ВУЧИЋ: Србија спремна да сачува животе нашег народа

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, у обраћању јавности, да се Србија налази у до сада најтежој ситуацији по питању Косова и Метохије и то не својом кривицом, као и да је у току етничко чишћење Срба са Косова и Метохије које спроводи приштински режим.

„Јуче смо имали разговоре са европским представником у дијалогу са Приштином Мирославом Лајчаком и ЕУ је покушала колико је могуће да затражи и захтева неку врсту деескалације. Србија је испунила апсолутно све што се од ње тражило да би дошло до ескалације, али до тога не долази зато што режим у Приштини то не жели“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да до тога не долази и зато што још неки подржавају Приштину у томе.

„Данас се наша земља налази у најтежој ситуацији, не својом кривицом, неодговорношћу и неозбиљношћу, као и не својом жељом да не буду сачувани стабилност и мир, већ свакодневним активностима режима у Приштини“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да томе доприносе и они који на то ћуте и гледају благонаклоно  акције које спроводи Приштина.

Оно што бих назвао тихим и не сасвим тихим етничким чишћењем Срба на Косову и Метохији, који ваљда немају право да ту живе ако се нису заклели Куртију, рекао је председник Вучић и додао да је на срећу таквих Срба мало на Косову и Метохији.

Акција прогона и етничког чишћења које спроводи ПР је добро организована

Председник Вучић изјавио је данас да је акција прогона и етничког чишћења српског народа на Косову и Метохији, које спроводи Приштина добро организована, планирана и суштински подржана и од кругова у међународној заједници.

Председник Вучић на конференцији за новинаре рекао је да можда није требало то да каже и да би му, да није рекао да је у току етничко чишћење, било лакше да објасни ситуацију делу народа који то не мора да осећа и трпи и који у овом тренутку има неке друге приоритете око посла, одмора и свега другог.

„Било би ми лакше и политички, да забијем главу као ној у песак и кажем ништа страшно, још понеки Србин је ухапшен и ништа се није десило, живели смо и живећемо и даље са тим. Да ли се тиме додворавам неодговорним типовима који би сваког дана да воде рат против јачих као што је НАТО, али да то не раде они већ неко у њихово име. Не, не пада ми на памет, али ми не пада на памет да лажем сопствени народ, лажући себе да се ствари не мењају“, рекао је председник Вучић.

Не могу да ћутим и да саучествујем у прогону српског народа

Председник Вучић поручио је да не може да ћути и да саучествује у прогону свог народа тиме што би се, каже, правио наиван као што се праве многи у свету и да себе ограничава хоће ли истину људима да каже или не.

Председник Вучић на конференцији за новинаре у Председништву Србије, говорећи о акцији прогона, погрома и етничког чишћења коју спроводи приштински режим над српским народом на Косову и Метохији, рекао је да ће пренети шта је њихов план, кроз примере.

„Они су донели одлуку да свуда, а та одлука је донета још пре годину и по дана, да све виђеније Србе који би могли на било који начин да буду тачка отпора приштинском режиму и који би могли да буду неко ко неће да прихвата једностране приштинске одлуке на дневном нивоу, да ти људи морају да буду или похапшени или убијени или склоњени са Косова и Метохије“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић каже да је та акција кренула још у Штрпцу, крајем 2021. године, када су ухапшени Братислав Николић Браца, Саша Милосављевић, Димитрије Рачићевић, Драгомир Милосављевић, Саша Спасић и Јадран Костић.

„Николић је у притвору у Подујеву, Рачићевић у Гњилану, Милосављевић, Спасић и Костић у северном делу Косовске Митровице. Знате ли због чега су ти људи у притвору? У притвору су више од годину и по дана, јединствен случај у целом свету. Због тобожње злоупотребе службеног положаја. Јесте ли чули некада да неко ко није оптужен за најтежа кривична дела попут убиства или стављање у промет и производња опојних дрога да је у притвору годину и по дана? Не постоји такав случај у целом свету“, рекао је председник Вучић и наставио:

„Али, Штрпце је обезглављено и у Штрпцу више нико не сме да подигне главу и не може да подогне главу, барем они тако мисле, и мисле да су на такав начин решили проблем“.

Како је рекао, ћути Еулекс, ћути цела међународна заједница.

„Могао сам и ја да ћутим, нико у Србији се не би ни сетио, не могу да ћутим јер нећу да учествујем и да саучествујем у прогону свог народа тиме што бих се правио наиван као што се праве многи у свету и да себе ограничавам хоћу ли истину људима да кажем или не“, навео је председник Вучућ.

У току други део акције Приштине, удар на СПЦ и здравствени систем

Председник Вучић рекао је да је у току други део акције којом Приштина жели додатно да застраши српско становништво на северу Косова и Метохије, а то је удар на СПЦ и здравствени систем.

Председник Вучић у обраћању јавности рекао је да се сада, поред полицијских акција и уз помоћ познатог албанског и бошњачког лобисте, Алише Кернс, шефице спољнополитчког одбора британског парламента, која говори највеће лажи, уводе додатни елементи и спроводи напад на још два стуба српског народа на Косову и Метохији, а то су – Српска Правславна Црква и здравствени систем, са покушајем да уплаше народ.

„Та госпођа каже да ће спровести истрагу. Ми већ спроводимо истрагу против ње, зашто то ради и ко је плаћа. Ако влада Велике Британије није реаговала, ми морамо да реагујемо“, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је током обраћања показао мапу са стањем на терену, на којој се види у којим местима се налази тзв. косовска полиција, а која ту нема право да буде.

Вучић је навео места која су они заузели на северу, а међу којима су Јариње, Шапић, Бело брдо, Јошаница, Извори, Хајдучки конак, Звечан, Зубин поток, Брњак, Лучки мост…

„То су све тачке у којима покушавају да покажу да Срби не могу да подигну барикаде и да би спречили доток робе, да би Срби остали без хране и лекова, да унесу страх у све српске куће и да скупом куповином купе оне бедне Србе којих је мало, али који раде за њих“, рекао је председник Вучић, наводећи да је таквих 30 у тзв. косовским снагама безбедбност.

Председник Вучић рекао је да је план да, против Резолуције 1244, до краја 2027. у тим снагама буде 4.950 људи.

Од следеће недеље забрана извоза муниције и оружја-угрожен интерес Србије

Председник Вучић најавио је да ће следеће недеље највероватније потписати одлуку о забрани даљег извоза муниције и било каквог оружја и оруђа из Србије, јер је витални национални интерес Србије у овом тренутку угрожен до последњег степена.

„И све неопходно да буде припремљено у случају агресије на Републику Србију. Све логистичке припреме се спроводе“, рекао је председник Вучић.

Напоменуо је да ће, по питању забране извоза муниције и оружја, бити проверено како стоје ствари у уговорима.

Важно је да грађани знају да имамо довољно гаса за предстојећу зиму, укупно 584 милиона кубика тренутно у Србији и Мађарској, што су довољне резерве, истакао је председник Вучић.

„Што се тиче горива, имамо дизела за 92 дана и за 81 дан бензина. Што се тиче наше војске, потпуно су све попуне извршене и хране, 100 одсто попуне храном и горивом. Вредно смо радили у претходном периоду и грађани су имали одговорну власт која је спремна и за зиму и за све друге изазове“, нагласио је председник Вучић.

Србија се не спрема за рат, већ се залаже за мир и деескалацију ситуације

Председник Вучић изјавио је да се Србија не спрема за рат, већ се залаже за мир и стабилност и деескалацију ситуације.

Председник Вучић је тако одговорио на питање новинара да ли се Србија спрема за рат и шта ако одговори Јенса Столтенберга и захтев за одржавање хитне седнице СБ УН буде неодређен и истакао да је Србија учинила све да деескалира сукоб.

„Знам ја шта је ваша намера, да кажете да вас неко враћа у 90-те. Шта год да урадимо, увек ћемо бити криви. То није од јуче, већ од ко зна колико година. Србија се не спрема за рат, али је спремна да сачува животе нашег народа, своју земљу од свих оних који желе да је угрозе и њен интегритет и суверенитет. Та претња коју сте хтели да изнесете и оптужите нас да се припремамо за рат на вашу жалост није прошла“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поновио је да је Србија испунила све захтеве ЕУ и да је спремна даље да настави да ради на деескалацији, али да то не зависи само од Србије.

На питање Тан‌југа о чему ће разговарати у Бечу са мађарским и аустријским премијерима Виктором Орбаном и Карлом Нехамером, председник Вучић одговорио је да ће тема бити сва битна питања.

„Разговараћемо о миграторним кретањима и свим другим питањима и са Нехамером и са Орбаном који су истински пријатељи наше земље“, нагласио је председник Вучић.

Добре вести – у првих шест месеци прилив страних инвестиција 2,122 млрд евра

Председник Вучић изјавио је да је наша земља у првих шест месеци имала добар прилив директних страних инвестиција у вредности 2,122 милијарде евра, што је за 31 одсто више него прошле године у истом периоду.

„Увек се убрзава у трећем и четвртом кварталу, верујемо да ова година може да буде рекордна и да укупан прилив премаши 4,5 милијарде евра, што би било изузетно. Све већи удео је азијских инвестиција и Кине и Капана, док се смањује удео у укупним инвестицијама неких других“, истакао је председник Вучић.

Замолио је владу да се посебно посвети расту БДП, и у рударству, пре свега да се више копа угаљ, додао је председник Вучић.

„Посебно их молим да се посвете грађевинарству и великим реформама, где бисмо високе камате могли да надокнадимо на неке друге начине и да изађу са новим предлозима и да то убрзамо у трећем и четвртом кварталу, јер нам од стопе раста зависи све друго“, рекао је председник Вучић.

Тражићемо хитну седницу Савета безбедности Уједињених нација

Председник Вучић изјавио је да ће тражити сазивање хитне седнице Савета безбедности Уједињених нација имајући у виду да су животи Срба на Косову и Метохији и њихова безбедност угрожени.

„Ствари су се отеле контроли, српски народ је сатеран уза зид и зато ћу тражити хитан разговор са шефом НАТО-а Јенсом Столтембергом било где на планети Земљи, да обавим последње разговоре и укажем на ситуацију, да им кажем шта можемо и шта више не можемо“, рекао је председник Вучић.

Додао је да ће након тог разговора Србија по први пут због дешавања на Косову и Метохији тражити сазивање хитне седнице Савета безбедности Уједињених нација, јер према речима председника Вучића, Србија жели да се понаша у складу са Резолуцијом 1244, међународно-правним нормама имајући у виду да су животи Срба и њихова безбедност угрожени.

„Седницу нисмо тражили раније јер смо знали да је то последња ствар коју морамо да тражимо пре него што одређене активности буду преузете које су тешке, али ми да дозволимо даљи погром, прогон и етничко чишћење нашег становништа немамо право“, рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће на то тој седници захтевати да СБУН на основу својих овлашећања преузме хитне мере да заштити животе и слободу Срба на Косову и Метохији.

„То значи да ћемо захтевати да Савет безбедности наложи међународно безбедносним снагама КФОР да испуне обавезе које им приписују чланови 15 и 9 Резолуције 1244 СБ као и чланови 3 и 4 анекса 2 те Резолуције“, рекао је председник Вучић.

Под један, према речима председника Вучића, да моментално на терену онемогуће свако даље деловање безбедносних и других структура привремених институција са седиштем у Приштини које угрожава животе, слободу, безбедности и опстанак Срба на Косову и Метохији.

„Под два, да изврше демилитаризацију свих наоружаних албанских формација у складу са Резолуцијом 1244, те ће у складу са одговором постојати и трећа тачка или не“, истакао је председник Вучић.

Од СБУН ће према речима председника Вучића, бити добијен одговор на питање ко има дужност да заштити животе и слободу Срба, да ли су то снаге КФОР на основу овлашћења из Резолуције 1244 или је за то према Савету безбедности надлежан неко други.

Рекао сам Мартиновићу да се повуче из Скупштине, извиниће се

Председник Вучић рекао је да је позвао министра државне управе и локалне самоуправе Александра Мартиновића и исказао, не само своје неслагање, већ огорчење због онога што је изговорио у парламенту и рекао му да се повуче из Народне скупштине, али је истовремено приметио да су се тог дана могле чути и различите друге увреде.

„Хвала вам на том питању. Нити сам пратио, нити сам знао све. Нисам знао ништа шта се догађало, онда сам са даном закашњења тражио да погледам нека два сата током ноћи шта се збило у Народној скупштини. Видео сам много беспризорних изјава, много некултурних и најпримитивнијих могућих напада, не само на министра Мартиновића већ и на мене, Ану Брнабић и на сваког од нас“, рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара Н1 о изјави министра Мартиновића током полемике са Срђаном Миливојевићем.

Видећете сада, како је рекао, разлику између мене и себе. 

„Видите, ви који сте хвалили и позивали у госте неке, и код вас су изговарали оне речи да моје дете и мога брата треба неко да силује и да треба да заврши у шахту, убијен, на то нисте реаговали, већ вам је било симпатично, па сте их позивали да то понављају у вашем студију. И то је ваљда нормално, и то од стране истих оних који су се нашли увређени. Јер, ако су у питању деца Александра Вучића, та деца су добра само кад су мртва деца. И увек сте ћутали на то и увек то оправдавали“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је он позвао Мартиновића и исказао, не само своје неслагање већ своје огорчење без обзира на то колико је био притиснут и колико су бруталних и бљутавих гадости изговарали тог дана, „много горих од тога што је изговорио Мартиновић у Народној скупштини“.

„Рекао сам му да се повуче из Народне скупштине зато што сам сматрао да тако нешто не смете да урадите“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да у својој породици има жене које би волеле да буду мајке, а не могу да буду мајке, али и додао све и да нема, Мартиновићу би рекао исто.

„Ја знам да он то тако није ни мислио и свакако ће се извинити, иначе растурао је ове који појма немају о политици цео дан, а онда је направио ту велику грешку и због тога сноси консеквенце“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је председник свих грађана и да осуђује све.

„А знате ли која је ваша реакција? Јутрос ћутите кад код вас гостују. Па ‘лепи Ћута’, пошто ваљда себе сматра лепим, говори ‘ушати тровач’. То је ваш аргумент. Ушати тровач? Или када прочитам текст новинара из ваше групе који такве гадости изнео и који је рекао да га се мајка стиди зато што је најружнији човек на свету или нешто још горе од тога, попут Драже Петровића. Лепи Дража и лепи Ћута. Да ли се ви шалите са неким? Шта сте ви? Комисија за лепоту?“, упитао је председник Вучић.

Да ли мислите да имате права да малтретирате сваког у Србији како вам падне памет, упитао је предсдник Вучић.

„Ја ћу да се понашам као председник Републике. Лично сам позвао Мартиновића, лично му рекао шта сматрам лошим, он се мени као другу и саборцу извинио. Знам да му је жао због тога, али ја разумем да човек није могао да издржи такав језиви притисак бахаћења, урлања и свега другог“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да истраживања показују шта народ мисли о малтретирању грађана по Газели и по аутопутевима.

„А ћутимо, пустили све, радите све шта год пожелите, само да бисмо могли да се посветимо држави, да се неко бави у овој земљи државним питањима, а не  циркуским активностима“, рекао је председник Вучић.

Чланице УН обавезне су да спрече антицивилизацијски исход на КиМ

Председник Вучић изјавио је да су све државе чланице Уједињених нација међународно – правно обавезне да делују и спрече антицивилизацијски исход на Косову и Метохији.

„У складу са тим, ми ћемо размотрити и захтев Српске листе и српског народа са Косову и Метохији. Нећемо журити са том одлуком, јер она носи драматичне последице. Тиче се захтева да полицијске и друге безбедносне структуре привремених институција у Приштини прогласимо терористичким организацијама“, истакао је председник Вучић у обраћању јавности.

Како је рекао, Србија не реагује на основу новинских притисака и не може да се понаша неозбиљно као режим Аљбина Куртија у Приштини.

„На озбиљан и одговоран начин доносићемо одлуке и о томе ћемо у наредних 14 дана упознати све наше партнере у међународној заједници. Упознаћемо наше партнере на Западу, наше партнере и пријатеље на Истоку“, навео је председник Вучић.

Како каже, следеће недеље ће јавност бити обавештена када буде упућен захтев за хитном седницом Савета безбедности Уједињених нација.

„Ја ћу зауставити све своје обавезе и лично ћу као председник Републике присуствовати тој седници – ако до ње дође, а верујем да ће доћи. После тога ћемо говорити о свему другом. Надам се да ће до тада сви људи разумети и покушати да сачувају животе Срба“, навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је видео премијере појединих западних земаља да причају о нападима на новинаре, али би, како каже, требало да их буде срамота што се нису сетили да питају како је Драгиша Гаљак.

„Јесте ли чули да неко пита ко је Драгиши Гаљку, Србину из Косовске Митровице, пуцао у леђа? Он је кажњен, јер је носио инфузију и лекове – ухапшен, пребијен и кажњен“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучућ додао је да нисмо могли да чујемо да је неког за то брига, да неког то интересује.

Осим напада на СПЦ, на Косову и Метохији се напада и здравствени систем

Председник Вучић изјавио је да приштинске власти, осим урушавања Српске православне цркве, урушавају и здравствени систем, тако што се свако санитетско возило зауставља и обијају амбуланте, а све како би се пронашло оружје или нешто за шта ће да окриве Србе.

„Дешавају се напади на хитну помоћ и показаћу доказе  како то изгледа. У јануару 2021. инспекција упада у Дом здравља у Штрпцу тражећи анти-ковид вакцине, малтретира раднике, отима вакцина. Исте године у априлу обијена је здравствена амбуланта Гојбуља општина Вучитрн, истог месеца обијена здравствена амбуланта у Партешу. Наравно једино што су радили проналазили су вакцине и лекове који су долазили из централне Србије, никакво оружје нису пронашли“, навео је председник Вучић у  обраћању јавности.

Председник Вучић је изнео доказе и о томе да је у јулу 2022. године косовска полиција приликом хапшења за наводни шверц робе претукла А.Димитријевића из Лепосавића, а возило хитне помоћи које је стигло на место догађаја су најпре претресали, а затим забранили да интрервенише иако је лице лежало на земљи обливено крвљу и да ни тада косовска полиција никакво оружје није видела, ни пронашла.

„У јулу 2022. на административном прелазу Мердаре припадници косовске полиције задржали су два возила хитне помоћи из српских средина на Косову и Метохији, наравно нису пронашли ништа. Другог августа исте године припадници РОСУ киднаповали су Србина Дејана Спахића и санитетско возило у коме се налазио, док је превозио медицинску инфузију и лекове на путу Лепосавић – Косовска Митровица. Возило је враћено, роба заплењена и никада није враћена“, рекао је председник Вучић.

Материјална штета је велика, навео је председник Вучић.

Показао је званични документ косовске полиције, из ког је цитирао да је Дејан Спахић из Звечана крив зато што је 2. августа 2022. године Јединица за борбу против кријумчарења царине Косова у Митровици добила информацију да у Митровици постоји „сумњив случај“, извршили су контролу возила хитне помоћи са поменутим возачем и у возилу је пронађена роба – хируршки материјал и инфузије вредне 11.142 евра, за које није имао пратеће документе о пореклу робе, и због тога се кажњава казном од 1.000 евра.

„Толико о оружју, Алиша Кернс. Припадници специјалне јединице косовске полиције у октобру 2022. са два оклопна возила су у току ноћи зауставили возило хитне у Зубином потоку,  избацили возача и пацијенткињу која је срчани болесник и пола сата претресали возило и наравно, као и увек, нису пронашли ништа, рекао је председник Вучић.

„У јануару је косовска полиција на административном прелазу Јариње држала санитетско возило са КМ таблицама у коме се налази пацијент, наравно ништа нису нашли. У јануару 2023. косовска полиција је задржала санитетско возило, дакле свако санитетско возило задржавају, малтретирају људе да би могли да кажу да су негде нешто нашли, не би ли могли да уруше здравствени систем Србије на Косову и Метохији“, рекао је председник Вучић.

У јуну су под ротацијама зауставили санитетско возило код Вучитрна, додао је председник Вучић, у коме су се налазиле повређене особе, претресали возило и малтретирали особље.

„Косовска полиција је запленила и јуче лекове из апотеке у Призрену, а чије је порекло из централне Србије. Ово вам говорим само о времену другог мандата премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, а ја имам списак и за први мандат“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић каже да све то говори о томе како се урушавање здравственог система спроводи, и нагласио да такође акција напада на Српску Православну Цркву није случајна, безазлена и нимало наивна .

„У разговорима у којима је Курти говорио о српској цркви, када су ту били и Борељ и Лајчак – наравно он је у једном од тих својих говора рекао, уз највећег непријатеља Косова и Метохије како ме назива, да постоји само један опаснији непријатељ од Вучића, а то је Српска православна црква. И то је, одговарајући на питање европских представника, говорио зашто није заинтересован да из његовог угла на државном нивоу или на нивоу две делегације разговара о томе, већ је спреман да разговара само под другачијим условима, јер је то заједничко наслеђе. Али не само то, већ је то ваљда наследио од Адема Демаћија, као што мора да штити овог свог лопова градоначелника, лопова јер зна да нема лигитимитет и да је украдена воља“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је и тај градоначелник неки Демаћијев рођак, као и да Курти и овде мора да штити Демаћијеву политку по којој је Српска Православна Црква „извор свог зла“.

„То су његове речи, мислим да сам баш цитирао. У току је дакле, општи напад на Србе, и ја желим да поновим представницима и ЕУ и САД, имајући у виду целокупно окружење, не само страх него и одговорност и озбиљност коју поседујемо. Рекли смо није проблем све ћемо да урадимо, све ћемо да испунимо, али смо чекали да формирате Заједницу српских општина да бисмо кренули у испуњавање онога о чему смо раговарали и у Охриду и у Бриселу, Београду. Чекали смо да видимо било какав озбиљан процес по питању формирања Заједнице српских општина, а ни то нисмо видели као ни пуштање на слободу невиних људи, јер је и Еулекс написао да су ти људи пребијани, да не виде случај и разлог зашто су привредени“, рекао је председник Вучић.

Додатно се догодило и то да је, рекао је председник Вучић, приштински режим себи нашао довољан разлог да ухапси сваког Србина на северу Косова и Метохије, јер свакоме ће рећи да је припадник Бригаде север, или да је припадник Цивилне заштите и онда могу да праве спискове у којима ће и да обезглаве српски народ, да свакога који учествује у њиховом вођству, без њега мора да остане.

„То је директан позив на етничко чишћење, то је најдиректини и најбруталнији позив на етничко чишћење. У складу са свим тим ми смо спремни да наставимо разговоре, али је сада нама јасно да су се ствари отргле контроли и да је Србија сатерана у ћошак“, рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/РТС 1

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар