Вучић: Пензионерима у фебруару по 20.000 динара као поклон од државе

Александар Вучић (Фото: Принтскрин)

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће сви пензионери у Србији у фебруару наредне години добити по 20.000 динара од државе.

„Уз оно што им следи сада у септембру, 50 евра, па у новембру по 30 евра и између 13. и 15. децембра по 20 евра, у фебруару наредне године, најкасније у марту, свим пензионерима исплатићемо по 20.000 динара, као поклон од државе“, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће почетком следеће године уследити и ново повећање пензија, сигурно преко пет одсто.

„А, видећемо и даље следеће године, јер желимо да им се одужимо за тежак период кроз који су пролазили и разумели државу“, рекао је Вучић.

Истакао је и да ће по 20.000 динара добити сви пензионери, од пољопривредних пензионера, до свих који су уплаћивали порезе и доприносе.

Вучић је појаснио да је Србија у јуну и јулу остварила суфицит од 60 милијарди динара, а укупно у првих седам месеци ове године остварени суфицит је 198 милијарди, иако је претходно ребалансом био предвиђен „вишак у каси“ тек 38,5 милијарди, што су одобрили Међународни монетарни фонд и Скупштина Србије.

„Дефицит је бољи за скоро 160 милијарди динара. Од тога, 500-600 милиона је од повећаних прихода, остало је, одговорност министара, углавном непотрошен новац, што би допринело расту“, рекао је Вучић.

Вучић је навео да ће влада изаћи са предлогом да минималац наредне године буде 35.012 динара, додајући да верује да ће синдикати тиме бити задовољни.

„Да то буде најмање што радник може да прими. Да ли је довољно? Није довољно, али је много више од 150 евра пре неколико године“, рекао је Вучић.

Тиме ћемо, указао је, већ на почетку године имати просечну плату 613 евра.

Додао је и да ће, када се саберу прошла и ова година, Србија имати раст плус шест одсто, коју неће имати нико у Европи, што значи да ћемо у ове две године заједно бити најуспешнији на континенту, а само ове године, верује, међу прве три по стопи раста.

„Тај раст нам доноси све веће плате, пензије. То су добре и важне вести“, поручио је Вучић.

Отворени Балкан историјска одлука, надам се – успећемо

„Отворени Балкан“ је идеја мира, безбедности и стабилности, идеја коју смо сами донели, која није наметнута, која говори да добро разумемо шта се дешава око нас, али и да нећемо да слушамо и служимо другима, да не будемо њихови покусни кунићи, да у сагласности са светским околностима радимо оно што је најбоље за наш народ, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да се ради о историјској одлуци, а да ли ће земље које у томе учествују бити способне да је спроведу остаје да се види.

„Надам се да ћемо успети у томе. Надам се да ћемо имати толико страсти и уверења у спровођењу колико имам ја. Много има да се уради за годину и по дана. Морате да идете не само на усаглашавање ПДВ система, мора се ићи на размену информација да би камиони и путници могли да пролазе без граница, да се ураде царински прописи. Има милион ствари да урадите и то наше администрације морају да ураде, да би омогућили људима да не виде границе када буду путовали у Северну Македонију или Албанију“, објаснио је Вучић.

Истакао је да од тога имају огромне користи наша предузећа.

Навео је, као пример, да има 5.300 предузећа из Србије која раде само у Северној Македонији, а број заинтересованих је много већи.

Вучић је рекао да су врата „Отвореног Балкана“ отворена за све, али је додао „никога више не јуримо“.

„Ко год жели добродошао је. Како ће неко у Сарајеву или Подгорици за годину и по дана, када укинемо границе између нас, објаснити својим грађанима, а они буду чекали са камионом лубеница много сати, и те лубенице више нису лубенице после толиког чекања“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је то њихова одлука, и да је, ко жели, добродошао, а ко не жели ништа од тога.

„Радимо што најбоље можемо за свој народ и наше земље“, подвукао је Вучић.

Идем у Врање 15. – 20. септембра, преговори са 4 компаније

Вучић је најавио да ће од 15. до 20. септембра отићи у Врање, да су у току преговори са једном турском и чак три немачке компаније које желе да дођу у Врање, као и да ће до тада добити посао више од 80 одсто радника „Геокса“, који одлази из Србије, а до Нове године и готово сви остали радници „Геокса“.

И имаће веће плате него што су имали у „Геоксу“, поручио је Вучић.

„Преговарамо са једном турском и три немачке компаније, неке су фабрике обуће за наменску индустрију, а турска је аутомотив индустрија. Зато нам треба брзо гас од Лесковца до Владичиног Хана и Врања. Готово сви ће добити посао, имају моју реч и то ћемо да завршимо пре Нове године“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија пре имала радно интензивне индустрије, од 2012. године, како би се обезбедила запосленост људима и друга плата у породици, док сада имамо капиталне инвестиције – за производњу електромотора, машине за авионе, користе се највише технологије и савремене индустрије.

Вучић је истакао да, ипак, нису били сви коректни када су критиковали инвестицију „Геокса“ која је договорена за време претходне власти, пошто би и он урадио исто – дао би им субвенције, пошто је у „Геоксу“ радило 1.200 људи у претходних осам година.

Вучић је навео да је ова власт урадила много за Врање, да у „Јумку“ сада ради 1.700 радника, да се опоравља Врањска бања, да се субвенционишу виногради у Врању, да су изграђени станови за припаднике служби безбедности, да ће тај град добити нови водовод и канализацију.

„Цео мој и Анин тим ради на решавању питања радника „Геокса“ и решићемо и тај проблем“, поручио је Вучић.

Сутра Вулин и ја подносимо кривичну пријаву против нас

Вучић је најавио да ће он и Александар Вулин поднети кривичну пријаву против самих себе како би на тај начин одговорили на све лажи припадника мафијашког клана, али, како је рекао и тајкунских политичара.

Вучић је рекао да га је била срамота што одговара на лажи људи који кажу да нису никог убили, а који су рекли да иза свега стоји Кораћ (Филип), а други да стоје он и Вулин.

„Донели смо одлуку. Сутра ћемо, као и у случају Јовањица, поднети кривичну пријаву против нас. Наћићемо неког од наших колега то да уради, како би изнели све што су рекла та лица, али и тајкунски политичари“, објаснио је Вучић.

Вучић је нагласио да су он и Вулин спремни да одговарају на сва питања.

„Спреман сам себе да унизим на такав начин да одем на полиграф. Надам се да ће потом неки други смети да оду на детектор лажи како би одговарали на питања о њиховим лажима и пљачкању народа“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће се видети да ли је био у неком стану на Звездари, како се тврди или да ли је имао икакав контакт са тим лицима.

„Онда ће се све лажи распршити, јер зна народ ко је стао мафији за врат, ко је тај који се супротставља мафији, а ко је мета, и ко је помињан, као и ко је главни кривац за потпуну пропаст мафије. Такође и коме је најважнији интерес грађана, а то је да немамо таква убиства и да мафије не буде“, рекао је Вучић.

Вучић је указао да је прошло седам месеци, односно да је осми започео, а да није било ниједног покушаја мафијашког убиства.

„Покажите ми иједну другу земљу у којој је то исто случај. Многи нам соле памет о организованом криминалу, а у њиховим земљама убијају новинаре и борце против корупције. У Србији се то неће дешавати“, подвукао је Вучић.

Вучић је истакао да је оптужница нешто што показује људима да мафија никада не може да победи, и да убице не могу да буду на слободи, као и да злочин неће бити некажњен.

ФБИ није имала никакво учешће у случају Беливук

Вучић је истакао да у случају Беливук није било никаквог учешћа америчке ФБИ и да та служба није доставила било какве податке у вези овог случаја.

Све су урадили наши органи, полиција и Безбедносно-информативна агенција, рекао је Вучић и честитао им на храбрости да тако озбиљну истрагу спроведу.

Вучић је честитао и тужилаштву и свим тужиоцима у Србији који су радили на писању оптужнице од 322 стране са свим доказима, што је, како је рекао био изузетно тежак рад.

„Све што смо урадили са изузетком подршке и заједничког рада по питању одређених доказних предмета са европским службама, урадили су наши органи. ФБИ није урадио ништа“, подвукао је Вучић.

ФБИ нас је обавестио о апликацији АНУМ коју су они произвели и за коју су криминалци мислили да је сигурна, а у ствари је била под контролом ЦИА.

Они су нас обавестили о томе, али када је све било завршено, напоменуо је Вучић.

„Ја сам разумео и господина Стефановића да није мислио на случај Беливук већ да је говорио о апликацији „Скај“, а за апликацију „Скај“ имали смо тек накнадну подршку европских служби“, рекао је Вучић и прецизирао да смо за апликацију АНУМ добили подршку америчких служби.

Вучић је додао и да претпоставља да је Стефановић можда погрешио јер су и наши медији, како је рекао, погрешили.

На самом случају Беливук радиле су само наше службе, истакао је Вучић и додао да жели да се захвали свим тим јунацима, полицији и припадницима Безбедносно-информативне агенције, који су успели да у станове и под аутомобиле чланова групе, Беливука и Миљковића, поставе прислушне уређаје.

Покушаћемо да изађемо у сусрет за оно што је реално

Састанак Радне групе за међустраначки дијалог без присуства странаца којем ће присуствовати и председник Србије, биће одржан сутра, а Вучић је рекао да ће чути примедбе учесника састанка и покушати да изађе у сусрет свему што је реално.

„Чућу примедбе људи, покушаћемо да изађемо у сусрет око свега што је реално и оствариво“, рекао је Вучић.

Реч је, подсетио је Вучић, о дијалогу у којем учествују оне странке које не желе присуство странаца, док оном којем посредују европарламентарци, додаје, он као председник не може да учествује, јер то понижавање земље не може да допусти.

На констатацију да се чекају предлози страних посредника, Вучић је рекао да је то сасвим у реду, те да ће странка коју води у томе учествовати, али он као председник не.

Биће медаља, желим успех спортистима на Олимпијским играма

Биће још медаља на Олимпијским играма, важно је да смо сви видели како се наши спортисти боре за грб и за земљу, изјавио је Вучић и пожелео српским представницима до краја Игара много среће и још медаља.

„Очекујемо и биће још медаља. Ми смо урадили све што можемо и важно је да су људи видели колико се момци и девојке боре за грб, за земљу. Некад иде, а некад не“, рекао је Вучић.

Додао је да се нада новим успесима до краја Игара, подсећајући да су у трци за медаље остале неколико екипа, Јована Прековића, Ивана Шпановић, кајакаши.

„Желим им сву срећу и хвала им свима на борби за нашу земљу“, рекао је Вучић.

Коментаришући пораз Новака Ђоковића, који је остао без медаље у Токију, Вучић је рекао да је он заслужио свако поштовање, отишао у Јапан, борио се, гинуо за земљу.

„Није победио, па шта сад? Деси се, шта да радите, то је живот“, констатовао је Вучић.

Морамо да чувамо мир, али увек уз народ у Републици Српској

Вучић је рекао поводом ситуације у Босни и Херцеговини да ће Србија радити све да се сачувају мир и стабилност, али је указао и да није добро када се одлуке намећу споља.

Републици Српској је поручио да ће Србија поштовати Дејтонски споразум, али и да ће увек бити уз народ у Републици Српској.

„Нама су потребни разговор и дијалог. Надам се да ћемо некада бити у стању да направимо и братске односе са Бошњацима имајући у виду сву тежину онога кроз шта смо и ми и они прошли. Али за то увек морате да имати две стране“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да није добро да се нешто намеће споља, и да се на Балкану то никада добро не прима, па ни октроисање одлука никада није довољно добро.

Најавио је да ће 4. августа у Београду бити обележен најтежи злочин етничког чишћења после Другог светског рата, прогона српског народа у акцији Олуја и да ће обележавању присуствовати и комплетно руководство Републике Српске па ће тада са њима да разговара.

Вучић је рекао да ће им поручити три ствари а то су:

„Под један морамо да чувамо мир, под два Србија ће поштовари Дејтонски мировни споразум, интегритет Босне и Херцеговине, али и интегритет Републике Српске и под три Србија ће увек бити уз народ у Републици Српској и помагати на сваки начин“, закључио је Вучић.

То су важне ствари које ће Србија да искаже у сваком тренутку.

(Извор: sns.org.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар