Вучић: Настављамо са опремањем српских клиника

(Фото: buducnostsrbijeav)

Председник Србије Александар Вучић најавио је, приликом обиласка нове ангиосале, са савременим ангиографским уређајем у болници „Свети Сава“, да ће се наставити са опремањем клиника и додао да верује да ће до краја године уследити ново повећање плата за здравствене раднике.

„Нова ангио сала, помоћи ће људима, лекарима који су се до сада мучили, нису могли најбоље да виде (без савремених уређаја), али и пацијентима који неретко не преживе, или су завршавали са инвалидитетом, ово ће смањити нежељене последице. А, смањиће се и трошкови лечења, јер ће пацијенти брже ићи кући, уместо да остају три или шест месеци“, рекао је Вучић.

Истакао је и да је модерни ангиографски уређај машина коју нема нико на подручју бивше Југославије, ни у Бугарској или Румунији, већ постоји у Бечу Истанбулу.

„Ово је „ролс-ројс“ међу машинама. Желим вам да добијете и нове машине, тај магнет 3 Тесла, и морамо пре краја године, и верујем да ћемо, успети да га набавимо. Срећан сам због чињенице колико улажемо у здравство Србије“, рекао је Вучић.

Вучић је захвалио лекарима, медицинским сестрама, техничарима, свом особљу на раду, труду, енергији.

„Верујем да ћемо их обрадовати до краја године повећањем плате“, најавио је Вучић.

Вучић је поручио и да ће се наставити са опремањем болница, док ће „Свети Сава“ или бити обновљена, будући да клиника датира из 1930. године, или ће бити грађена нова.

Поносан сам на улагања у здравство

Вучић je изјавио да је поносан на улагања у здраство и истакао да је оно један од основних стубова државе за који се издваја више од четвртине буџета.

Вучић је одговарајући на новинарска питања, након обиласка болнице „Свети Сава“ рекао да управо зато и напредујемо.

„Пре девет година били смо ван листе од 35 земаља, данас смо 18 на листи од 35 земаља и грабимо напред. У златној средини смо, а полако ћемо многе да престижемо, чак и многе који су у ЕУ. Не разумем шта је замерка јер улажемо у здравство“, рекао је Вучић.

Како је рекао, многи замерају да се граде „кутије“, а у ствари граде се најсавременије болнице са најсавременијом опремом и са свим оним „што нисмо могли да сањамо да ћемо правити“.

„Поносан сам на то. Неки су уградили линолеум у лифт и хвалили се. Ускоро крећено са изградњом Дома здравља у Борчи. Здравство је суштина животног стандарда, ту доводимо наше родитеље, децу, па и нас“, рекао је Вучић.

Одговарајући на питање како гледа на прошлогодишње протесте испред Скупштине организоване јер је предлагао затварање земље због епидемиолошке ситуације, Вучић се упитао коме је пало на памет да се сети да организује те протесте.

„Замислите зликовац је усред пандемије решио да затвори људе, а онда су дошли тајкунски синови, тукли полицајце, гађали оградама. Погледајте шта ради полиција у Немачкој, Британији, Холандији. Код нас тога нема, код нас је страдао полицајац. Знате ли колико би било страдалих да су покушали да упадну у Скупштину у некој другој земљи. Идеолошка порука тог скупа била је Вучићу п….. и зликовче не можемо да ти опростимо што хоћеш да нас затвтвориш“, рекао је Вучић.

Вучић је додао и да закон долази по своје и да свако мора да одговара за своја дела.

Плашим се тешког погоршања ситуације већ током лета

Вучић је изјавио да нам бројеви заражених од короне расту и да се плаши да ћемо већ током лета имати тешко погоршање епидемиолошке ситуације.

„Плашим се да ћемо пре јесени имати тешко погоршање, већ на лето“, рекао је Вучић.

Каже да су, бројеви, још увек не тако велики, али да је лоше то што се бележи њихов пораст, као и да страхује од нових сојева ковида 19.

Вучић је казао да ће до 1. септембра бити завршена изградња нове ковид болнице у Новом Саду, као и да тренутно имамо довољно свих апарата и лекова.

Рекао је да су му се сви смејали када је Србија набављала лек за лечење короне, а да је сада ЕУ донела одлуку да је реч о најбољем леку против короне.

Вучић је налгасио да је Србија на време набавила тај лек као и све друго, због чега сада нема проблеме ни са апаратима, нити лековима и болничким и људским капацитетима.

Напоменуо је да свако повећање броја заражених и погоршање епидемиолошке ситуације убија економски развој Србије и стопу раста и да се зато веома пажљиво прати нова епидемиолошка ситуација.

На питање да ли је било неопходно организовати конференцију за медије унутар болнице пошто има пуно људи, Вучић је рекао да је он крив због тога и извинио се пристунима и додао да то није конференција већ одговарање на питања новинара, као и да није очекивао да ће доћи толики број медијских екипа.

„Зашто сте дошли да ми поставите питање ако сте забринути за своје здравље“, одговорио је Вучић новинарки која му је поставила питање и додао да то разуме као лицемерје.

Овде вас има 30 и извинитие што се не понашамо одговорно, нисам мислио да ће вас бити толико, поручио је Вучић.

Додао је да је пре неки дан у Хали Пионир било између 5.000 и 6.000 људи и да то онда није никоме сметало.

Ускоро одлука да ли улажемо у „Светог Саву“ или нова болница

Вучић је изјавио да ће ускоро бити донета одлука да ли ће бити уложен новац у проширење Специјалне болнице за цереброваскуларне болести „Свети Сава“ како би она остала на истој локацији или ће се недалеко одатле изградити нова болница.

„Већ смо разговарали о томе и Министарство здравља ће донети ускоро одлуку са болницом, пошто желимо да се консултујемо са људима који овде раде“, рекао је Вучић.

Каже да ту сада има 12.000 квадратних метара и да постоје две опције.

Једна је, додаје, да се узме у тој згради, од предузећа које је у стечају, подземна гаража и да се то прошири, као и да држава уложи ту најмање 1.000 евра по квадрату, што би било улагање од 12 или 13 милиона евра.

„То је велики новац који би уложили како би се остало на истом месту или да нађемо недалеко одавде чист плац како би изградили нову болницу, где би било 10.000 – 11.000 метара квадратних, а да ово овде искористимо у комерцијалне сврхе. То је питање за ресорно министарство и људе који овде раде. Многи би желели да то буде на новом месту, али има и оних који су против тога. То је расправа у коју не желим ни на који начин да се мешам“, рекао је Вучић.

Вучић додаје да је то сада другачија болница која има најбољи квалитет услуге, са опремом која је у здравству „мерцедес и ролс-ројс“, као да ће са том опремом дневно моћи да се спасе између два и четири живота више на дневном нивоу.

(Извор: sns.org.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар