Вучић: По стопи раста бићемо број један у Европи

Александар Вучић (Фото: Принтскрин)

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је раст плата у идућој години од 7 до 8 одсто у јавном сектору, повећање минималне зараде за 9,4 одсто, а пензија за 5,5 процената.

Вучић је додао да су јавне финансије добре и да то омогућава да плате од 1. јануара расту између 7 и 8 одсто у јавном сектору,

Вучић наводи да ће просечни раст плата бити 7,40 одсто, за здравствене раднике, и то за све, као и за припаднике војске, а за раднике у социјалној сфери раст ће бити 8 одсто.

Минималац ће, додао је, износити 35.025 динара.

„Пензије ћемо увећати, по формули коју смо направили, а приближавамо се повећању плата. Пензије ће идуће године бити повећане за 5,5 одсто“, објаснио је Вучић. Рекао је да ће они који имају пензију 60.000 динара, добити увећање за 3.300 динара, а они који имају 30.000 добиће 31.750 динара.

Такође је подсетио да ће сви пензионери крајем фебруара добити помоћ од 20.000 динара.

То значи, укупно, повећање од 11,6 одсто, а биће још подршке за пензионере током идуће године, најавио је Вучић.

Додао је да се настоји да се ухвати тренд да пензије расту сваке године, и да се пензионерима покаже пажња једнократним давањима.

Рекао је да је једина социјална категорија пензија пољопривредна, а додао је да ће о даљим давањима одлучити крајем марта или априла када буде видео стање финансија.

Вучић је рекао да очекује да ће већ у јануару просечна плата у Србији бити 610 евра, а Министарство финансија прогнозира и 618 евра.

„У Београду просечна плата биће 760 евра, што није много, али није ни мало, имајући у виду да је била 425 евра, а у Србији 329 евра“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да ће бити неколико земаља са вишом стопом раста, а то су оне земље које су имале прошле године раст од минус 15, а ми смо имали раст од минус 0,9, али ако кумулативно гледамо ову и прошлу годину бићемо први у Европи.

Указао је да је са првим буџетом предвиђено да дефицит у овој години буде 3,8 милијарди евра.

„После 10 месеци наш дефицит је свега 98 милијарди динара, односно 800 милиона евра, а остало је свега још два месеца, и нећемо сигурно доћи до две милијарде евра. То показује да имамо здраву економију“, објаснио је Вучић.

Додао је да ћемо имати и нижу стопу јавног дуга него што је планирано.

„Ове године јавни дуг ће бити 58 одсто, а плашили смо се да буде 60 процената. Можда ће бити и нижа стопа. То показује да држимо јавне финансије под контролом, а расту девизне и резерве злата, расте индустријска производња, и то у односу на 2019. годину, а не на пандемијску 2020. годину“, нагласио је Вучић.

Вучић је додао да истовремено расте грађевинарство, рударство захваљујући Зиђину.

Са свим тим у ове две године бићемо најуспешнија земља у целој Европи, подвукао је Вучић.

Вучић је додао да је, у разговору са ММФ-ом, постојала дилема, односно два избора.

„Један је да правимо предизборна повећања свега, како би људи желели да чују, или да идемо на даље смањење дефицита и јавног дуга. Ми смо се одлучили да завршимо са максималних 55 одсто јавног дуга идућу годину, чиме би ушли у ред најуређенијих земаља Европе. Одлучили смо се и да да себи не правимо превелике обавезе које не можемо да испунимо“, додао је Вучић.

Вучић је истакао да је држава показала озбиљност, одговорност, да не жели да се додворава, већ ради најбоље за земљу.

Инфлација, како наводи од 2008. до 2012. године била је 9 одсто, од 2013. до 2020. године свега 2 одсто, а ове године процена је да ће бити 3,5 одсто.

Објаснио је да се у условима короне троши много новца на вакцине и лекове, и навео као пример, да најјефтинија вакцина кошта 8 долара, а западне су биле много скупље.

Од понедељка, најавио је Вучић, уследиће исплата од 3.520 динара за пензионере, примаоце социјалне помоћи и лица која се налазе на издржавању казне, а у уторак и среду за око 4 милиона људи који су се пријавили.

Истакао је да ће то некоме реално поправити живот, посебно грађанима изван Београда и Новог Сада.

У децембру сви који су се пријавили, а могу још да се пријављују, добиће, наводи, још по 20 евра.

Дефицит добар, али нисам задовољан трошењем новца

Вучић је рекао да је добро што је буџетски дефицит мањи од пројектованог, за шта је Србија добила и похвале ММФ-а, али да он није задовољан трошењем новца.

Коментаришући изјаву професора Миодрага Зеца, који често критикује економску политику владе, а који је рекао да су економски токови повољнији, појавио се суфицит, а опоравак привреде иде брже од очекиваног, Вучић је констатовао да онај ко је објективан и рационалан не може да порекне те резултате.

„Професор Зец је рекао да је дефицит мањи, за то смо добили похвале ММФ-а, и добро је да је мањи и биће још мањи од очекиваног, због чега ћемо јавни дуг потпуно да држимо под контролом, да увећавамо резерве и спремамо се за неку нову кризу, али ја ту имам реци критике, јер нисам задовољан трошењем новца“, рекао је Вучић.

Вучић је појаснио да се у планирању стопе раста гледа и на то колико министарства и јавна предузећа треба да потроше, да уложе у нове инвестиције.

„Али, онда дођете у ситуацију како да потрошите више од прихода које ћемо да добијемо у новембру и децембру, две милијарде евра. Немогуће је“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће зато сада држава плаћати „све живо“, односно биће средстава за ватерполо, рукомет, одбојку, борилачке спортове, да могу да улажу, да имају боље резултате.

„Локалне самоуправе ове године неупоредиво боље функционишу, укупан је суфицит локалних самоуправа 70 милијарди динара, што никада није био случај. Њима ћемо да дамо, посебно угроженим локалним самоуправама, којиих је 20-ак које имају минусе из прошлости. Њима ћемо додатно да помогнемо“, рекао је Вучић.

Додао је да ће бити издвојено пет милиона евра више за брзу саобраћајницу Лајковац – Ваљево, да за који дан почињу радови на путу Пожаревац-Градиште-Голубац.

Такође, издваја се новац за још пет школа које ће бити обновљене, у Рачи, Баточини, за спортску халу у Книћу, за додатне болнице, домове здравља.

„Пронашли смо новац, и тражићемо начин да потрошимо паре, да одржимо 7,5 одсто стопу раста до краја година“, рекао је Вучић.

Брзим возом до Новог Сада за мање од 30 минута и за 57 минута

Вучић је најавио да ће брзи воз од Београда до Новог Сада имати две врсте вожњи, једну којом ће се стизати за мање од пола сата и другу са заустављањем у станицама која ће трајати око 57 минута.

„Постојаће две верзије, једна вожња ће бити нешто од пола сата и постојаће једна или ниједна станица до Новог Сада, док ће друга верзија бити са осам или девет станица и трајаће вожња 57 минута“, рекао је Вучић.

Коментаришући поједине критике на друштвеним мрежама,  Вучић је додао да је сасвим логично да ће брзи воз моћи да пређе од Београда до Новог Сада за пола сата ако иде до 200 километара на сат, на раздаљини нешто већој од 80 километара, колико има између та два града.

Верујмо онима који су стручни, у среду примам 3. дозу

Вучић је рекао да ће о евентуалном пооштравању мера против корона вируса одлучивати Кризни штаб и поручио да треба веровати онима који су стручни.

Вучић је додао да у овом тренутку бројеви иду набоље и да ће се за 10-ак дана разматрати шта треба даље предузети.

„Дајте да верујемо онима који су стручни“, поручио је Вучић.

Вучић је додао и да ће се у среду вакцинисати трећом дозом вакцине против корона вируса, јер како је рекао већ четири дана не стиже то да уради због обавеза и пута у Глазгов.

Додаје да ће у среду стићи и лек који за 50 одсто смањује шансу да се добије корона вирус или да за 50 одсто ублажава последице као и да се ради о „страшно скупом леку“.

Коментаришући изјаву бившег председника Бориса Тадића да власт уводи људе у смрт увођењем оштријих мера, Вучић је рекао да му лично неће одговорити из поштовања као бившем председнику.

„Али као обичан грађанин рећи ћу да смо на почетку увели мере јер нисмо знали о чему се ради. Мрзели су нас сви, свако дете, бака, дека, јер нису могли да изађу, а онда су почели да излазе на демонстрације због оштријих мера. Када је требало да добијамо лекове били смо први, за само 4 месеца изградили смо 3 велелепне болнице у Београду, Новом Саду и Крушевцу. Платили смо програм ковакс, по нижој цени смо набавили америчке вакцине него ЕУ. Обезбедили смо шведски сто за наш народ“, рекао је Вучић.

Вучић је поновио да ће најкасније до 3. новембра стићи Модернина вакцина, као и да ће ускоро почети производња руске и кинеске вакцине.

„Шта је још требало да урадимо. Када смо увели мере да би спречили заражавање младих, почели су протести, вређање лекара. Од почетка су говорили да слушамо струку, а онда су почели да говоре против лекара који не добијају никакав новац“, рекао је Вучић.

Говорећи о критикама због изградњи болница, Вучић је рекао да су многи говорили зашто се оне граде, а да су сада те исте болнице пуне.

Молићу Путина за повољније услове за гас

Вучић је изјавио да 23. или 24. новембра путује у Москву, где ће разговарати са председником Русије Владимиром Путином, којег ће, како наводи, замолити за повољније услове за испоруку гаса и додао да Србија већ троши своје резерве из Банатског двора, како би спречила раст цене струје.

„Морате да гледате целину економских прилика, да дефицит не буде превисок, јер то разједа економију, али ми имамо проблем са енергентима и не знамо како ћемо да решимо питање гаса”, рекао је Вучић.

Додао је да је Молдавија решила тај проблем са Русима, по једној комбинованој формули, али да ће Србија морати да замоли за повољније услове.

„Молићу Путина за повољније услове. Да ли ћемо успети, не знам. Али, од тога нас зависи“, рекао је Вучић.

Указао је да се већ користе резерве из складишта гаса у Банатском двору, на 219 милиона кубних метара гаса, а било је 246 милиона.

„Трошимо гас да одржимо цену струје, да не морамо да је увозимо сада када је најскупља, да помогнемо електранама да користе нижу цену гаса, од 270 долара за 1.000 кубних метара“, рекао је Вучић.

Питање је, додаје, шта ће бити са ценом струје до краја године, хоћемо ли брзо да обновимо Тент 1, да ли ће бити договора са Путином.

„Онда бих могао са сигурношћу да кажем да у другој половини године можемо да очекујемо веће повећање плата и пензија, али нећу јер не могу да гарантујем. Хоћу да гарантујем грађанима топле собе, кажу биће хладна зима, да не повећавамо цену струје и гаса бар до краја грејне сезоне, иако је то оптерећење за државу“, рекао је Вучић.

Додао је да се земље сада одлучују за нуклеарне електране, да је чак и Бил Гејтс рекао да су нуклеарке „опет у моди”.

Француска их, каже, прави шест нових, у Немачкој се томе противе Зелени, који су остварили добар резултат на изборима и биће у влади са социјалистима и либералима, али мора се и тој опцији водити рачуна.

„Истовремено, морате да бринете о обновљивим изворима енергије, јер људи желе чист ваздух, воду, канализацију, све што није урађено 70 година. Али, зато морамо више да се возимо возовима, а мање аутомобилима”, указао је Вучић.

И ове године имаћемо  три милијарде евра страних инвестиција 

Вучић је рекао да је уверен да ће наша земља и ове године успети да оствари прилив директних страних инвестиција од три милијарде евра, као и да у земљи и региону нико не може да оспори објективне параметре.

Вучић је рекао да је анализирао прилив директних страних инвестиција у Србији, Хрватској, Словенији и Бугарској у периоду од 2016. до 2020. године. 

Навео је да је Србија у том периоду имала у просеку три милијарде евра СДИ годишње, а Хрватска 1,3 милијарде, Словенија 1,2 милијарде, а Бугарска 1,8 милијарди евра. 

„Ово су све земље Европске уније и ми једини немамо излаз на море“, истакао је Вучић. 

Вучић је рекао да ће Хрватска имати ове године велики раст БДП пошто је имала велики пад прошле године, али да ће опет у ове две године имати за шест процената мањи раст од Србије. 

„Ми смо надокнадили разлику у БДП (у апсолутном износу) за 3,5 милијарди евра за само две године, а заостајали смо 11,5 милијарди када сам постао председник владе, док ћемо сада и поред тог великог раста у Хрватској, због великог пада прошле године, можда у односу на ту земљу бити у минусу до само пола милијарде. Колико смо пре заостајали, ово је велики успех Србије“, истакао је Вучић. 

Такође, напоменуо је Србији Европа не даје 20 одсто средстава за буџет. 

Код нас су све то грађани Србије зарадили, додао је Вучић и истакао да остаје при процени да ће у нашој земљи просечна плата 2025. године бити 900 евра. 

Навео је да га не секира што га нападају у региону пошто говори истину, као и да је видео у данашњим новинама да избори имају алтернативу и да ће по њима, како је рекао, да иде у затвор или да заврши у лудници. 

Нисам знао да се о томе одлучује на изборима, додао је Вучић. 

Нагласио је да то довољно говори о наводној диктатури у Србији, али и немоћи појединаца.

Желимо добре односе са Црном Гором

Вучић је изјавио да Србија жели добре односе са Црном Гором те да је уверен да ће успети да их поправи.

Вучић на питање да ли скорашња званична посета црногорског премијера Здравка Кривокапића Србији, значи и побољшање односа са Црном Гором, одговорио:

„Желимо добре односе са Црном Гором. Има ту доста проблема, али верујем да ћемо у будућности успети да их поправљамо“.

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић боравиће 2. и 3. новембра у званичној посети Србији.

Напади опозиције израз политичке немоћи

Вучић је истакао су напади опозиције на њега израз њихове политичке немоћи, а да је њихов циљ да га сруше како би опет могли да пљачкају, те да је опозицији власт служила да би Србија била уништена.

Поводом нових оптужби опозиције на рачун Вучићевог сина Данила и тврдњи да је у Пожегу допутовао „лексусом“ и под ротацијом, Вучић је рекао да је ишао службеном „шкодом“ као штићено лице.

Напомиње и да им Данило није мета, већ да тиме хоће власт да представе као арогантну и да желе да покажу какав му је отац.

„Хоће да извуку моју нервозну реакцију и да кажу колико сам лош отац, јер нисам васпитао сина и да ме лично повреде“, указао је Вучић.

Како је рекао све је то изговор јер би желели да се поново врате на власт сада када виде да је Србија економски оздравила.

„Пошто не могу да објасне резултате који су постигнути онда то овако раде“, оценио је Вучић уз констатацију да рачунају на његову слабост према деци.

Он је рекао да не зна како се зову Ђиласова деца, а да сви знају Данила.

„А који прекршај је учинио Данило , да ли га познајете, да ли је украо нешто“, упитао је Вучић указујући да је то бешчашће.

„То све раде због нервозе пред нечијим резултатима, сви су се они брчкали летос, ја нисам ни дан, корона је, тешка година, требало је да се ради. Шта им је Данило лоше урадио, осим сто не живи у апартману од три милиона фунти“, приметио је Вучић.

На питање о нападима припадника бившег режима који се односе на његово ментално здравље, Вучић је иронично упитао: „Колика разлика би тек била да сам нормалан и паметан“.

Поводом оптужби опозиције да је власт фашистичка, Вучић је приметио да тврдње о фашизму најбоље говоре колико је фашизам на сцени, а на то што га поистовећују са фирером, каже да је чуо добро и да то да није нормалан пише и на насловној страни њихових новина.

„Да ја говорим о њима тако о томе би се говорило у Уједињеним нацијама, али и то је у реду“, каже Вучић.

Он је напоменуо да из оваквих бесмислених увреда и тврдњи и Хрвати вуку празне приче о томе да хоће да наследи Немањиће и да је зато сину дао име Вукан.

Упитао је и шта је остало иза Владете Јанковића (бивши функционер ДСС) који је износио такве критике, сем лош посао у амбасади у Британији, као и независно Косово и Црна Гора.

„Ја имам велике снове и моја порука је да људи сањају велике снове. Када не сањају ништа онда имате овакве коментаре“, поручио је Вучић.

Све већи број наших лекара се враћа из Немачке

Вучић је рекао да ће лекарима и сестрама и медицинским сестрама идуће године плате бити повећане осам посто, а да се годишње за здравство издваја 3,5 милијарди евра.

Вучић је рекао и да се све већи број наших угледних лекара враћа из Немачке, јер виде да ће плате да расту и да желе да се врате у државни сектор.

Вучић је додао и да зато мора да се ради на увезивању приватног и државног сектора и коректнијем односу приватног према државном сектору да он не би био уништаван.

Много има да се уради по том питању рекао је Вучић.

Он је додао да се са Данцима разговара о томе како да се примарна здравствена заштита појача по узору на британску, као и да се за велики онколошки центар планира издвајање стотина милиона евра.

Истиче и да је поносан на оно што је учињено против ковида, а да једино није поносан на то како се, како наводи, деловало против антиваксера.

„Ту смо нешто погрешили. Немогуће да постоји толики број људи које можемо да вређамо, а не желим да их вређам, а да нисмо успели да им објаснимо колики је значај вакцинације. То је кривица коју могу да прихватим. Не знам како смо дошли до тога да се лече мастима и кремама које ветеринари дају за стоку, а против короне. Биће да има неке кривице код свих нас. Немогуће да су сами криви“, рекао је Вучић.

Не бојимо се народне воље, одговарамо резултатима

Не бојимо се народне воље, поручио је  Вучић и додао да је задовољан резултатима разговора о побољшању изборих услова са делом опозиције која није желела посредовање странаца, као и да верује да ће моћи да сарађују у обезбеђивању легитимности избора.

Вучић је рекао да у тим разговорима, а којима је он присуствовао, показавши поштовање, око много тога није било сагласности, али да је на крају задовољан резултатима разговора.

„Задовољан сам и верујем да ћемо моћи да сарађујемо у обезбеђивању легитимности избора. Неко ће бити задовољан, неко неће. Свакако ћемо ми имати својих проблема“, рекао је Вучић.

Како је додао, из споразума се, између осталог, види да ће једног сталног члана бирачког одбора имати они који га по закону не би имали, због чега ће се и закон мењати.

Додао је да ће у проширеним бирачким одборима на биралиштима, увек бити више представника опозиције, што значи да је било каква крађа немогућа.

„Ми се не бојимо народне воље. Ко се плаши, чак и најгори на политичкој сцени, имају право да тим тешким речима покажу колико су немоћни да изађу са идејама пред грађане“, рекао је Вучић.

Одговор ће, како наводи, бити резултати, рад, разговор са грађанима на терену, решавање њихових проблема.

„Верујем да можемо да им се супротставимо на изборима, а да ли ћемо успети, видећемо када пребројимо гласове“, рекао је Вучић.

Коментаришући изјаву лидера ССП Драгана Ђиласа да је „демократија у Србији убијена“, након потписивања тог споразума, Вучић је рекао да „демократија у Србији постоји само онда када не постоји другачије мишљење по Драгану Ђиласу, као што је било у време његове власти“.

„Када не смете да изјавите ниједну лошу реч о њему. Демократија постоји само када је он власник свих, а не само половине медија у Србији као данас, директно или преко пријатеља. Демократија постоји само када су политички функционери, чланови, односно упосленици његових фирми која је опљачкала Србију. Ако нисте случајно запослени у Мултикому или Дајрект медији, ко сте ви да имате мишљење?“, рекао је Вучић.

На питање о сарадњи са СПС-ом, Вучић је рекао да је то питање технике, да ће напредњаци и социјалисти сарађивати, те да верује да, уколико добију поверење грађана, не постоји разлог који би спречио да наставе досадашњу сарадњу и после избора.

О рејтингу 3. априла, а пре и после шта можемо да урадимо за Србију

Вучић је рекао да грађане не интересују рејтинзи политичких странака већ резултати, као и да ће цифре једино бити важне на предстојећим изборима 3. априла, а пре и после тога шта може да се уради за Србију.

На питање да прокоментарише налазе Демостата да ССП, како кажу, убедљиво води са 16,8 одсто у Београду, Вучић је рекао:

„Честитам им на томе, прво сам се насмејао не верујући, али сам схватио да не би измислили те податке и да, иако сам ја добио сасвим неке друге податке, сигурно моји подаци нису исправни. Зато знам да нас чека тешка и напорна борба, али право питање је како ће да изгледа наша Србија, а изгледаће добро и биће све богатија и успешнија“.

Вучић је рекао да ће Српска напредна странка на скупштини странке 13. новембра представити план за Србију до 2030. године.

„План „Србија до 2025″ упркос корони и свим проблемима иде добро, гурамо како треба“, додао је Вучић.

Нагласио је да има још пуно ствари да се уради само у наредна два месеца, као почетак радова 5. новембра на путу Пожаревац – Велико Градиште – Голубац, на брзој прузи Нови Сад – Суботица који почињу у новембру, затим радови, такође у новембру на ауто-путу Ниш – Плочник, затим почињу радови на градњи метроа у Београду крајем новембра или почетком децембра.

Када је реч о почетку радова на изградњи и отварању нових фабрика, Вучић је рекао да су ту „Континетал, Бојсен, Нестле, хотел Ликовска бања, Јумко у Блацу, Клинички центар Србије у коме је завршена прва фаза од 70 милиона евра, Бицерба у Ваљеву“.

Вучић је најавио да ће Нидек почети у Новом Саду да гради фабрику у децембру, да Хенкел започиње нови погон у Крушевцу, Синг Ју у Нишу у децембру, Бош у Пећинцима, затиим да почиње изградња националног стадиона, изградња обилазница око Горњег Милановца и Ужица, доградња граничног прелаза Хоргош и друго.

То људе занима, а не рејтинзи политичких странака, додао је Вучић.

„Људи имају свој мозак и не гласају за неког зато што чују да неко има више или мање. Њима (ССП) су конкуренција зелени и Не давимо Београд, у многим општинама су значајно испред њих и зато су морали да изађу са овим бројевима, да би рекли свима – ми смо главни, нисте ви“, рекао је Вучић.

Вучић је поручио да је најважније да грађани добијају 1. новембра још 30 евра помоћи, да ће бити значајно повећане плате и пензије и да верује да ће у току наредне године бити могућности за још једно повећање због добре процене раста у 2022. години.

Додао је да ће поред додатних 20 евра помоћи у децембру, пензионери добити највероватније крајем фебруара још додатних 20.000 динара помоћи.

Питање лажног сведочења решићемо правним путем

Вучић је изјавио да ће Србија учинити све да на правни начин докаже да је сведочење извесног Косте на суђењу Србима у Хрватској оптуженим за ратни злочин, лажно и да ће доказати да у свом животу никада није био у Петрињи и да на АВНОЈ-евску територију Хрватске није крочио до 1995. године, када је био у изборној кампањи са српским радикалима у тадашњој Српској крајини.

Вучић је поручио да њега позову као сведока на суђењу тим Србима и на тај начин пре свега помогне Србима оптуженим у Хрватској, ако их нису починили, буду ослобођени.

Вучић је то рекао коментаришући недавно писање загребачког Вечерњег листа како је извесни Коста као сведок на суђењу Србима рекао да је видео њега (Вучића) у Петрињи 1991. године и како је говорио „кога ће убити, а кога заклати“.

Вучић није желео да коментарише тог наводног сведока, јер то ће, каже, учинити надлежни органи, али је истакао да тај Коста није све то сам измислио.

Реч је, наводи, о човеку који је починио велика кривична дела према Србима и православној цркви у Петрињи.

Вучић је поновио да никада у животу није био у Петрињи и да није крочио на АВНОЈ-евску територију Хрватске до 1995. године, када је са СРС био у изборној кампањи у тадашњој Српској Крајини.

Истакао је поново да је у ратном периоду на подручју Хрватске био студент и да се није бавио политиком, као и да је у Српску радикалну странку ушао у другој половини 1993. године.

Други сведоци на том суђењу Србима у Хрватској су, наводи, наравно рекли да га нису видели никада „јер нису хтели да се мешају у намере поганих људи из хрватске државе“.

„Није важно шта су рекли о мени, није ми свеједно, али је суштински и стратешки неважно. Важно је да су нам показали са каквим сведоцима се они служе само да би наштетили Србији и Србима“, рекао је Вучић.

Хрватској не одговара председник Србије који није чинио злочине, додаје Вучић, уз опаску да пошто нису могли да му пришију то, да су измислили бруталне лажи овог сведока, мислећи при том да се о томе неће чути и да се неће причати.

А пошто се, каже, о томе прича и причаће се, Вучић је рекао да ће Србија учинити све правне радње да докаже да се у Хрватској Србима пресуђује на основу лажних сведочења.

„Нека мене позову да на суду утврдимо да ли сам био 1991. године у Петрињи, тако бих могао да помогнем Србима којима суде да буду ослобођени“, навео је Вучић и поручио да је то велика срамота за једну државу која је чланица Европске уније и НАТО и која нам, како каже, држи придике из владавине права.

Рекао је и да би он могао да нађе најмање 10 сведока који би били спремни да кажу да је Пленковић ставио чарапу на главу и запалио његову кућу у Чипурићима.

„Наравно да то нема никакве везе са истином“, навео је Вучић  и истакао да „о правима Срба у Хрватској сада не мора нико ништа да ми говори“.

Оценивши све то великом срамотом за хрватску државу, Вучић истиче да се сви ти напади дешавају зато што је званични Загреб уласком у Европску унију и НАТО мислио да је са Србијом све завршено, да је покопана, хрома, држава која не може да напредује, већ може само да буде послушник, као и земља која ни у једном параметру не може да се такмичи са Хрватском.

„Пошто то није случај, они имају проблем. Јер, ми, пре свега захваљујући кинеском председнику Сију, али и дугим инвестицијама, имамо фабрике и фирме које запошљавају више од 12.000 људи. Зато је потребно Србију зауставити“, рекао је Вучић.

Као други разлог је навео умрежавање и формирање једне регионалне тајкунско-медијске споне у којој су Дајрект медија и Шолак, плус, како је рекао, политичка.

Спреман је, истакао је, да увек јавно и отворено говори о свему и да не жели, истиче, да прикрива те, како је рекао, „гадости које су износили“.

„И све то организује једна земља Европске уније, срам вас било да нисам у стању да кажем нешто више од тога. Не бих могао ни да замислим да би тако нешто према њима могао да ради неко из Србије“, закључио је Вучић.

Борићу се за Србију свим својим срцем

Вучић је поручио својим противницима да се не надају и да он неће напустити Србију док је жив већ ће се, каже, за њу борити свим својим срцем и знањем.

Подсетио је да је добио неколико ордена, међу којима и од руског председника Владимира Путина и истакао да је то зато што је актуелна власт дигла Србију у небеса, опоравила је.

„Не мислим да се извињавам због тога и док сам жив и док дишем борићу се против оваквих људи на легитиман и демократски начин, не вређајући их, јер нормална и пристојна Србија мора да побеђује“, рекао је Вучић.

Вучић је то рекао коментаришући увреде изречене на његов рачун у емисији Марка Видојковића на Новој тв.

У емисији је изнето низ увреда на рачун председника, а повод за увредљиве коментаре су биле ролке које је почео да носи.

Вучић је подсетио да му је две или три ролке поклонио одавно министар Синиша Мали и додао да сада очекује да почне да се у медијима пише о, како је рекао, „24 ролке Синише Малог“, као што су писали да наводно има 24 стана у Бугарској.

Приштина ће тражити могућност за нове провокације

Вучић је изразио уверење да ће Приштина тражити нове могућности за провокацију Срба на северу Космета.

Вучић је упитан шта је то што се може очекивати 6. новембра на Косову и Метохији.

„Планирају да тада заузму Валачу, али то је много компликована прича. Сигуран сам да ће тражити нове могућности за провокацију нашег народа“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ускоро иде у Глазгов, где ће се видети са британским премијером Борисом Џонсоном.

Тамо ће бити и шефови неколико служби, као и Џозеф Бајден и Урсула фон дер Лајен.

„Упозорићу их и борићу се на сваком месту да укажем на опасност од могућих сукоба“, рекао је Вучић.

Истакао је да део западних сила покушава на сваки начин да докажу да су „Срби геноцидан народ и да Заједница српских општина не треба да буде формирана“.

А неки, додао је, долазе овде да нам „соле памет“, као што је Виола фон Крамон.

„И када бисмо све што траже признали били бисмо много бољи“, рекао је Вучић и истакао да Србију не очекује лак период.

Жао му је што се показало да у Републици Српској нема јединства, као и то што су амерички представници отворено рекли да су успели да то јединство разбију.

Додао је и да не разуме зашто неко хоће да се враћа у прошлост, јер, како је истакао, више САД није иста, Србија није иста, па ни однос снага у свету.

Извор: Б92 / СНС

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар