fbpx

Вучић: Држава је значајно уложила у здравствене установе

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да је здравство један од четири стуба државе, због чега је посебно важно да има све више младих, који желе да мењају Србију и јачају наш здравствени систем и најавио да ће до краја године бити повећања зарада у здравству.

Уручујући и уговоре о запослењу за 100 најбољих дипломаца медицинских факултета и 250 медицинских сестара и техничара, председник Вучић констатовао је да је лепо када се захвале Србији, држави када учини нешто за њих, што је посао и обавеза.

„До сада сте били најбољи у својој генерацији, имали највиши просек оцена, показали да се разликујете, да сте озбиљни, вредни марљиви, посвећени свом послу. Молим вас да тако наставите, јер ово што је држава учинила, није увек лако“, рекао је председник Вучић.

Указао је да је пре само шест година из Србије одлазило осам пута више лекара, медицинских сестара и техничара, него пре годину дана, и та разлика је, чак и ако се каже да је то делом због короне, делом због рата у Украјини – свакако огромна, додајући да има и оних који се враћају.

„То све говори да смо урадили једну важну ствар, уредили смо јавне финансије, имамо више новца и да није овог проклетог рата, ситуација би била много боља. Али, и поред тога до краја године биће повећања не више тако малих плата у здравству“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да му је посебно драго због раста зарада медицинских сестара и техничара, али и лекара, јер ћемо тако највећи део њих моћи да сачувамо.

„А, ваша је обавеза да будете одговорни, и показујете је на сваком месту. Ово је својеврсно признање за вас, за труд и рад, које сте заслужили, али и додатна обавеза да увек будете одговорни на сваком месту. Молим вас да будете такви, и посвећени послу“, поручио је председник Србије.

Указао је да је здравље највеће богатство, а данас сви ми њима поклањамо наше највеће богатство, додајући да је држава значајно уложила у болице и друге здравствене установе, после много година.

Председник Вучић поручио је да је здравство једно од четири стуба државе, и имаће све већи значај.

„Зато је важно да имамо све више младих који желе да мењајући себе, мењају Србију, и наш здравствени систем, на боље, који имају енергију, ентузијазам, веру у себе и љубав према послу, да пруже најбоље резултате“, поручио је председник Вучић.

Захвалио је младим здравственим радницима на досадашњим резултатима, додајући да је увек лепо када покажемо људе који су завршили факултете широм Србије.

„Морамо даље да јачамо здравствену мрежу широм земље, снагу медицинских факултета, да увек буду најбоља база из којих све полази, као средње медицинске школе, а онда ћемо и ми остали, не са деветком или десетком, али са седмицом или осмицом, моћи да положимо наше испите“, рекао је председник Вучић.

Захвалио је и породицама најбољих дипломаца, а њих позвао да наставе да уче, понављајући речи Шимона Переза, да народи који не буду научили ђаке да од шест сати учења, три сата дневно раде, а раднике да од осам сати рада, два, три дневно уче – неће имати будућност.

„Ако смо могли да будемо земља са укупно највећим кумулативним растом у Европи у последње две године, зашто се у здравству не бисмо померили још и претекли 14, 15 земаља Европе? Једну по једну. Да будемо једна од првих 10 у Европи, али не само скупим здравством, већ оним које је доступно свима“, рекао је председник Вучић.

Након консултација са Владом Србије и члановима „Отвореног Балкана“ одлука о Бриселу

Председник Вучић најавио је да ће сутра обавити консултације са премијерима Северне Македоније и Албаније, Димитром Ковачевским и Едијем Рамом, као и Владом Србије, о предстојећем самиту 23. јуна у Бриселу и да ће након тога донети одлуку да ли ће ићи на самит у Бриселу.

„Онда ћемо донети одлуку да ли ћемо ићи у Брисел и коју ћемо позицију да имамо“, рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли је добио позив за Самит за 23. јун у Бриселу, да ли ће ићи и каква ће бити позиција Србије.

Председник Вучић рекао је да је у петак добио и званично позив да присуствује седници Савета у четвртак у Бриселу.

„Сачекаћемо, сутра ћемо направити консултације у оквиру Отвореног Балкана са Рамом и Ковачевским, онда ћу направити консултације са члановима Владе Србије и онда ћемо донети одлуку да ли ћемо ићи у Брисел и коју ћемо позицију да имамо“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да би могао да каже новинарима сада шта мисли, али да неће пре консултација са Владом Србије и пре него што размени мишљење са члановима Отвореног Балкана како би видео њихову позицију.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк/СНС

Фото: buducnostsrbijeav

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар