Вучић: Прихватили смо закључке, питање промене граница без сагласности

(Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл)

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у Републици Словенији, где је учествовао на састанку лидера Брдо – Бриони процеса. На Брду код Крања одржан је пленарни састанак лидера Западног Балкана, поводом обележавања 10. годишњице процеса Брдо-Бриони.

Председник Вучић је истакао да је састанак био добар, да је Србија прихватила предложене закључке и да је најважније да постоји консензус да се цео регион налази на европском путу и да треба заједнички да радимо. 

„Много тога доброг има у закључцима, а да ли смо могли око свега да се договоримо, наравно да нисмо. Ми смо подржали намере и жеље других на Западном Балкану за отварањем датума за преговоре и визном либерализацијом. Било је много ствари око којих нисмо сагласни, једно од питања које је било кључно је питање промена граница. Србија се одувек залаже за принцип поштовања немењања граница признатих од стране Уједињених нација“, рекао је председник Вучић и додао да Србија жели добре односе са свима, али да не сматра да треба да подилази било коме. 

„Важно је да показујемо поштовање једни према другима и да регионално сарађујемо,“ закључио је председник Вучић.

Пристојан однос са Милановићем

Вучић је изјавио да након састанка лидера региона на брду код Крања да је у пристојним односима са хрватским колегом Зораном Милановићем, као и да су на пристојан начин разговарали.

Вучић је тако одговорио на питање новинара како је протекао његов сусрет са Милановићем и додао:

„Ми знамо шта су његови ставови, он зна шта су наши ставови, нема ту шта да се дода или одузима. Ми желимо добре односе са Хрватском , не мислимо да морамо да подилазимо било коме у Хрватској нити да било ко из Хрватске треба да подилази нама“,

Вучић је рекао да ће временом са Хрватском бити бољи односи и да ћемо заједнички успети да их изградимо, када будемо показивали веће поштовање једни према другима.

(Извор: Председништво Србије / агенције)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар