Вучић: Кандидат за председника Владе Републике Србије је Ана Брнабић

(Фото: Принтскрин)

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је кандидат за председника будуће Владе Републике Србије Ана Брнабић.

„У складу са Уставом, пошто сам саслушао мишљења представника изборних листа, њих 10, а био је 51 учесник консултација, донео сам одлуку о предлогу кандидата за председника владе. Одлука је била компликована и сложена и унутар највеће странке у земљи, са коалиционим партнерима“, рекао је председник Вучић и додао да ће сва три кандидата за ово место бити важни чланови владе.

Председник Вучић пренео је да, када је дошло до избора између Ане Брнабић и Милоша Вучевића просто највећа политичка странка није желела да се изјашњава јер обоје имају њену подршку, постигнут је договор.

„Предлажем Народној скупштини Србије Ану Брнабић као кандидата за председника владе. Та одлука ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику. Ана Брнабић неће бити четири године председник владе. Њен мандат трајаће краће, доћиће до промена у 2024.години“, указао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је важно да остане премијерка да бисмо могли да наставимо и ужурбано радимо на решавању проблема за јесен и зиму.

„Веома је важно да у том периоду имамо неког ко је искусан“, додао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће Вучевић бити значајан чинилац нове владе и потпредседник.

Што се тиче Ивице Дачића, рекао је, да ће имати значајну и још значајнију улогу и функцију у државном апарату Србије, што, додаје, показује које поверење има све три личности.

Дачић ће, нагласио је, сем важног министарског места и заменика председника владе имати функцију координатора служби безбедности.

Рекао је и да у Синишу Малог има огромно поверење и да ће он бити један од потпредседника владе.

Биће промена, нова влада за 20-ак дана

Председник Вучић изјавио је да би нова Влада Србије требало да буде формирана у наредних 20 дана, и поновио да ће у влади бити много промена.

„Биће много промена у влади, сада, као и током самог мандата, и на челу владе, и у саставу. Пред Аном Брнабић су сада велики задаци и важно је да се на то концентришемо“, рекао је председник Вучић.

Додао је да је Ана Брнабић за мандатара изабрана договором.

„Ово је наш договор, и Ане, и Милоша Вучевића и Синише Малог. Код нас нема трзавица, свађа, проблема. Ми смо за ово време постали пријатељи и добро знамо шта радимо и колико је важно да сачувамо стабилност државе у овом тренутку“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је и да ће Милош Вучевић, за којег је и раније рекао да ће свакако бити у влади, унети додатну дозу озбиљности и одговорности, и припремити се за неки будући период, за неку значајнију државну функцију, као и Синиша Мали.

„У Ану Брнабић имам безгранично поверење. Она је показала марљивост. Један од разлога, када сам коначно одлучио, био је што је један од народних посланика рекао да је за нас проблем да изаберемо Ану, јер је сатанизована. Тог тренутка сам одлучио да њу изаберемо. Зато што је сатанизована, а сатанизовали су је најгори у Србији“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је реч о жени која је урадила оргоман посао за земљу, која је спремна да разговара 13 сати са пољопривредницима, радила и чини тешке ствари од којих други беже.

„Поносан сам на таквог сарадника и што на једну од најважнијих функција у земљу, могу да предложим способну, образовану жену, марљиву и пре свега лојалну Србији“, рекао је председник Вучић и приметио да некима смета што она неће да говори лоше о њему, или неким другима.

Пред њом је, додао је, тежак посао да састави владу.

„Предстоји нам тежак период, мислим да ће доћи до укрупњавања политичке сцене, јер ће морати да се одвоје они одговорни, мало десно и мало лево од центра, у односу на оне који би земљу уништили за пет минута, десничари пуни патриотских флоскула, са којима не брзо не бисмо имали за плате, и најгори левичари тобож, велики либерали, који би уништили све национално и државотворно у земљи“, рекао је председник Вучић.

Навео је да ће влада бити формирана у 20 дана.

„Није питање да ли ће за 15 или 25. Важно је да влада буде добра, да буде много промена, нове енергије, да људи гризу, да се боре за земљу, да раде предано, срчано, да ову тешку зиму и јесен преживимо“, рекао је председник Вучић.

Грађани који буду штедели струју имаће велике попусте

Председник Вучић изјавио је да нису планиране никакве рестрикције струје и искључења и најавио да ће уместо тога грађани који буду штедели струју добити велики попуст.

„Нова влада ће ускоро направити план, али смо о томе већ разговарали и влада ће за месец дана о томе обавестити грађане. Они који уштеде струју у односу на исти месец претходне године, на пример, септембар на септембар итд. имаће драстичне попусте на цену електричне енергије“, истакао је председник Вучић.

Дакле, не планирамо да идемо са искључењима, али они који сами буду штедели даћемо им додатни попуст, какав нису очекивали, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је држави јефтиније да плати 57 евра по мегавату, колико нас кошта производња струје иако се продаје грађанима за око 41 евра.

Па уз те попусте нека кошта и 100 евра по мегавату, то је јефтиније него да увозимо струју када буде коштала 1.000 евра по мегавату, нагласио је председник Вучић.

„Желимо да грађани не осете ништа и да то буде на добровољној бази, а да може да уштеди и да му рачун, на пример, уместо 4.000 динара буде 3.000 динара“, навео је председник Вучић.

Тако ћемо да зарадимо јер ћемо мање да увозимо, додао је председник.

Мало ко у Европи има тако доброг министра финансија

Председник Вучић рекао је да мандатар одлучује о министрима, али да сматра да мало ко у Европи, не само у региону, има тако доброг министра финансија као што је Синиша Мали.

Председник Вучић тако је одговорио на питање да ли ће Мали, поред потпредседничке функције, добити поново Министарство финансија.

„Између осталог захваљујући томе као и дисциплинованом и одговорном понашању Народне банке Србије, и целој фискалној политици владе, инвестицијама, ми размишљамо да све платимо о чему сам говорио. То је што ја мислим“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао да је мандатар тај који ће да води разговоре о члановима владе.

„Ја ћу бти само неко ко ће да гласа за и против у страначком форуму“, подвукао је председник Вучић.

Парада се отказује, имамо бројне проблеме

Председник Вучић рекао је да је у договору са председницом и већином чланова владе донета одлука да се парада поноса заказана за септембар откаже.

Председник Вучић објаснио је да није срећан због тога, да се тиме угрожавају права мањине, али да је држава такву одлуку донела притиснута бројним проблемима.

Суочавамо се и са тешком кризом на Косову и Метохији која неће престати до 31. октобра, рекао је председник Вучић.

Поновио је да Србија нема куд да се помери, али да неће да одустане од КМ таблица, нити ће да прихвати да Србима са Косова не буде гарантовано да могу да излазе и улазе без приштинских докумената.

„Тако да идемо у већу кризу и имамо много проблема“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је и на то колико је лажи изнето о Паради поноса и да ће срушити велики морал цркве, при чему, како је приметио, литије држе рашчињени монаси, и заказују их неки који су осуђени за насиље у породици и за друга кривична дела.

Додао је да има много људи који искрено верују да је реч о великом злу, али да се отказивањем угрожавају права мањине, јер је држава притиснута проблемима.

„Није питање да ли су они јачи или нису, али не може све да се постигне. Биће у неко друго и срећније време“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је и да треба да се стиде они који параду пореде са Косовом, или оне странке које живе на мржњи према хомосексуалцима.

Председник Вучић напоменуо је да се ни њему такве манифестације нису допадале, али да су ти људи наша браћа, сестре и родитељи.

„Правите се да то не видите, да ли треба да их угњетавамо, уз рашчињене монахе и осуђиване. Нећете имати прилике да нападате било кога и будете велики јунаци“, поручио је председник Вучић и приметио да нема реда када треба да се брани Косово, али има да се туку људи по Београду.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар