Вучић: Односи Србије и Русије на највишем историјском нивоу

(Фото: buducnostsrbijeav)

Током састанка са председником Руске Федерације Владимиром Путином, Вучић је рекао да „верује да су односи Србије и Русије на највишем нивоу у историји”.

Председник Србије је нагласио и да је сарадња две земље у војно-техничкој сфери на највишем нивоу, и да се званични Београд нада новим споразумима. „Да, наша војно-техничка сарадња је на највишем нивоу. Захвални смо вам на лепим поклонима које смо добили. Мислим да ћемо имати нове споразуме у разним сферама”, поручио је Вучић, преноси руска агнеција Тасс.

Председник Србије је, такође, изразио саучешће руском председнику због фаталне несреће у руднику угља у руској области Кузбас у којој је страдало најмање 11 људи.

Двојица председника, којима је ово 19. званични сусрет, у Сочију разговарају о више тема – ситуацији на Западном Балкану, заједничким пројектима, економској сарадњи, али је најважнија она о испоруци и цени гаса.

У овом тренутку на снази је уговор између „Србијагаса” и руског „Гаспрома”, али он истиче крајем ове године, у тренутку који је посебно проблематичан због великих турбуленција на тржишту енергената.

Цена 1.000 кубика гаса сада на берзи премашује 1.000 долара, док Србија према важећем уговору за исту количину издваја 270 долара – вишеструко мање.

Председник Србије Александар Вучић у Сочију разговара са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Двојица председника разговараће о више значајних економских и политичких тема, али је у фокусу испорука и цена руског гаса Србији.

Састанак Вучића и Путина води се у четири ока у резиденцији председника Русије. Руски председник је српског колегу дочекао на улазу у здање у Сочију уз срдачан поздрав.

„Сваки сусрет са председником Руске Федерације је од изузетног значаја за нашу земљу“, написао је председник Вучић на Инстаграму.

Двојица председника, којима је ово 19. званични сусрет, у Сочију разговарају о више тема – ситуацији на Западном Балкану, заједничким пројектима, економској сарадњи, али је најважнија она о испоруци и цени гаса.

Председник Србије у Сочи је стигао у среду увече, када је истакао да ће управо дугорочни уговор са Русијом о испоруци гаса бити главна тема разговора.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар