Вучић на седници СБ УН: Спречити покушаје суђења већ осуђенима у Хагу

(Фото: instagram@avucic)

Председник Србије Александар Вучић поручио је јуче увече на седници Савета безбедности УН да Србија озбиљно схвата своје обавезе сарадње са Механизмом, те апеловао на Суд да се спрече покушаји поновног суђења особама које су већ осуђене пред Хашким трибуналом, на Косову и Метохији.

Вучић је у свом обраћању истакао да постоји конкретан проблем са којим се суочавамо, посебно на територији Косова и Метохије, која је под привременим мандатом УН, где се одржавају поновна суђења двојици грађанина Србије којма је већ суђено у Трибуналу.

Додао је да је у претходном периоду било покушаја да се саслуша Небојша Павковић и да се изручи Властимир Ђорђевић.

“Тражим од Механизма и СБ УН да спрече покушаје суђења особама које су већ осуђене од стране Механизма, јер се то дешава на територији која је под привременим мандатом УН”, рекао је Вучић.

Он је истакао и да је Србија неколико пута покретала питање могућности служења казни у Србији, али упркос свим напорима да се то покрене са “мртве тачке” ништа није постигнуто по том питању.

 “Већина особа које служе казне по пресудама су грађани Србије и природно је да Србија буде заинтересована да им помогне да казне служе у Србији. Међународни трибунал и Механизам су задужени за ово питање. Србија је спремна да преузме своје обавезе у извршавању пресуда које су донете према држављанима Србије, уз надзор Механизма и поштовање свих овлашћења”, рекао је Вучић.

Србија схвата озбиљно своје обавезе

Француска, као суверена земља, на захтев да се изручи француска држављанка Флоренс Артман оптужена за непоштовање Трибунала, одбила је да је изручи јер то закон не дозвољава, а захтевом Трибунала да се изруче Вјерица Радета и Петар Јојић суд показује непоштовање према Србији, истакао је вечерас у видео обраћању на седници Савета безбедности УН председник Србије Александар Вучић.

„Председник механизма је поднео извештај о наводном неиспуњавању правила, зато што нису изручени Јојић и Радета. Њихов случај је повезан са случајем Војислава Шешеља, а он је своје одслужио у Хагу“, истакао је он.

Рекао је да Србија озбиљно схвата своју сарадњу са Механизмом, и да је Виши суд у Београду донео одлуку да њихово изручење није сагласно са међународним правом.

Подсетио је да је Србија Трибуналу изручила све особе које су биле оптужене, укључујући највише политичке и војне власти, и дала велики број сведока и опширну документацију.

Рекао је да је Србија изразила жељу да преузме случај против Јојића и пружала адекватне гаранције, прихватила све обавезе Механизма које се тичу предаје домаћим судским инстанцама.

Указао је да је 13 случајева пребачено у БиХ, два у Хрватску, а само један у Србију.

Он је додао да су многи злочини почињени над Србима резултирали ослобађајућим пресудама, а многи нису били од интересовања за Трибунала.

„Интересантно је да је, поред све критике, Србија једина земља која отворено осуђује злочине који су починили српски држављани, док други нису осудили своје. Србија осуђује ужасан злочин у Сребреници и изражава саосећање са жртвама. И ту нема “али“ „, додао је Вучић.

Указао је да Трибунал није установио поверење српског народа, не зато што не желимо да прихватимо злочине које су Срби починили, већ што је суђено готово само Србима.

Је ли то хашка правда – Срби осуђени на укупно 1.138 година?

Срби су у Хашком трибуналу осуђени на укупно 1.138 година, док Хрвати, Босански муслимани и Албанци нису ни за један злочин почињен над Србима, што показује како је хашка правда скројена, и да по пресудама трибунала нико није одговоран за злочине над Србима, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је, у видео обраћању на седници Савета безбедности УН о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, казао да многи на тој седници то неће разумети, али да треба навести чињенице које поткрепљују како изгледа хашка правда.

„Срби су осуђени на укупно 1. 138 година затвора, у исто време Хашки трибунал није оптужио ниједног Хрвата за злочине против Срба, ни у акцијама Медачки џеп, ни Бљесак, ни Олуја“, навео је Вучић.

Председник Србије је истакао да су тужиоци Хашког трибунала, како је рекао, намерно одабрали три војна и политичка лидера Хрвата, Босанских муслимана и Албанаца, на три територије где су били почињени злочини против Срба – Готовину, Орића и Харадинаја.

„И по истом обрасцу сви они су били осуђени, уз изузетак Харадинаја јер се није појавио ниједан сведок. Готовина је осуђен на 24 године затвора у првом степену, али је тајанственом одлуком у другом степену са три према два пресуда промењена у ослобађање. Орић је за злочине против Срба у Босни у првом степену био осуђен, али је мистериозном одлуком другостепеног суда и гласањем три према два ослобођен сваке одговорности. Сви сведоци против Харадинаја су се или убили су умрли у врло чудним околностима“, навео је Вучић.

Председник Србије је нагласио да не жели да верује да неко жели да каже како није било злочина против Срба.

„Али, судећи према пресудама Хашког трибунала – нико није одговоран за те злочине. Ипак, ми у Србији ћемо показати одговорност и борићемо се за мир и стабилност и помирење у региону и позивамо чланице СБ да нам помогну рационалним, прагматичним приступом и поштовањем међународног закона, а не покушајима даље криминализације Србије која је мала земља, са храбрим и поносним народом који је поднео највеће жртве током Првог и Другог светског рата. Са људима који желе да живе у миру са својим суседима. Мислим да не тражимо много“.

Нагласио је, такође, да је Србија земља која најбрже расте на Западном Балкану и да су Србији важне добре везе са суседима и да је упркос селективној правди Хашког трибунала окренута будућности, а не прошлости.

„Имамо једну поруку за грађане Србије и Србе у целом региону – главе горе, ни Србија ни српски народ нису осуђени ни за шта, на нама је да радимо још марљивије, да отварамо фабрике и боримо се за нашу децу и нашу будућност“, закључио је Вучић.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар