fbpx

Вучић: Хистерична атмосфера према Србији због најаве посете Лаврова

(Фото: Принтскрин)

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС, поводом недоласка руског шефа дипломатије, да је непристајање Србије да увек буде део чопора нешто што изазива главобољу. Вучић је навео да је због кризе у свету, у Србији де факто уведено ванредно стање. Најавио је значајне промене у Влади Србије, али и београдској власти.

Александар Вучић је, поводом отказивања посете руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, рекао у Дневнику РТС-а да није изненађен исходом, да је незадовољан свеукупном атмосфером и да такву хистерију према Србији дуго није видео.

„Не можете да разумете колико је безброј разговора било у којима је тражено од Србије да откаже гостопримство министру спољних послова Русије“, рекао је Вучић.

Хистерија која се видела показала је шта неки заправо желе, пошто не могу ништа да учине Русији, они се „иживљавају над Србијом“, оценио је Вучић. Не мисли, каже, на Американце, већ „на мале“, од „Карла Билта до Хрватске“.

„У Србију је у последња 24 сата стигло више западних медија него не било када, чекајући да направе слику Вучића и Лаврова, да могу да нападну Србију“, рекао је Вучић.

Оценио је да је непристајање Србије да увек буде део чопора нешто што изазива главобољу.

Истакао је да се мора изразити незадовољство и несагласје са покушајем забране разговора.

Председник је, коментаришући изјаву хрватског премијера који је рекао да Србија мора да пази коју страну бира и да није време за две столице, приметио да из Хрватске стижу туторско-наредбодавни тонови, а не комшијски и пријатељски. „Не кажу – волео бих да наши пријатељи из Србије буду заједно са нама у нечему. То би онда био другачији речник“, рекао је Вучић.

„Нисам нарочито фасциниран њиховим претњама и наредбодавним тоном, више бих волео да неко жели да разговара са неким и разуме да су разговори лековити“, истакао је председник Србије.

Што се тиче односа са Русијом, подсетио је да смо осудили упад у Украјину, али да је Русија традиционални пријатељ Србије.

Вучић је поручио да не може да пристане на то да се избацују из школа и позоришта Достојевски и Чајковски. „Нећу ја као председник државе да припадам чопору који жели да осуди Достојевског, замислите осудите Достојевског, па знате ‘Зли дуси’, па ‘Коцкар’, па ‘Карамазови’, ‘Раскољников’, што то да читате, а шта да читате, је л’ та хистерија толико далеко отишла“, указао је председник.

„Како је то Вучић зликовац којем треба откинути главу, што читам на свим мрежама, а хоћете ли сутра то да кажете чланици НАТО-а Турској пошто Лавров иде у Анкару? Нећете изгледа јер можете да будете тако безобзирни само према једној малој земљи као што је Србија“, рекао је Вучић.

Пита и како је неким лидерима Европске уније дозвољено да иду у упосету Путину, а Србија не може да разговара.

Вучић истиче да ће Србија да чува своју политику самосталног и независног одлучивања, али и да мора да донесе закључак који је јасан и недвосмислен и да мора да пожури на свом европском путу, ма како то звучало контрадикторно.

„То је најбоље за Србију. Да ли је најлепше? Не мора да буде, али је најбоље за нашу децу“, нагласио је Вучић.

Напоменуо је да зато размишља да ли ће отићи на самит о Западном Балкану крајем јуна, јер сматра да Србија неће добити ништа када су у питању преговори са ЕУ.

„Србија неће добити ниста у јуну, немам сумње, али Србија не сме да одустане него мора да се постара, да нова влада ради да бисмо у децембру добила много тога, као што је то било прошлог децембра“, рекао је Вучић.

„Ми смо де факто увели ванредно стање“

Председник Србије је рекао и да је због кризе у свету, де факто уведено ванредно стање.

Истиче да се власти баве сваким даном да грађани не би осетили никакав проблем.

Указао је на проблеме, као што је повећана потрошња, на пример шећера.

„Продајемо 400 тона шећера на дневном нивоу, а обично је то 170 тона. Немамо проблема, не лажемо људе, имамо довољно, али не може логистика да постигне када људи дођу и узму по 10 или 20 килограма. Из целог региона долазе да купују код нас“, рекао је Вучић.

Истиче да је само у „Делезеу“ јуче продато је 89,3 тона шећера.

Нагласио је да грађани морају да разумеју да неће бити једноставно, али да то није кривица Србије. Обећао да ће власти да се боре.

„Отворени Балкан изванредан пројекат“

Председник Вучић, који ће боравиће у уторак и среду на Самиту на Охриду, у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, каже да да је та иницијатива и до сада донела значајну корист за све три државе које у њој учествују,

Наглашава да је отворена за све, али да никога не жели да моли да јој се прикључи јер је „сит мољакања“.

„Дритан Абазовић и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија долазе као посматрачи. Сит сам тог мољакања, имамо Отворени Балкан, Србија, Северна Македонија и Албанија су ту, а ко хоће да се придружи, хоће, а ко неће, не пада ми на памет да молимо“, рекао је Вучић.

Како је рекао, три земље већ спроводе у дело све што се тиче радних дозвола.

На Самиту на Охриду биће потписана четири споразума, о призању диплома, о сарадњи у области трговине и туризма и о сарадњи у области културе и пореских управа.

„То су важне област ии свакако ће донети корист свима“, нагласио је Вучић.

Истакао је да је трговинска размена са Албанијом и Северном Македоније у драстичном порасту, што је у интересу свих.

„Имамо повећање од 28 одсто и 31 одсто трговинске размене у претходним месецима, са те две земље. То су велики помаце, важне ствари, а Отворени Балкан изванредан пројекат и ми ћемо то да гурамо“, рекао је Вучић.

„Шолц ће доћи у Београд са тешким порукама“

Председник Вучић је рекао и да би немачки канцелар Олаф Шолц дошао у Београд и да је шеф руске дипломатије посетио Србију.

Каже да ће Шолц свакако доћи у Београд са тешким порукама које се многим неће допасти.

„Тих неколико сати са Шолцем су од великог значаја за нас. Немачка је за нас највећи трговински партнер и  највећи инвеститор, улаже у фабрике, запошљава 77.000 људи. Хвала канцелару Шолцу, увек сам опрезан и одговоран, али је био коректан толико да су из његовог кабинета рекли да чак и ако Лавров дође, додуше после неких мојих изјава, да без обзира на то Шолц увек види решење у разговорима и у директном ангажману и да ће свакако доћи“, навео је Вучић.

Председник Србије је нагласио да воли искрен разговор и када неко жели да чује аргументацију Србије за КиМ.

„Не може територијални интегритет да важи за Украјину, а не за Србију. Ако не важи онда реците бар да разумете нашу позицију“, нагласио  је Вучић и рекао да није оптимиста за ситауцију у свету.

„Имам веома лош осећај за свеукупне прилике у свету, наше је да се боримо и урадимо све што можемо за своју земљу и живимо колико можемо нормално и хвала народу који то разуме“, рекао је Вучић.

„Биће значајних промена у Влади“

Вучић је најавио значајне промене у Влади Србије, али и београдској власти.

Председник Србије је истакао да од наредне владе очекује да води снажном убрзању у европским процесима, али да одлуке доноси независно и самостално, као и да се не одриче своје политике на први телефонски позив.

„Знате ли колико политичара знам када их позове трећа секретарица, четвртог секретара неке од амбасада који се одмах уплаше“, рекао је Вучић,

На питање да ли зна ко ће бити у влади, рекао је да разговара са сарадницима о томе.

„Разговарам са сарадницима. Свакако ће бити значајних промена од града, што ће се ускоро видети, до владе Србије“, рекао је Вучић.

Извор: РТС

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар