fbpx

Вучић: Србију волим највише на свету, можемо да будемо најбољи у Европи

(Фото: Принтскрин)

Председник Републике Србије и Српске напредне странке Александар Вучић најавио je да ће за мање од два месеца бити потписан уговор за изградњу прве деонице брзе пруге Београд-Ниш.

“То ћемо да урадимо, ја се надам, у присуству највиших европских званичника. Пре краја септембра, мислим 29, 30. септембра очекујем потписивање уговора за прву деоницу брзе пруге Београд-Ниш, где ће возови да иду између 160 и 200 километара на сат. Где ће пут од Београда до Ниша са стајањима на станицама трајати два и по сата, а ја мислим и мање од два и по сата. Биће боље него аутомобилом да идете од центра Београда до центра Ниша“, рекао је Вучић.

Биће успостављен, како је додао, бржи, бољи и удобнији саобраћај.

Вучић је рекао да ће последњи прагови на брзој прузи Београд-Нови Сад код Сремских Карловаца бити постављени до краја октобра или новембра, након чега ће се прећи на радове на сигнализацији.

“Нека све радимо још два, три месеца, све тестове да урадимо на 200 километара на сат и да све прође како треба, па да у фебруару идемо од Београда до Новог Сада пола сата… То је брже него Берлин – Хамбург што траје сат времена. То је друга земља, друга Србија“, истакао је Вучић.

Вучић је подсетио да су за поменуту деоницу купљени најбољи швајцарски вагони, који су плаћени 700 милиона евра.

“Дабл-декер композиције, најуредније и најлепше у свету, лепше од француских Те-Же-Веа, лепше од свега. То ће да буде у Србији“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је поносан на то што смо у Србији успели да променимо, као и да је знао да ће када је кренуо у реформе наићи на негодовање људи, али и да је то био једини лек, јер се, како је навео, “рак не лечи аспирином и андолом, већ најтежим лековима, хемиотерапијом, храброшћу и одлучношћу“.

Подсетио је да смо за само осам година увећали БДП за више од 55 одсто, као и да је минималац 2012. године био 159, а да се планира да ову годину завршимо са 300 евра, што је увећање за готово 100 одсто.

“Можете да ме волите или да ме не волите, али ово су чињенице“, рекао је Вучић.

“Ако нам је просечна плата у Србији данас 556 евра у марту, ми смо рачунали да ће нам бити крајем марта 612 евра. У Београду ће бити 770 евра, у Београду је данас просечна нето плата 702 евра“, нагласио је Вучић.

На питање каква ће бити ситуација у Нишу, Вучић је одговорио да ће у том граду примања бити преко просека, управо због индустрије.

Додао је да је у прве две године мандата долазио стално у Ниш јер је разумео да тај град мора да буде фактор развоја југа Србије, подсећајући да је Ниш сада постао главна раскрсница, пре свега због изградње ауто-путева.

Ниш је стао на своје ноге, има највише пара икада

Ниш је стао на своје ноге, финансијски стоји боље него што је било пре три године, врло се води рачуна о граду, који данас има највише пара у историји, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да буџет Ниша мора да буде на здравим ногама.

Вучић је рекао да је срећан због великог буџета који има Београд, јер је то, како је рекао, центар и то морају да разумеју сви.

Подсетио је да је Београд 2013. године имао буџет од 500 милиона евра, а данас има милијарду и 250 милиона, што су, како је рекао, велике паре.

„Нишу смо дали значајна средства и подстицаје за привлачење инвестиција. Ниш ће постати срце Балкана, имаће све већи буџет“, рекао је Вучић.

Ускоро ће, како је рекао, бити сређен и стадион и „биће као лепотица“.

Свестан је, рекао је, да га сви криве за све, а он од свих очекује да помогну да „радимо и урадио све што можемо“.

Однос према личној својини Вучић је рекао да нема и да његова деца и породица живе добро, а он се, како је истакао не вози у „поршеу“.

Не треба му, како је рекао, шест кућа, јер не може у свима да живи.

„Проблем је ако неко на власти има шест кућа… Ти што су на власти треба да имају један стан, једну викендицу, а више од тога не може…“, рекао је Вучић који сматра да је бахатост ако се неко бави политиком и вози у „поршеу“.

Примићу и трећу вакцину – кинеску

Вучић je најавио да ће примити и трећу вакцину и то кинеску, као и да верује да ће медицинска струка донети одлуку да трећу дозу приме сви који су вакцинисани пре више од шест месеци.

„Мислим да ће рећи свакоме да је прими после шест месеци, без обзира коју вакцину је примио. Чекам да кажу да ли је савет да се прими нека друга или иста вакцина, ако не буде тог савета, ја ћу да примим исту, али то је ствар избора људи“, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је вакцинисан и ревакцинисан кинеском вакцином и да ће примити и исту трећу вакцину.

Напоменуо је да људи који су примили пре шест месеци вакцину нису више толико отпорни и могу лакше да се заразе и оболе и да је зато и потребна трећа вакцина.

Истакао је да имамо тренутно слободних 1,3 милиона вакцина, као и још 120.000 вакцина за оне који треба да приме другу дозу.

Вучић је рекао да кинеска вакцина спорије ствара антитела од Фајзера, АстраЗенеке и Спутњика, али да је кинеска традиционална вакцина која нема баш никакав ризик.

„Не кажем да друге имају, али кинеска нема ризик ни за шта“, додао је Вучић.

Председник је рекао да су у Србији сада ствари лошије по питању броја заражених него раније и још једном замолио људе да се вакцинишу.

Рекао је да не разуме зашто не може да се пређе проценат вакцинације од 35 одсто у местима као што су Мионица, Лајковац, Уб, Љиг, Нови Пазар, Тутин, Сјеница…

Потврдио је да ће трећа нова ковид болница бити отворена 1. септембра у Новом Саду и да ћемо нажалост до тада имати потребу за тим капацитетима.

Задовољан сам оним што је учињено

Вучић је изјавио да је пред крај свог мандата задовољан оним што је урађено.

Како је рекао он живи за то да може да се похвали за 15 година шта је урадио док је био на власти.

„Они који ме критикују не могу да обиђу све фабрике које сам само у Нишу подигао. Да не причам о другим деловима Србије. То је нечија заоставштина. Па храм Светог Саве, више смо уложили у њега у последње четири године… То је најлепши православни храм који ће да доводи људе у Србију. Када поредите мозаик у храму и фреске у Аја Софији то је као да поредите ролс ројс и југо“, рекао је Вучић.

Говорећи о увредама опозиције, Вучић је рекао да се труди да буде умерен у одговорима, да не вређа и не псује.

„Умем да употребим грубљу реч, али која није непристојна. Ако људи кажу да им се не свиђају моја уста и слично то ми није проблем, али када ми кажу да сам лењ имам проблем. Јер, ја живим за резултате“, рекао је Вучић.

Наше џудисткиње да не напуштају постоље

Вучић је уверен да ће српски спортисти на Олимпијади у Јапану освојити више медаља него на претходној у Рију, али је забринут, како је рекао, због џудисткиња, ако се буду нашле на постољу заједно са џудисткињом из Приштине Мајљиндом Кељменди.

Вучић је рекао да је српским џудисткињама рекао да, ако буду освојиле сребро и буду морале да деле постоље са џудисткињом из Приштине, ту остану и да га не напуштају.

„Немам ја право да искључим Србију са Олимпијских игара“, рекао је председник.

У дијалогу с Приштином чврсто ћу чувати наше државне интересе

Вучић је изјавио да му на памет не пада да мандат завршава ратовима и сукобима, иако смо, како је рекао, нашу војску ојачали, али у циљу одвраћања опасности.

Вучић је истакао да ће учинити све да сачува људе и да мајкама децу не враћа у ковчезима.

„Ми не градимо путеве и фабрике због тога“, рекао је Вучић и истакао да ће у дијалогу са Приштином „чврсто чувати наше државне интересе“.

„Успевао сам у томе последњих пет година, иако је то био ход по жици“, рекао је Вучић.

Грађанима Србије Вучић је поручио да верује у њих и да верује у Србију, земљу коју воли, уверен да, како је рекао, можемо да будемо најбољи у Европи и да више никада не будемо на њеном зачељу.

Видећете у наредним месецима цео свет ће бити у Србији, рекао је Вучић, и то је слика наше земље, то је Србија.

„Хвала на подршци, хвала на стрпљењу и трпељивости… Хвала, било је дивно водити земљу за коју живим и коју волим највише на свету“, поручио је Вучић.

(Извор: sns.org.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар