Вучић: Грађани Србије у грчком народу виде искрене и велике пријатеље

(Фото: sns.org.rs)

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом имао веома добар, отворен разговор и да га је замолио да Грчка настави са политиком пружања подршке територијалном интегритету Србије.

„Замолио сам да Грчка настави са политиком пружања подршке територијалном интегритету Србије, као што ће Србија увек пружати подршку територијалном интегритету Грчке и на копну и на мору, у складу са међународним јавним стандардима. То је било и биће политика Србија у будућности“, поручио је Вучић.

Вучић је пренео да је са Мицотакисом разговарао и о европском путу Србије и о регионалним питањима.

„Посебну захвалност исказујемо грчкој влади на подршци коју пружа Србији на Европском путу, а нарочито на последњој Међувладиној конференцији на којој је отворен Кластер 4“, рекао је Вучић.

Навео је да је Мицотакис саслушао погледе Србије, и чуо шта Србија мисли о регионалним питањима.

„Говорили смо и о свим регионалним питањима, о разговорима Београда и Приштине, о ситуацији у региону. Грчка разуме позицију Србије, што је за нас веома важно. Рекао сам да ми не желимо замрзнуте конфликте, већ желимо решења, која морају да буду компромисна, а не наметнута Србији“, поручио је Вучић.

Вучић је пожелео топлу добродошлицу високом госту из Атине, и додао да грађани Србије у грчком народу видe искрене и велике пријатеље, те да није лако описати колика је љубав нашег народа према грчкој држави и народу Грчке.

Вучић је захвалио Мицотакису на доброј сарадњи, и изразио уверење да ће се та сарадња наставити и кроз Високи савет за сарадњу, који је 2019. године донео неке важне закључке и одлуке.

Вучић је указао и да трговинска размена Србије и Грчке, упркос проблемима, наставља да расте, и расла је, како је рекао, свих година, осим 2019. године.

Изнео је податак да је прошле године забележена размена вредна 636 милиона евра, уверен да у наредном периоду може да достигне и милијарду евра.

Додао је да постоји оргоман простор за размену у области услуга, уз примедбу да велики број туриста из Србије одлази у Грчку лети, а да Србија жели да привуче грчке туристе.

Најавио је и да ће ускоро председница Грчке доћи у посету Србији.

„Верујем да можемо да обезбедимо још значајнији долазак грчких инвеститора у Србију, као што верујем да у блиској будућности може да дође и до значајног одласка српских инвеститора у Грчку“, рекао је Вучић.

Поновио је да је разговор са Мицотакисом био веома добар, отворен и пријатељски.

„Још једном хвала Мицотакису на посети, а разговоре ћемо наставити вечерас о билатералним односима, ситуацији у регион и свету, те учвршћивању братских и пријатељских односа“, рекао је Вучић.

Извор: СНС / Танјуг

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар