fbpx

Вучић: Дестабилизација Србије многима би била у интересу

Александар Вучић (Фото: Принтскрин)

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће брзи воз, из кога је емитован његов интервју за ТВ Пинк, већ за месец или месец и по дана бити на брзој прузи од Београда до Новог Сада, као и да ће бити доступан свим грађанима од 15. марта.

Вучић у новом возу, који је Србија купила од компаније Штадлер, истакао да је то диван воз, даблдекер и да је јуче воз за тестирање пруге Немачких железница постигао брзину од 200 километара на сат.

Вучић је рекао да му је дошло да заплаче од среће, али да се, ипак, суздржао да не би неко рекао да је полудео, али да то показује колико Србија брзо напредује.

Вучић је поразговарао са машиновођом, који му је рекао да када је почео да ради није ни сањао да ће возити брзи воз у Србији.

Све најбоље вама и породици и да дуго возите овакве возове, поручио је Вучић машиновођи.

„Ја сам у војску ишао возом, и на утакмице сам стално ишао возом, нисмо имали новца тада, па се мало шверцујете, па купите карту до Винковаца, а за даље немате. Људи су тад волели возове, од тада нигде нисам ишао возом, само једном до Новог Сада.

Ја верујем од 15. марта да ће моћи сви да се возе, да уштеде новац, јефтиније ће бити него аутом, а дивно изгледа, то смо успели да урадимо заједно у претходним годинама“, навео је Вучић.

Разлози за припрему атентата хапшења нарко картела

Вучић је оценио да су могући разлози да неко припрема атентат на њега чињеница да је много урађено великим хапшењима против нарко-картела у Србији, али и зато што је многима у интересу дестабилизација Србије.

„Сигуран сам да смо много тога урадили великим хапшењима нарко картела у Србији и они не могу да функционишу ако немају на ширем плану подршку одређених државних структура. Ту нису у питању 10 милиона евра, већ стотине милиона, и милијарде евра. Ја никог од тих лица, чија имена сам добио, нисам никада нити видео, нити чуо. Не постоји лична ствар. Такође дестабилизација Србије многима би била у интересу. То су неки могући разлози“, рекао је Вучић поводом сазнања да се припрема атентат на њега.

Нагласио је да је важно да се чува стабилност, да држава настави борбу против нарко картела, да нема заштићених, да су сви једнаки пред законом.

„Обичног човека не занима да ли неко прети мени, или не. Људе интересује да ли ће неко њиховој деци, када их одведу у школу, на спортско такмичење, дати дрогу. Ту морамо да будемо снажнији и јачи. Такође им значи да ли су им деца безбедна када изађу у град, да су органи реда ту да их заштите, да имамо безбедне и сигурне улице“, истакао је Вучић.

Вучић је објаснио да је 14. јануара добио информације о планираном атентату, и да је то једна земља ЕУ проследила нашим властима.

Вучић је рекао да се ради о оперативним сазнањима, у којима има доста детаља.

Вучић је рекао да је тог 14. јануара морао да ради, као и наредне дане, те подсетио да 16. јануара, када се обратио јавности, ниједном речју то није поменуо.

Међутим, додаје, пошто је превише људи у полицији и БИА сазнало за то и прослеђивали су информације, то је и објављено.

„Поносан сам на чињеницу да годину и два месеца немамо мафијашко убиство у Србији. Последње такво убиство било је Бојана Митића у новембру 2020.године. То показује да је Србија једна од најбезбеднијих земаља“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је увек скептичан и да не жели да диже панику када добија такве податке, јер то није лако извести.

Указао је да такве приче обично износе политичари када немају шта да понуде.

Међутим, додаје, такве приче продају новине, секунде на телевизији и о томе је лакше говорити него о возу.

„То је борба за кликове“, подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да је у допису полиције из земље ЕУ видео седам имена, конкретних, и да очигледно имају не само сазнања добијена телефонским путем.

„Ту су увезани људи са именом и презименом из више земаља. Надлежни органи предузимају све мере да се тако нешто спречи. Раде и имају све податке. Та земља ЕУ била је веома коректна и фер, разговарали су са нашима, који се труде и раде, расписали потернице и потраге за одређеним лицима“, додао је Вучић.

Вучић је рекао да је у дојави написано и одакле треба да стигне оружје, ко где треба да га покупи.

„Све има име, није празна прича. Да ли је могуће да то не буде истина и не оствари се. Надам се да је могуће“, закључио је Вучић.

Показали демократски капацитет Србије

Вучић је изјавио да је генерално задовољан резултатима референдума, јер се тиме обезбеђује независно судство и самостално тужилаштво у земљи и показује демократски капацитет Србије.

Вучић је указао да је важно што је два милиона људи изашло на референдум за питање за које су сматрали да их се не дотиче, иако се у крајњој линији дотиче свих.

„Два милиона људи да изађе на такав референдум, велика је ствар и говори о демократском капацитету Србије“, приметио је Вучић.

Вучић је рекао да је важна реформа „изгурана“, да су у оваквом тренутку изгласане уставне промене које нас воде до независног судства и самосталног тужилаштва.

Вучић је рекао да се власт, уочи референдума, суочила са много лицемерја, будући да су имали проблема у самој Српској напредној странци, али пре свега зато што неко ко, како каже, 20 година узима новац говорећи да се залаже за независно правосуђе, када до тога, каже – нећу за то да гласам, због лоших емоција према њему.

„Али, није ту Вучић у питању, него независно правосуђе. И онда ви видите да један део људи и странака бивше власти нема програм, већ је њихов програм – ми смо против Вучића и бићемо против Вучића“, констатовао је Вучић.

Додао је да није задовољан, јер се водила, како каже, једина могућа кампања, јер би, да је кампања била снажнија, више људи, па чак и у СНС-у, одлучило да не гласа за уставне промене.

„Нисам претерано срећан, али сам задовољан што смо успели да остваримо 20 одсто разлике у корист опције „да““, рекао је Вучић.

Осврунуо се и на приговоре које је Владан Глишић поднео РИК-у, указујући на њихову апсурдност, те навео да се, примера ради, тражи поништење гласања на бирачким местима 19 и 36 у Жагубици, која ни не постоје, јер тамо, каже, има 17 места. Додао је да је било и других проблема, будући да су неки говорили да се гласа за КиМ, за Рио Тинто.

„Било је написано јасно, али теорије завере не можете да спречите. Ми живимо од теорија завере“, рекао је Вучић.

Додао је да је важно да је посао завршен, и да следи припрема за изборе, будући да се за 24 дана расписују, а онда се улази у кампању.

Коментаришући снимак на којем се чује како члан градског Одбора Двери у Јагодини Стефан Вук Милановић даје предлог за спиновање резултата референдума пре него што су избројани сви гласови и саопштени коначни резултати, Вучић је рекао да је то оно што они раде, па чак део њих почиње да верује у то да је неке крађе било.

На замерке што је он саопштио резултате пре РИК-а, одговорио је да је резултате саопштио у штабу СНС-а, које је прикупила та партија, а који су се поклопили са резултатима РИК-а.

„Рекао сам више од 20 одсто разлике и било је тако. Нису они очекивали да изађе РИК, него је увек та врста критике свега… Одмах су изашли са триковима, како је све покрадено…“, рекао је Вучић и додао да је задовољан јер су грађани показали одговорност и озбиљност и да и када нешто није „толико слатко“ умемо да покажемо друштвену одговорност.

Нападају Ану и мене јер немају програм

Вучић је рекао да су сви напади политичких противника усмерени ка њему и председници Владе Републике Србије Ани Брнабић и да је реч о томе да се ти напади организују због избора, јер они немају никав резултат.

Вучић је рекао и да је оно што је речено о премијерки у филму на Н1 нешто најодвратније, што ју је веома заболело.

„Најгоре је било оно око нацистичких логора, то је ужасно понижавање породица жртава. То је грозно и језиво“, указао је Вучић и додао да зна колико је Ану заболело и то што се говори о њеном детету.

„Мало вам је што се иживљавате на мојој деци, оставите ту децу на миру“, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да говоре о логорима а да њега упоређују са Хитлером и упитао да ли то раде, јер је у Србији урађено оно што они никада нису.

Млади 1. фебруара добијају по 100 евра, пријавило се до сад 948.000

Вучић је изјавио да се за помоћ од 100 евра за младе од 16 до 29 година пријавило до сада њих 948.000, као и да ће та помоћ државе бити исплаћена 1. фебруара. Вучић је рекао да ће 10. фебруара и сви пензионери добити помоћ од по 20.000 динара.

Заслужили су и једни и други, додао је Вучић.

„Молићу да и у другој половини године, ако не изгубимо на изборимо 3. априла, још једном помогнемо младе у нашој земљи“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће та помоћ младима пуно значити нарочито онима старости до 20 године, пошто ће неки од њих први пут добити толики новац.

Како је рекао, то ствара код младих људи додатну одговорност, јер су то они зарадили односно нису им то дали родитељи, па ће тај новац више и да поштују.

Вучић је додао да се он тако осећао када је добио прву стипендију и да је хтео да помогне мајци и купио јој Кирби усисивач на рате, који је морао да плаћа 100 марака месечно, па му је тај дуг тешко падао и рекао како од тада не воли кредите.

Вучић је нагласио да стопа јавног дуга у Србији ове године неће прећи 56 одсто БДП-а, што је значајно ниже од 60 одсто колико предвиђају критеријуми Мастрихта.

Додао ће Србија све то постићи иако је енергетска криза.

Вучић је рекао да цена нафте поново расте и то после само једног напада Хута на Емирате.

„Замислите да дође до било каквог инцидента на истоку Европе, између Русије и Украјине, а тензије су све веће. Шта год да се догодило, можете да замислите како би то изгледало са ценама нафте, гаса и свега другог“, рекао је Вучић.

Држава мора да обезбеди резерве

Држава мора да буде спремна да својим грађанима обезбеди све, а резерве су посебно важне у актуелној ситуацији у свету, оценио је Вучић.

Вучић је рекао да у државним резервама тренутно има довољно меркантилне пшенице, кукуруза, а да треба још набавити белог ољуштеног пиринча, шећера, соли и рибљих конзерви.

„Дао сам налог да се не попуњавају само трупне резерве или ратне резерве“, подвукао је Вучић.

Указао је да треба повећати резерве горива на 50 одсто, а тако и керозина.

„У оваквим светским приликама је то веома важно. Од овога што купујемо гаса помало пумпамо у складишта. Али много трошимо. Важно да се сада понашамо домаћински“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да оцу често каже да су прошла времена да не мора да држи кантицу масти, брашна и ракије испод степеница, додајући да је то домаћинска навика, али комплекс прошлих времена.

Рекао је да је држава успела да заустави раст цена основних намирница, а то је могуће само ако имате добре финансије.

„Немамо проблема с новцем. Имамо највише резерве злата у нашој историји. Морамо посебно енергентима да се обезбедимо. Мазута имамо довољно. А купили смо још 25.000 тона који стижу ускоро. Морамо и друге да набављамо. Ако се буде даље развијала ситуација ка тоталном сукобу Бог зна шта ће све да недостаје“, истакао је Вучић.

Важно да се ујединимо око идеје снажне војске

Вучић је истакао да је важно да се грађани уједине око идеје да имамо снажну војску и најавио набавку два руска ватрогасна хеликоптера Камов.

Вучић је констатовао да, када имате јаку војску онда делује као одвраћајући фактор, те да када немате снажну армију онда се према вама могу понашати као да сте џак за ударање и могли би да нас уцењују као 1998. године. Вучић је подсетио да су 1998. године од Рамбујеа кренуле уцене када Србија није имала снажну војску.

Данас, Србија војно значајно јача, улаже додатних пола милијарди евра, чиме улаже више од Бугарске, државе ЕУ.

„Наша војска мора да буде снажна и морамо да је обезбедимо. Неопходно је да људи буду уједињени око идеје да имамо снажну војску“, истакао је Вучић.

Рекао је и да се за МУП купује опрема за противпожарно деловање.

Пренео је да се купују два руска ватрогасна хеликоптера Камов, који имају далеко веће капацитете.

„Убедљиво су најбољи хеликоптери за гашење пожара. Имаћемо их не само за нас, већ и да помажемо свима у региону“, објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да се ради на томе да се у свим сферама ојачају све снаге.

Сагледавамо све, прерано је за председничког кандидата

Вучић је изјавио да још нема одлуке о председничком кандидату СНС-а, додајући да се сагледавају све чињенице, али да је за ту одлуку још рано, будући да се председнички избори расписују тек почетком марта.

На констатацију да се данима говори о његовом повлачењу, рекао је да се људи највише радују том његовом повлачењу, а на питање да ли остаје при тој одлуци, одговорио је потврдно.

„Да, то сам већ и рекао, рекао сам и на скупштини странке, не знам што би била вест“, додао је Вучић.

На питање да ли је донета одлука о председничком кандидату, одговорио је:

„Не, још сагледавамо све. Имамо сада више чињеница, знамо ко ће бити већина кандидата, тешко да може да буде изненађења“, рекао је Вучић.

С обзиром да је Странка слободе и правде предложила Здравка Поноша за председничког кандидата дела опозиције окупљене око те странке, а на питање да ли се боји пораза, рекао је да се пораза не боји, већ да се боји само да не укаља образ, те да ће се борити.

„Бојим се да не укаљам образ, бојим се шта је то што остаје иза мене. Верујем у победу нашег кандидата, и како год да расподелимо, а неко ће да буде кандидат за председника, неко ће да буде први на листи за парламент, неко за градоначелника… Очекујем да победимо и борићемо се радом, резултатима“, рекао је Вучић и додао да честита свим кандидатима.

Како каже, кандидати су озбиљни, Обрадовић, Вулетић, Понош, Шкоро…

„Ми ћемо видети, прерано је. Имамо још много тога да урадимо, председнички избори се расписују тек почетком марта, последњи у низу“, рекао је Вучић.

Изашли смо у сусрет народу

Вучић је рекао да разуме из којих разлога је Влада донела одлуку о Рио Тинту и са каквим се лицемерјем суочавала.

„Рокфелер када даје паре Сави Манојловићу, кажу да је за опште активности. Доживљавају вас као идиота, мисле да једним ударцем убију две муве – да значајно утичу и помажу рушење власти у Србији, али да је власт довољно јака да са друге стране штити њихове економске интересе“, рекао је Вучић.

На питање да ли је стављена тачка на еколошке протесте, Вучић је рекао да није и да они не могу да стану и да себи праве велику штету.

Наводи и да се у неким историјским моментима догоди да исплива све на површину, па тако и данас не можете да се супротставите, како каже замаху на друштвеним мрежама, а ти људи нису ни озбиљни ни одоговорни и мисле да ако дође 3, 4, 5000 људи и да је то сва сила.

„Ми смо изашли у сусрет народу сада око Рио тинта, а суочавали смо се и са већим протестима сваке године, било је и више људи, није то проблем“, рекао је Вучић наводећи да је проблем када видите да странци финансирају борбу против каменолома наводно због екологије, а тај камен им треба за ауто-пут који они раде.

„Милион ствари ћете наћи, имате хиљаде њих који траже демонстрације, да се затворе рудници… Ја нећу да им се додворавам“, рекао је Вучић.

Најавио је да ће само ове године бити уложено 310 милиона евра у екологију, можда и више.

„Озбиљно смо решили да се позабавимо екологијом, зато ће се радити на канализацији, пречишћавању отпадних вода, гасним прикључцима, да заштитмо велике градове… Потребна су огромна улагања, да то радимо“, поручио је Вучић.

Сачуваћемо мир, никоме није до рата, али лоша порука Запада

Вучић је изјавио да никоме није стало до рата у Босни и Херцеговини, ни Србима, нити Бошњацима ни Хрватима, али да Запад увођењем санкција само једној страни шаље лошу поруку. На питање да ли ће ескалирати сукоб у Босни и Херцеговини, Вучић је рекао да је уверен да ће све три стране заједно сачувати мир.

„Плашим се неозбиљности, неодговорности и једностраног приступа Запада. Санкције само једној страни – Републици Српској или Милораду Додику су лоша порука“, нагласио је Вучић.

Поручио је да је Србија наша одговорност зато мора да буде на највишем могућем нивоу, јер су Србији потребни мир и стабилност, пошто наша земља најбрже расте и има највећу шансу за убрзни развој и напредак.

И ту шансу не смемо да пропустимо, поручио је Вучић.

Верујем да ће Срби у априлу изаћи на изборе на Косову и Метохији

Вучић је изразио уверење да ће Срби на Косову и Метохији моћи да гласају на изборима у априлу. На питање шта очекује у априлу када је реч о гласању Срба на КиМ, узимајући у обзир понашање Приштине у случају референдума, Вучић је рекао да верује да ће грађани изаћи на изборе, не само на северу, већ на целом КиМ.

„Надам се да неко има довољно памети да то разуме и колике би биле далекосежне последице ако тога не буде“, поручио је Вучић.

На питање како то да је Аљбин Курти постао јачи од Квинте и ЕУ, а обзиром на њихов позив Приштини да омогуће гласање Србима, Вучић је рекао да је то добра шала.

Вучић је рекао да се осмехне сваки пут када му кажу да су издали саопштење, али Курти није желео да послуша.

„ЕУ по питању референдума је била нешто више фер, али неки други фактори су се понашали неодговорно“, нагласио је Вучић.

Вучић, међутим, није желео да каже на кога мисли, већ само да он зна о коме је реч.

На питање да ли се може очекивати решење у оквиру дијалога, Вучић је рекао да Приштина воли да разговара само са собом, и да не воли да разговара чак ни са међународном заједницом.

Њих занима само да их признамо као независну државу и то је све“, закључио је Вучић.

Просечна плата у јануару око 610 евра

Вучић је изјавио да очекује да просечна плата у јануару буде око 608-610 евра, што је готово двоструко више него у време када је он постао премијер.

„Очекујемо да ћемо имати преко 600, 608-610 евра просечну плату, и то без оптерећења за буџет, као што неки раде“, рекао је Вучић.

Подсетио је да је просечна плата када је он постао премијер била 340 евра, а за само седам година „дошла“ је до 610 евра, додајући да у Немачкој, на пример, не расте плата за седам година толико.

„Мораћемо пензије брже да повећавамо, јер смо их мање повећавали него плате“, рекао је Вучић и подсетио да је циљ да 2025. године просечна плата буде 900 евра, што у Београду може да се достигне и за годину и по дана.

На питање о политичким противницима и констатацију да се чини да се у последњих неколико година пробијају границе мржње, Вучић је рекао да се то дешава зато што друга страна нема програм.

„Када немате шта да понудите… Кандидат је Понош, а једини посао је – мора да победи Вучића. А програм? То нећете чути никада, и на то смо навикли“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, неуспеси његових политичких противника доводе до додатних фрустрација, јер је неко умислио да ће да буде следећи на власти.

„Не можеш да будеш следећи на власти, ако те народ неће. Људи гласају за себе, своје породице, своју будућност. Нећу да их учим елементарним стварима. И када неко каже да је све пропало, само питам у којој сфери друштвеног живота је лошије? Ниједне нема“, закључио је Вучић.

Извор: СНС/ Танјуг/ТВ Пинк

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар