fbpx

Вучић: Избори нису игра, држава није играчка

(Фото: Принтскрин)

Председник Републике Србије Александар Вучић гостовао је у емисији Фокус на телевизији Б92. На самом почетку обраћања председник је свим дамама честитао празник Међународни дан жена.

Најавио је да ће држава донети одлуке које би осигурала снабдевеност горивом без већег скока цене.

Вучић је, на питање да ли може да се очекује договор Русије и Украјине, рекао да би волео да дође до њега, да се томе нада, али да у то не верује.

„Не могу да иступам као политички аналитичар, јер сваку моју реч у различитим државама света тумачиће као да је мој закључак, а не анализа онога што се збива. Оно што очекујем несумњиво је наставак руске офанзиве, снажније у нарендим данима. Нажалост волео бих да могу да кажем да ће уследити смиривање тензија и ситуације“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је важно сада да се анализира шта ће бити сутра.

С тим у вези рекао је да је у последњих 24 сата дошло до страшних поремећаја који ће оставити велике последице и на Србију.

„Амерички председник Џозеф Бајден донео је одлуку да забрани увоз руског гаса, нафте и угља. Америка са тим може да се избори, посебно што су кренули у разговоре са Венецуелом, па ће и са Ираном. Иначе они користе свега 3 до 4 одсто руске нафте. Али и Велика Британија је донела одлуку о забрани увоза руске нафте, није за гас и угаљ, али се они тиме снабдевају из Норвешке. Оно што очекујемо, а тиче се нас, је одлука ЕУ“, нагласио је Вучић.

Вучић је указао да око те забране постоје различити ставови у ЕУ, и додао да му се чини да је немачки канцелар Олаф Шолц добро оценио са каквим мукама ће да се суоче у случају забране увоза гаса и нафте из Русије.

Подсетио је да 40 одсто потреба ЕУ покрива са гасом из Русије, а нафтом 30 процената.

„Не можете то лако да надокнадите ма колико добијали течног гаса из САД-а или ако би Катар повећао извоз. Већ су Бугарски и мађарски премијери рекли да не могу да пристану на забрану увоза енергената из Русије. Ако одлука буде да забране увоз свих енергената са територије Русије, онда смо и ми у проблему, јер немамо куда да их добијемо“, рекао је Вучић.

Рекао је да је због тога реаговано са НИС-ом, који тражи увоз из трећих земаља. С тим у вези, додао је, данас је припремљена одлука владе о изузимању царина на увоз нафте из трећих држава, како би се осигурала пуна снабдевеност нашег тржишта.

Вучић је навео да је данас цена евро дизела на пумпама 179 динара по литри, а сутра ће у велепродаји бити 193 динара.

„То значи да сви који продају дизел по цени од 179 динара губе новац. Губи НИС али он може то да издржи, али мале пумпе не могу, јер је то без марже чистих 14 динара губитка у овом тренутку“, објаснио је Вучић и додао да ће трговци нафтом имати маржу 6 динара.

Рекао је да ће бити донета одлука, пошто држава има право такозване индексације када дође до великих поремећаја на светском тржишту, о одрицању дела акцизе.

„Држава плаћа 20 одсто од укупне акцизе, држава се тога одриче, да би могла да стабилизује цене, да не идемо у инфлацију, да људи могу да се осећају сигурно“, рекао је Вучић.

Тиме би, како је рекао цена евродизела била 181 динара, што би било за само два динара већа него сада.

Такође се доноси одлука, најавио је, да за пољопривреднике држава субвенционише, да цена на НИС-овим пумпама за њих остане 179 динара, најмање наредних месец и по, а за све друге биће минимално повећање.

Вучић је рекао да ће само у овом месецу држава за ЕПС и Србијагас морати да издвоји 150 милиона евра.

Србија има најнижу цену струје, и у овом тренутку неће бити њеног повећања, али је не могуће да имамо убедљиво најнижу цену од земаља у региону, изјавио је Вучић.

„Не могу да се понашам као да сам у кампањи, не могу да лажем народ. Неће бити поскупљења у овом тренутку, али је немогуће да имамо убедљиво нижу цену од Северне Македоније, Албаније, Црне Горе…“, рекао је Вучић.

Подсетио је да током зиме, осим Ивањице и чачанских села, која су без струје остала због велике хаварије, и то само један дан, није било дана да није било струје у домаћинствима.

„Све време има струје, имамо најнижу цену, а она нам улази у цене свих производа. Струју држимо да буде најнижа“, рекао је Вучић.

Држава све држи под контролом, нагласио је Вучић и додао да је губитак државе преко 35 милиона евра, када се узму у обзир субвенције и помоћ у вези са ценама нафте и нафтних деривата.

Рекао је да је цена угља учетворостручена, иако су доскора људи тражили да се одустане од угља јер је то прљава технологија, а сада сви увозе угаљ.

Навео је да се тренутно у „Колубари“ копа 60.000-62.000 тона угља дневно, а треба нам 90.000.

„Тражимо где да купујемо, да бисмо могли да имамо довољно стује, јер нам нису све електране, топлане припремљене. Купујемо и мазут и све друго, сналазимо се. Али, желим да људи знају да трошимо уштеђевину. Добро је да је имамо, јер смо се понашали одговорно, али трошимо уштеђевину“, рекао је Вучић.

Приметио је да Срби увек желе да овде све буде исто, без обзира шта се све дешава око нас, не разумевајући то, чак правећи се да то не виде а налазимо се, како је рекао, у најтежној кризи од Другог светског рата.

„Која је већа криза била? Лако је седети, чекати да неко нешто уради, и рећи – ми ћемо све то бесплатно да дамо… Да ли стварно мислите да то негде постоји? Ово су ствари које ће нама да праве проблеме из дана у дан“, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић је најавио да ће од четвртка бити забрањен извоз брашна, кукуруза, пшенице, уља.

Извор: СНС / Танјуг / Б92

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар