Вучић: Брза пруга ка Мађарској симбол напретка наше земље

(Фото: srbija.gov.rs)

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је данас, на обележавању почетка радова на изградњи друге деонице брзе пруге Београд–Будимпешта кроз Србију, од Новог Сада до Суботице и границе са Мађарском код Келебије, да такви пројекти симболизују напредак наше земље.

Вучића су, заједно са министром спољних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом, са детаљима будуће брзе пруге до Мађарске током презентације упознали кинески извођачи.

Он је указао на то да Србија добија модерну пругу за 21. век и да ће она оживети околна места, додавши да ови пројекти мењају ствари и представљају кључну промену и доказ да смо успели.

Према његовим речима, у Новом Саду ће бити изграђена велика и модерна железничка станица за брзу пругу, а на траси од Новог Сада до мађарске границе биће укупно изграђено 49 подвожњака, надвожњака и сличних објеката.

Вучић и Сијарто су, заједно са другим гостима, одгледали симулацију вожње брзом пругом у којој се воз на делу пруге кретао брзином и већом од 200 километара на час.

Такође, Кинези су представили макету брзе пруге у пограничном делу између Србије и Мађарске, а Вучић је указао на то да ће са српске стране возови на том делу моћи да иду брзином између 120 и 160 километара на сат.

Председнику је представљена и макета кинеског брзог воза.

Пруга Нови Сад–Суботица биће дуга 108,2 километра.

Отварању радова присуствовали су и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Извор: srbija.gov.rs

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар