Вучић: Цео исток Србије ћемо повезати са Београдом и Новим Садом

(Фото: sns.org.rs)

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да ће брза саобраћајница од Пожаревца до Голупца омогућити живот Браничевском округу, привлачење великих инвеститора, као и развој туризма и повратак наших људи из дијаспоре у тај део земље.

Вучић је обраћајући се на почетку радова на изградњи брзе саобраћајнице рекао да је то један од најважнијих догађаја за Браничевски округ и једна од ствари које суштински мењају живот тих људи.

Вучић је напоменуо да је Браничевски округ по површини један од највећих и природи један од најлепших у земљи, као и да му држава деценијама уназад није довољно поклањала пажње односно Пожревцу и свим другим околним местима.

Вучић се захвалио кинеским пријатељима, председнику Си Ђинпинг на партнерству и кинеској Шандонг хај спид групи што је понудила убедљиво најбољу цену за тај посао.

Вучић је подсетио да је та компанија већ радила и сада је ангажована на путарским пројектима у Србији и да веома квалитетно изводи радове.

Вучић је замолио ту компанију да у року заврши радове на деоници ауто-пута од Лајковца до Ваљева (Иверка).

„Када изградимо брзу саобраћајницу до Браничева и Голупца, крећемо у наставак према Брзој Паланци, а онда и крака ка Кладову и Неготину. Цео исток Србије ћемо повезати са Београдом и Новим Садом и моћи ћемо да привучемо више великих инвеститора“, навео је Вучић.

Вучић је рекао да је у Пожревцу у припреми индустријска зона, пошто је град купио део старих фабричких простора, који сада могу да се понуде великим инвеститорима.

Вучић је додао да то може да се уради у кратком року.

Вучић је изразио очекивање да ће пуно домаћих и страних туриста посетити Велико Градиште, Голубац и друга места у том делу Србије, када буду изграђене брзе саобраћајнице и локални путеви.

Вучић је рекао да ће до краја године бити обновљена Дунавска магистрала од Кладова до Доњег Милановца, а до маја или јуна и од Доњег Милановца до Голупца.

„Када урадимо и марину у Голупцу и друге инфрастрктурне пројекте и ако будемо могли да повежемо и Рамску тврђаву и Сребрено језера, много више људи ће долазити, а то ће значити и много веће приходе“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће се радити и пројекти за водовод и канализацију, али и сеоски путеви, да би грађани могли да остану на својим огњиштима.

Вучић је рекао да ће видети да држава плати кинеској компанији да она то уради, пошто тренутно немамо слободних капацитета због великог броја пројеката у Србији и да се уз уговор о брзој саобраћајници потпише анекс уговора са Шандонг хај спид групом.

„Ово је од огромног значаја за опстанак источне Србије и да позовемо наше људе из Аустрије, Швајцарске, Италије, Немачке… да размишљају о повратку и виде шта могу да ураде за отаџбину и инвестирају овде новац који су стекли у иностранству“, навео је Вучић.

Вучић је нагласио да ће тај прелепи део Србије бити доступнији свима.

Вучић се још једном захвалио кинеској компанији што је дала добру понуду за брзу саобраћајницу од Пожревца до Голуца.

„Данас поново да тражимо некога, ни за 100 милиона већу цену не би могли да нађемо понуђача. Ово вам је залог за много нових послова за које сам сигуран да ћете добити у нашој земљи“, поручио је Вучић.

Отворени Балкан ради на смањењу баријера, а тако и граница

„Отворени Балкан је изванредна иницијатива која ради на смањењу било каквих баријера, а тако и на укидању граница, како би људи могли слободно да путују, тргују, да постоји слободан проток капитала и услуга“, нагласио је Вучић.

Вучић је, одговарајући на молбу да прокоментарише изјаву Едија Раме за Дојче Веле да је важно што је на јучерашњем састанку прихваћено да нема граница између Албаније и Косова, рекао да је сигуран да то Рама није баш тако изјавио.

„Био сам присутан. Уколико би Приштина ушла у Отворени Балкан, а циљ нам је да нема баријера између свих нас, могло би се рећи да нема граница између неких који имају државни статус“, објаснио је Вучић додајући да Отворени Балкан доноси велику корист целом региону.

Вучић је истакао да се ради о причама за унутрашње албанске прилике.

Приштина бира тренутак, молим да то не чине

Вучић је истакао да Приштина бира тренутак да ли ће и када упасти у Валач, а он их моли да то не чине.

Вучић је на питање о томе да је упозоравао да би 6. новембра приштинске власти могле да упадну на север Косова и Метохије и заузму Валач, појаснио да је рекао да од 6. новембра то може да се деси због односа према КОСТ.

„Тражиће разлоге у наплати струје на северу. Ову веома компликовану ствар. Покушаће да то искористе у неком тренутку за остварење неких других политичких циљева који немају везе са енергетиком“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да они бирају када и да ли ће то учинити.

„Ја их молим да то не чине“, поновио је Вучић.

Моје је да бринем о земљи

„Енергетска безбедност је од кључног значаја и тек када то остварите можете да се бавите зеленом агендом, то је нешто што сам у више наврата говорио“, нагласио је Вучић.

Вучић је, одговарајући на критике да наводно, у вези екологије, различито говори пред странцима, а у земљи говори о „зеленом џихаду“, рекао да увек говори исто.

Вучић је указао да су њему после обраћања, када је реч о лидерима малих држава, у Глазгову највише прилазили и коментарисали да је поставио право питање, оно које други постављају само у кулуарима, али не и на званичним састанцима.

„Ја сам био једини који је Доналду Трампу у Овалној соби рекао како имамо одличне односе са Пекингом. Да ли је то неко други учинио? Ја немам проблем с тим“, додао је Вучић.

Вучић је нагласио да сматра да је страшно важна зелена агенда и указао да побољшањем животног стандарда, плата и пензија, људи себи постављају нове циљеве.

„Више се не поставља питање преживљавања, меса и хлеба. Најбогатији су они који једну најмање меса. Многе ствари су се промениле. Људи хоће чист ваздух, чисту воду. Зато сте приметили да сам у разговору са председницима општина велику пажњу посветио управо чистој води, али и пречишћавању отпадних вода, канализацији“, рекао је Вучић и додао да су то све велике еколошке теме.

Вучић је истакао да је увек против тога када неко не разуме о чему прича а то чини само да би добио политичке поене.

„Да, ја мислим да је енергетска безбедност од кључног значаја и тек када то остварите можете да се бавите зеленом агендом. Немојте да причате да треба да имамо 100 одсто обновљиве енергије. Замислите да немамо 68 одсто производње струје од угља. Кажите народу да је цена да неће имати струје, да ће људи у Костолцу изгубити посао. Говорите само оно што се некоме свиђа, а ја кажем све поштено“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да наравно да ће Србија морати да врши промене, да ће бити све већи уплив енергије из обновљивих извора.

„Али да обећавам да ћемо да избацимо угаљ у року од пет година, нисам будала да то радим. Изабран сам да водим земљу, да у земљи буде струје и гаса“, истакао је Вучић.

Вучић је указао да у окружењу неки немају метра кубног гаса јер немају цевовод, а Србија је изградила цео гасовод, 400 километара потпуно нови кроз целу земљу, како би се спојили Бугарска и Мађарска, да будемо транзитна земља, да враћамо новац који смо уложили и да би потом зарађивали.

Вучић је рекао да је на држави да прво гарантује пуну снабдевеност људи и предузећа.

„Гасовод смо увели за домаћинства јер је тај извор много чистији него загревање на фосилна горива. Али истовремено морамо да уводимо и због компанија. Како би радили Зиђин и Смедеревска железара да немамо струје и гаса, а они су нам највећи извозници“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да имамо политичку сцену у Србији која, као у Алан Форду, каже „Волим када је дрво зелено“, или „Боље бити здрав него болестан“.

„Мора неко да враћа у реалан живот“, истакао је Вучић.

Што се бројних напада тиче, Вучић је рекао да га се не тичу, и да ће и даље да води рачуна о земљи.

„Наслушао сам се тих стручњака. Питам их колико струје мораш да увезеш ако пређеш скроз на обновљиве изворе, по којој тарифи. Производња код нас је 55 евра по мегавату, а из увоза 230 евра по мегавату. Да тако нешто урадимо одмах би ставили катанац“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да тренутно имамо мањак од осам одсто електричне енергије, да позајмљујемо струју, коју ћемо вратити.

„Почећемо да пунимо наше акумулације од 20. или 23. новембра, тада отварамо Тент Б1. Имаћемо много струје. Довољно за све наше потребе, и ниједан мегават нећемо морати да увеземо“, рекао је Вучић.

Вучић је указао да тренутно имамо 190 милиона кубних метара нашег гаса у Банатском двору, а Руси 170 милиона.

Вучић је навео да су Кинези купили све залихе угља у целом свету, гаса, јер знају да ће бити потребно, и хоће да гарантују енергетску безбедност за своју земљу.

Вучић је такође је указао да 85 одсто рудника литијума контролишу Кинези, јер гледају у будућност.

Нестали више од питања билатералних односа Србије и Хрватске

Вучић је изјавио је да је питање несталих кључно хуманитарно, цивилизацијско питање, а не само питање билатералних односа Србије и Хрватске, те да је наша земља спремна да уради све на расветљавању тог питања, али очекује исто и са хрватске стране.

„Питање несталих особа кључно је хуманитарно питање, и чак не би смело да буде питање билатералних односа између две земље или два народа, то је питање цивилизацијског односа према људима. Нажалост, колико год да смо се трудили до сада, резултати су били мршави, и једних и других“, рекао је Вучић.

Вучић је то одговорио на питање да ли и са ким у Хрватској комуницира како би се то питање решило или решавање убрзало дуго након рата, а посебно имајући у виду да се ближи годишњица Вуковара.

У том контексту поменут је и случај Иве Радић, рођене у Вуковару, која живи у Београду и тражи оца и зна ко би те информације могао да има, а реч је, како је рекла, о Ивану Радану, који живи у Србији, те упитала може ли утицати да се та прича убрза.

Када је реч о Вуковару, Вучић је истакао да је, без жеље да се жртве броје, важно рећи да је макар једнако толико несталих Срба, иако се о томе у Хрватској не говори никада.

„А, онда се запрепасте том чињеницом када је ја изнесем, па мисле да сам полудео или безобразан, а ја само чињенице износим“, додао је Вучић.

Вучић је истакао да је важно да обе стране ураде све што могу да се то питање решава.

„Радили смо на том случају, чак сам се и лично ангажовао и борио да се то питање реши. Шта се то догодило, зашто је неко одустао од својих исказа, то је друго питање…“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је добродошла свака информација из Хрватске, али да није прича „откријте нам, знамо да знате…“, јер то стално слуша, а никада од српских органа није добио ништа.

„Ако постоји било шта конкретно да нас наведе да гробно место макар једне особе пронађемо то је велики помак напред. Спремни смо да помогнемо по том питању“, рекао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да се уз усредсређен, озбиљнији рад помаци могу направити.

„А, шта год мислите да постоји конкретно, где бисмо могли нешто да урадимо, спреман сам да то направим и уверен да ће надлежни органи разговарати са породицом Радић да се види шта мисле да можемо да урадимо, а ми смо спремни да помогнемо“, рекао је Вучић.

Вучић се, иронично, захвалио свим својим „хрватским пријатељима“ на фантастичној кампањи против њега на дневном нивоу.

„Толико ми лепих слика објавите, да је то невероватно… У Србији сви моји противници и они који ме подржавају никад толико лепих ствари да објаве као ви у Хрватској. Појачајте то посебно у фебруару, марту, априлу, што више те добре кампање у Хрватској“, рекао је Вучић.

Вучић је у истом тону додао да зна да су у Хрватској најсрећнији када Србија напредује, што је по укупном БДП-у пристигла Хрвартску, стало вам је сигурно и много се радују да их достижемо у нечему.

Вучић је такође и приметио да је београдска публика навијала за хрватске боксере на првенству у нашој земљи и додао да су хрватски боксери сјајни и талентовани.

Ђилас Србе на Косову и Метохији назива криминалцима ради подршке Запада

Вучић је оценио да су тврдње лидера Странке Слободе и Правде Драгана Ђиласа да су Срби на Косову и Метохији, и посебно Српска листа, криминалци, плод њихове жеље да их неко из иностранства доведе на власт.

„Све што је против Србије они ће увек да подрже и то је све у реду, али та врста напада на Србе и потврђивања свих бесмислених прича да су Срби на Косову и Метохији криминалци, а посебно Српска листа то вам говори колико вам мало треба да себе унизите да бисте се неком другоме додворили у иностранству, јер мислите да једина помоћ може да вам буде да вас неко из иностранства доведе на власт“, рекао је Вучић.

Вучић је одговарајући на питање да прокоментарише то што је председник Странке Слободе и Правде Драган Ђилас који се у Вашингтону , у интервјуу за Глас Србе са Косова и Метохије назвао криминалцима, а ниједном речју није осудио поступке Аљбина Куртија.

„То што се тиче њихове подршке Куртију то су одувек радили. У Србији о власти одлучују грађани Србије и сасвим сам сигуран да ће на рационалан и одговоран начин водити рачуна и о свему томе“, поручио је Вучић.

Вучић је на питање да прокоментарише и то што Ђилас у овом интервјуу помиње борбу против криминала и корупције, одговорио да не може да верује да Ђилас говори о борби против криминала.

„Замислите Ђилас прича о борби против криминала. Верица Бараћ се у гробу окреће. То је као када би Ал Капоне постао свештеник и исповедао људе и окајавао им грехе. Да не поверујеш шта је све могуће“, рекао је Вучић.

На питање о Здравку Поношу као заједничком председничком кандидату кога славе у хрватским медијима, Вучић је одговорио да не верује да ће Понош заиста бити кандидат опозиције.

„Здравко Понош је одличан кандидат, с тим што ја не верујем да ће им он бити кандидат, и биће мртва трка у хрватским медијима од љубави нашем кандидату, ко год то да буде, и од снажног отпора према опозиционом кандидату“, иронично је одговорио председник Србије.

„Ја се само питам што толико страсно и острашћено навијају, и мислим да људи у Србији одлично разумеју зашто“, поручио је Вучић.

Да није било интервенције новинара, не би било гаса

Вучић је изјавио да је питање да ли би у Белој Цркви био пуштен гас да није било интервенције локалних новинара.

„Нека ми се смеју сви, и у мојој странци, али да није било вас питање је када би смо то урадили“, рекао је Вучић.

Вучићу је испричано како су у фебруара ове године лопови „ушли у кућу једне породице, узели вредности уз претњу убиства детета, а затим тражили од власника да им скува кафу, позову полицију, а онда им дали и списак привредника које треба да обиђу да кажу шта им се десило и где ће их сачекати“.

На питање Вучића да ли су случај пријавили полицији, новинар је рекао да нису, а председник је рекао да ће ти криминалци одмах бити ухапшени.

„Дајте ми те податке одмах ћемо да их ухапсимо“, рекао је Вучић.

Вучић се затим захвалио грађанима и амбасадору и најавио да ће обићи све деонице у крају и честитао им на енергији.

„Угледаћу се на вас да видим да добијем ту врсту енергије и амбиције“, рекао је Вучић.

Извор: СНС / Танјуг / ТВ Пинк

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар