Вучић: Србија данас слави Видовдан као победник

(Фото: srbija.gov.rs)

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас, поводом Видовдана, венац на Споменик косовским јунацима у Крушевцу, где се обележава и 650 година од оснивања тог града.

Полагању венца присуствовали су и председница Владе Ана Брнабић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, представници Војске Србије, Министарства одбране и Града Крушевца.

Вучић је том приликом поручио да Србија данас слави Видовдан као победник, као народ и држава који су се из пораза уздигли, научили лекције, запамтили грешке, али пре свега као слободни и поносни људи.

Оно што је данас најважније јесте то да Србија коју су хтели да убију и затру на Видовдан 1389. године не само да није умрла, већ је много пута после тога рађана и она данас није само небеско царство јунака, рекао је он.

Видовдан је, како је истакао, дан који представља симбол величине нашег народа, дан који је у нашим поразима показивао колико смо велики, иако бројчано мали.

Председник је изразио задовољство тиме што борави у Крушевцу поводом 650 година од оснивања Лазаревог града, и додао да овај град показује да је могуће опстајати, постојати и бити загледан у будућност.

Србија данас јача сваког дана. Наша земља је, за разлику од других, слободна и слободарска и у њој не одлучује нико осим њених грађана, а ретке су државе, како је оценио, које данас могу тиме да се похвале.

(Фото: srbija.gov.rs)

Према његовим речима, данас можемо да кажемо да смо остварили право на будућност, да будемо победници, а наше битке нису више везане за крв и смрт, већ су победе живота, рада и напретка.

Свуда се по Србији могу видети људи који побеђују радећи и градећи путеве, фабрике, школе, болнице, мостове. Променили смо и начин размишљања, напустили жалопојке за оним што нисмо успели и што су нам узели и кренули да будућност и државу стварамо не као утопију, већ као реалност у којој све можемо, па и да будемо први у свему у чему смо некад били последњи, нагласио је Вучић.

Он је рекао да данас можемо на прави начин да се односимо према онима који су некада пристајали на пораз да бисмо ми данас могли да побеђујемо и будемо слободни.

Наши косовски јунаци су веровали и знали да чином своје жртве постају темељ, основ страшне, али лепе историје којом ћемо се ми поносити. Они су нас научили части, јунаштву, показали цену слободе, оставили завет да не бежимо ни пред једним изазовом, препреком, тешкоћом, навео је председник Србије.

Такође, како је додао, од њих смо наследили особину да се не предајемо никада јер су у њиховој слави и страшном крају настале вредности којих се данас држимо.

Надамо се генерацији која никада неће ратовати, гинути и то је наша насветија обавеза, наш дуг онима који су животе дали за Србију, који је нису замишљали као ратиште препуно гробова, већ су животе дали да бисмо ми били слободни. Нису је хтели међу мртвима на небу, него међу живима на земљи. Ту жељу морамо да испунимо, поручио је Вучић.

Будућим генерацијама, како је подвукао, не смемо да оставимо сукобе и морамо да дамо све од себе да ставимо тачку на смрт и обезбедимо им живот, наводећи да је тај завет, уз онај о слободи, највеће наслеђе Видовдана, највећи споменик Лазару, Милошу Обилићу и свим косовским јунацима.

(Извор: srbija.gov.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар