалог али не жели да прихвати споразуме из криминалних акција“, поручује председник.

Брисел да јасно одговори да ли постоји Бриселски споразум

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после седнице Савета за националну безбедност, да ће Београд затражити од Брисела хитан одговор да ли и даље постоји Бриселски споразум у правном промету или то више није случај, као и када ће бити формирана Заједница српски општина (ЗСО).

„У наредних месец дана ћемо тражити одговор на то питање и евентуално ћутање ће нам бити јасан знак да споразум не постоји и да они не желе да се то прихвати”, рекао је Вучић.

Он је позвао Европску унију да утиче на Приштину да без одлагања укине пресуду на две године затвора посланику Српске листе Ивану Тодосијевићу због изјава о Рачку, јер то сматра следећим могућим разлогом за велику кризу.

„Или ће укинути ту пресуду или смо добро разумели да Приштина има дозволу за исељавање Срба са Косова. И у складу са тим ћемо реаговати”, рекао је он.

Вучић је рекао да сматра непримереним изјаве из међународне заједнице у којима се изједначава кривица Београда и Приштине и додао да ће Србија бити увек спремна за дијалог али да неће прихватати политику свршеног чина и криминалних акција.

Он је рекао да је одбио предлог Европске уније који је представљен као компромисно решење јер сматра да би његово прихватање унижавало Србију.

„Разговарали смо и о ситуацији на Косову и Метохији после криминалне акције приштинског режима и шестог упада на север Косова и Метохије, уз коришћење оклопних возила и дугих цеви и малтретирање локалног становништва. Дошли смо до закључка да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира и стабилности и пуне сигурности за српско становништво на Косову”, рекао је он, наводи Бета.

Вучић је рекао да је једино решење повлачење свих трупа са севера Косова и повратак на пређашње стање.

Савет за националну безбедност је сагледао и стање у Војсци Србије и систему безбедности, а Вучић је рекао да је веома задовољан и стање борбене готовости, морала и мотивисаности припадника војске да унапреде капацитете.

Србија не жели да развија осветнички став према Приштини

Председник Александар Вучић поручио је данас да Србија не жели да развија осветнички став према Приштини увођењем неких мера, јер од тога нико нема користи и оне се предузимају када држава штити свој интерес.

Вучић је новинарима након седнице Савета за националну безбедност рекао да Србија тражи поштовање Бриселског споразума и у оквиру њега формирање Заједнице српских општина.

„Не може то на овакав начин да се врши притисак. Суштина је формирање Заједнице српских општина… Хајде зауставите се мало и бавите се суштином”, рекао је Вучић.

На питање како коментарише синоћњу изјаву Бислимија да заједница српских општина неће бити формирана, Вучић каже да је он кључни човек и да једино говори истину када је реч о њиховим намерама према Србима.

Његова мржња према Србима, каже Вучић, толико је велика и тада му треба веровати јер говори истину.

„Ја то желим да чујем од Европске уније. Ми смо поставили питање Европској унији има ли Бриселског споразума или нема. Зашто да долазимо у Брисел ако тог споразума нема или само за Приштину важи да када им се свиђа они споразум примењују, а када им се несвиђа, они га не примењују”, навео је председник, преноси Танјуг.

Вучић је поновио да се обе стране позивају на попуштање само када је Приштина 100 одсто крива.

Када пишу ноту и позивају обе стране то, каже Вучић, значи да „штите албанско чедо или како је зову косовску државу од српског хегемона.

А када кажу да је Србија крива, онда то значи да смо направили неку мању грешку.

„Ми морамо да будемо спремни на двоструке аршине и лицемерје, да би било другачије морате да ме ућуткате, али, ето, ја нећу…”, казао је председник.

Упитао је шта је Србија урадила да би се догодило ово јуче на административним прелазима са Косовом.

„Шта је Србија урадила за ово јуче, шта смо направили да ли смо послали војску полицију, јесмо ли повредии некога, уништили возило, бацили сузавац…”

Додао је да се на пресретнутим комуникацијама може видети колико су уплашени ти са дугим цевама и иза сваког дрвета виде, каже, Милана Радојчића.

„Толики јунаци а такав страх имају”, рекао је председник и закључило „да смо установили да Србија ништа није урадила.

ЕУ нудила повлачење РОСУ уз услове које сам одбио

Да је Србија прихватила услове који су јој тражени одмах би се повукле РОСУ јединице, али ми те услове нисмо нисмо прихватили, изјавио је данас председник Александар Вучић после седнице Савета за националну безбедност.

Како је навео одговарајући на питање шта су тачно нудиле ЕУ и Квинта, навео је, прво да ми тражимо да се јединице Росу повуку без њихових услова.

„А то што они нуде би значило да треба да будемо срећни и задовољни и да вичемо како је дивно решење што ће да нам дају проба таблице и да нам ставе стикере. Не би нам убудуће одузимали таблице, пустили би са КМ и ПР. Српске таблице са Косова би пустили као своје грађане, али грађане централне Србије не. Узели би златну средину, мало чак као навијали за нас а да ови могу да остваре своје циљеве”, прецизирао је Вучић, преноси Танјуг.

А то би се, како је рекао, представљало као компромис.

„Не може. Пошттујемо ми добру вољу ЕУ, честитамо ми њима на свему томе, али те шибица фазоне које Албанци покушавају да нам продају то не може”, био је изричит Вучић.

Додао је ако је изабрао да каже не на такве понуде, иако му је увак лакше да каже да.

Ми смо за мир, али шта ако слећи потез буде упад у Валач

Не дам пристанак на безобразлук, не дам на криминал, не дам на понижавање Србије, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и навео да је Савет за националну безбедност прихватио његово образложење и његову одлуку.

„Може компромис о свему, али понизавање Србије и подржавање криминалних акција Приштине не може”, рекао је Вучић новинарима после хитне седнице Савета.

На питање када се може очекивати повлачење јединица РОСУ и од кога одговор зависи, Вучић је рекао да то зависи од оних који „љуљају” 13-огодишњака у колевци, њихових ментора, да нам кажу да ли хоће или неће.

„Можда неће никада, све може али на силу без пристанка Србије. То их погађа. Нема пристанка Србије за насилничку политику”, поручио је Вучић.

Каже да би компромис по Приштини изгледао тако да прво пребије и ухапси Марка Ђурића, па ваљда да ми онда да некога пребијемо.

„Па није то компромис, нисмо ми дивљаци”, указао је Вучић, преноси Танјуг.

На питање шта ће се урадити ако Пришитна не буде желела да се повуче специјалце, а НАТО и Кфор не зеле да регују, Вучић је рекао: „Ништа”.

„Ја сам рекао да радим све што могу, нећу да прихватим захтев оних који су договарали са Приштином како да то изведу”.

Истакао је и да криза како год да се реши, решиће се без понижавајућег пристанка Србије на оно што се Србији нуди.

„Разговараћемо некако, гледаћемо да чувамо мир, бар што се Срба тиче, а нећемо пристати на ту игру”, указао је Вучић наводећи да би следећи потез био да упадну у Валач или контролну зграду на Газиводама, па да онда нуде компромис.

„Повући ће сафари возила и тешко наоружање што шетају по Косову да би плашили народ, да ви Срби будете срећни, а онда генерални директор и менаџмент мора да остане, то је компромис. Нећу да прихватим, сувише сам одговоран и озбиљан”, нагласио је Вучић и истакао да се не крије иза било кога.

Напомиње да је он одбио понижавајуће предлоге, али да је иза његове одлуке стао Савет.

Упутио је и велики поздрав, како је рекао, српским јунацима који су целу ноћ и цео дан издржавали терор албанских специјалаца.

„Што се снабдевања тиче Србија ће наћи начин како да их снабдева. Ти људи су понос нашег народа, велико им хвала што чувају своја огњишта, и Србија ће увек бити уз њих”, поручио је Вучић.

(Извор: Политика)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар