Вучић: Нови Јасеновци и Олује неће се више догодити нашем народу

(Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл)

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас венац у Спомен-подручју Доња Градина, поводом Дана сећања на жртве злочина-геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини. Он је том приликом истакао да је Србима важан мир, да морамо бити део међународне заједнице, али да чувајући сећање на злочин спречавамо да се овакав злочин, као што се догодио на овом простору у НДХ, не понови.

 „Разум је све што нам је преостало и једини одговор на оволику несрећу. Разум који ће да пронађе друге разлоге за живот и који ће да упозори на размере зла. Разум који ће да види да ми на овим просторима морамо да живимо заједно јер смрт није никакав одговор, нити решење. Србија данас почива на том разуму, у томе је наша снага“, рекао је председник Вучић и поручио да се нови Јасеновци и Олује неће више догодити нашем народу.

 „Имамо обавезу да говоримо, јер се овакав злочин може сутра догодити било ком другом. Морамо да га спречимо на време управо указујући на оно што се догодило нама, али не штедећи себе, говорећи када смо ми грешили и правили злочине“, нагласио је председник и додао да смо данас ту да  укажемо поштовање онима који су страдали, али и да се овакав злочин не понови никада више.

(Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл)

„У Доњој Градини ћемо да направимо највећи меморијални комплекс и верујем да следеће године можемо да кренемо у изградњу, финансираће га Србија и Српска. Ми морамо да будемо део света, али да се окренемо себи, снажењу наше економије, наставићемо да снажимо и нашу војску и то нико не може да заустави, зато што је Србија слободна, независна и суверена држава,“ закључио је председник.

 Председница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да се и ове године Дан сећања на жртве усташког злочина обележава са руководством Републике Србије да би се сачувало сећање на жртве убијене на најстрашнији начин.

„Над бруталношћу злочина у спровођењу политике истребљења згражавали су се и немачки нацисти, а захваљујући преживелим у пробоју Јасеновца истина о јасеновачким логорима смрти добила је прилику да угледа светлост дана коју морамо да сачувамо од сваког облика историјског ревизионизма“, нагласила је Цвијановићева.

(Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл)

 Према њеним речима, неговање историјског памћења важно је како и за саме жртве тако и за будућност коју можемо изградити само ако будемо учили из сопствених грешака.

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик рекао је у Доњој Градини да је Јасеновац, „то страшно, тужно, место злочина које је починила НДХ место и његовог одрастања, памћења и сећања“. „Волим свој народ, Републику Српску и Србију. Не мрзим никога и желим да живимо у миру. А наш синоним за мир је Република Српска. Србија и РС су гаранција мира на Балкану“, казао је Додик.

Пошту страдалима одали су представници ромске и јеврејске заједнице, преживели логораши и њихови потомци, представници страних амбасада,  као и политичких странака из РС.

(Извор: predsednik.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар