fbpx

Вучић: Односи Србије и Мађарске на највишем нивоу у савременој политичкој историји

Каталин Новак и Александар Вучић (Фото: Принтскрин)

Председник Вучић рекао је, на заједничкој прес конференцији са председницом Мађарске Каталин Новак, да је за првих седам месеци трговинска размена између две земље 2,2 милијарде евра, те да највећу стопу раста у трговини бележимо управо са Мађарском.

Навео је да је Мађарска четврти трговински партнер, који ће вероватно брзо доћи на треће место, после Немачке и Кине, захваљујући развоју билатералних трговинских односа.

„Када сам постао премијер, Мађарска је била 10. или 11. трговински партнер. Данас је четврти, са јасним назнакама да ће бити и трећи, ако наставимо овако у наредне две године“, рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је снажан замах свих односа између Србије и Мађарске, те да две земље имају много разумевања једна према другој у политичком смислу.

Председник Вучић истакао је да је добрим односима две земље увек доприносила и председница Новак, као и мађарски премијер Виктор Орбан, због чега им је захвалан, а посебну захвалност упутио је Иштвану Пастору, лидеру Савеза војвођанских Мађара у Србији, човеку који, како је рекао, представља мост између Србије и Мађарске.

Указао је да је 2010. године било 237 међунационалних инцидената пријављених полицији на северу, у Војводини, а ове године их је 35 пута мање.

„Готово да не постоје. То говори о искреном пријатељству које се родило између Срба и Мађара“, подвукао је председник Вучић.

Посебно је скренуо пажњу на то да је мађарска председница у својој земљи много урадила по питању демографије, где су мере имале доста успеха.

Пренео је да је својој колегиници показао колико Србија данас улаже у ту област, значајно више него пре 10-20 година, као и да то даје резултате углавном у руралним срединама, али не и у урбаним, а да га је она посаветовала шта би још могло да се уради.

„Наставићемо да слушамо и учимо о томе, јер сви путеви, болнице, пруге, неће вредети ако немамо коме то да оставимо и ако не будемо имали деце“, поручио је председник Вучић.

Навео је да су разговарали о свим питањима, па и о енергетици, поново захваливши мађарским партнерима што су омогућили да користимо њихова складишта, по повољним условима, и што ћемо моћи да црпимо гас из Мађарске.

„То је важно из техничких разлога, па ћемо зиму моћи лакше и нешто спокојније да дочекамо, што не бисмо могли без подршке Новак и Орбана“, рекао је председник Вучић.

Подсетио је да се ради и на инфраструктурном повезивању, брзом пругом Београд-Будимпешта, изразивши уверење да ће до 2025. године, упркос свему, тај пројекат бити завршен, а сви могу за 2 сата и 40 минута да стигну до центра Будимпеште.

Захвалио је мађарској председници што увек и на сваком месту пружа подршку европским интеграцијама Србије, као и политичким ставовима – рационалним, прагматичним, нормалним, које, како је рекао, заједнички заступамо за део централне Европе.

Истакао је и да Мађарска има разумевање за све покушаје Србије да проналази компромисно решење у дијалогу са Приштином.

Додао је да је важно да постоји блиски дијалог са мађарским партнерима, те да се радује скором сусрету и са Виктором Орбаном.

„Увек сте добродошли у Србију“, поручио је председник Вучић честитавши својој колегиници из Будимпеште рођендан, који је недавно прославила.

Господара је много било, мало их се задржало

Господара је увек било много, иностраних над нашим народом, а мало их се задржало, а колико ће се ови господари задржати то ћемо тек да видимо, поручио је председник Вучић говорећи о приштинским властима.

Председник Вучић рекао је, на питање да прокоментарише изјаву министра унутрашњих послова привремених власти у Приштини Џељаља Свечље да је Косово независна држава и да институције које су спремне да буду господари своје земље, као и да имају савезнике у тој намери, да је мислио да се ствари у међународном правном поретку заснивају на поштовању међународних правних норми, Повеље УН, међународних потписаних споразума.

Председник Вучић најавио је да ће сутра, након седнице Националног савета безбедности говорити више о ситуацији на Косову и Метохији.

Указао је да сутра путује и у званичну посету Абу Дабију, на један дан, јер га после тога чека учешће на Самиту процеса Брдо-Бриони у Словенији.

„Добро је да Срби и свет чују и виде да неко жели на нечијој земљи да господари неким. То је изјава министра унутрашњих послова Приштине, који је рекао да господаре и да ће да господаре над целим Косовом. Мислио сам да ће да каже нешто о праву, међународним споразумима, а он прича о господарењу“, приметио је председник Вучић.

Истакао је да је господара увек било много, страних над нашим народом, а да их се мало задржало, и додао да ћемо тек да видимо колико ће се ови „господари“ задржати.

„Ми нећемо да се позивамо на господарење, већ на међународно право, Повељу УН, Резолуцију 12 44 и подржаћемо наш народ. То је мој одговор, а добро је да они својом бахатошћу, ароганцијом показују шта мисле о нашем народу и међународном праву“, указао је председник Вучић.

Рекао је да је синоћ упозорио и представнике међународне заједнице и преговараче, и рекао да размисле с чим долазе у Београд, јер ово нећемо толерисати.

„За разлику од њих који прете господарењем поручујемо само да поштују међународно правне норме“, додао је председник Вучић.

Председник Вучић уједно је изразио захвалност на професионалности команданта Кфора Ференца Кајарија, Мађара, који је, како је рекао, својим залагањем допринео смањењу тензија 30.јула.

„Хвала мађарским пријатељима што хоће да нас саслушају и по том питању“, додао је председник Вучић.

Зеленим коридорима до мањих гужви на граници са Мађарском

Председник Вучић рекао је да постоји неколико начина да се реши проблем задржавања возила на српско-мађарској граници, пре него што Србија постане чланица ЕУ, а то су зелени коридори или нека врста Шенгена.

„Председница Новак поменула је пругу Сегедин-Суботица, ми смо наше радове скоро завршили и ми ћемо имати воз који иде 45 минута, замислите идемо возом 45 минута који стоји на граници 50 минута, то је бесмислено“, рекао је председник Вучић истичући да се на решавању тог проблема већ ради са мађарском владом, али да проблем праве европски прописи.

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање мађарских медија да ли и на који начин две државе могу да допринесу да се смање гужве на граничном прелазу Хоргош.

Председник Вучић подсетио је да је Србија у Бриселу, у оквиру иницијативе Отворени Балкан, тражила да се на граници са Мађарском отворе зелене линије или траке којима би се овлашћеним трговцима и произвођачима омогућио пролаз.

Према његовим речима, ти зелени коридори били би отворени у договору са ЕУ.

Такође, председник је нагласио да би проблем задржавања на граници могао да се реши и увођењем неке врсте Шенгена, како би возила из наше земље имала слободу кретања, пре пуноправног чланства у ЕУ.

Председник Вучић истакао је да је сарадња Србије и Мађарске на највишем могућем нивоу и да данас на десетине хиљада камиона пролазе између Београда и Будимпеште.

„Нама је потребна већа пропусна моћ и да људи не губе време, па када пошаљемо лубенице у Мађарску стигну лубенице, а не сок. Замислите од Београда до Мађарске стигнете за 2 сата и 45 минута, а на граници чекате сат и 20 минута. Питање гужви није нерешиво уколико постоји добра воља у ЕУ“, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић посебно је нагласио да Мађарска влада показује отвореност како у решавању овог питања, тако и када је у питању пружање подршке Србији и региону по свим осталим питањима.

Навео је да је Мађарска једина земља која је на свим важним састанцима апсолутно уз Србију.

„Важно је да то људи у Србији чују, јер то је фер према нашим мађарским пријатељима. Једино са ким нема дилеме да ће подржати Србију у свим питањима и њен напредак, као и говорити на коректан начин, то је увек Мађарска“, рекао је председник Вучић.

Захвалио је мађарском народу као и лидерима те земље на безрезервној подршци, што раде на додатном оснаживању пријатељства Србије и Мађарске и стају у одбрану наше земље и онда када то није лако.

Извор: vucic.rs

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар