fbpx

Вредна донација Владе Јапана Удружењу параплегичара Мачванског округа (ГАЛЕРИЈА)

У Градској кући у Шапцу данас је потписан уговор за пројекат за основне потребе становништва којим је Влада Јапана обезбедила 48.730 евра Удружењу параплегичара Мачванског округа за набавку специјалног возила са рампом. Потписивању уговора поред амбасадора Јапана Такахика Кацумата и Здравка Јокића, председника Удружења параплегичара Мачванског округа, присуствовали су и Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и др Александар Пајић, градоначелник Шапца.

Потписивањем уговора од стране амбасадора Јапана у Републици Србији Такахика Кацумата и председника Удружења параплегичара Мачванског округа Здравка Јокића обезбеђена су средства у вредности од 48.730 евра за набавку специјалног комби возила са рампом.

– Веома ми је драго што ћемо корисницима у инвалидским колицима у Мачванском округу моћи да обезбедимо безбедан и поуздан свакодневни превоз до здравствених установа и свих других места која ће им живот учинити бољим и испуњенијим. Чуо сам да ће се набавком новог возила повећати могућност корисника да учествују у културним и спортским активностима  – рекао је Такахико Кацумата, амбасадор Јапана у Републици Србији.

Пројекат за основне потребе становништва  део је дугогодишње хуманитарне помоћи Владе Јапана. Раније је Јапан реализовао 246 пројеката широм Србије из области здравства, образовања, животне средине и социјалне заштите. Све ово има за циљ промоцију људске безбедности.

– Комби возило биће адаптирано за превоз корисника – инвалидских лица. Овом приликом Вам се захваљујем што сте препознали напоре и нашој организацији помажете да се нашим члановима и свим особама са инвалидитетом  у граду омогући приступ установама и достојанствен превоз. Вашом подршком сте показали да је наш рад  у протекле двадесет  три године запажен и од користи за особе са инвалидитетом али и све грађане – нагласио је Здравко Јокић, председник Удружења параплегичара Мачванског округа.

Град Шабац једини је у Србији који је побратимљен  неким јапанским градом и то Фуџимијем, истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић додавши да ће ова донација побољшати квалитет живота чланова Удружења параплегичара Мачванског округа. 

– Данас је свечан дан за град Шабац и велико задовољство што смо у једном дану потписивањем овог уговора о донација направили значајан искорак у квалитету живота свих наших суграђана. Амбасада Јапана чини значајне напоре да на квалитетан начин помогне како граду Шапцу  тако и другим градовима у Републици Србији како би  квалитет наших суграђана био на знатном вишем нивоу. Ми ћемо, по овом пројекту, као град обезбедити гориво и возача. Иначе, Град Шабац је  у свом буџету за 2023. годину предвидео 322 милиона динара  у области социјалне заштите. Град Шабац је лидер по броју права и услуга. Имамо шест права  и дванаест услуга које наши суграђани могу да користе  – истакао је градоначелник Пајић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић нагласио је да је донација Владе Јапана од велике помоћи  али и симболичан наставак прославе прошлогодишњег јубилеја – сто четрдесет година дипломатских односа двеју земаља  као и  наставак традиционално пријатељских односа.

– Ово је једно међу првих пет возила овакве врсте у Србији. То само показује колико ће ниво социјалне заштите грађана Шапца  и оно што ми зовемо нашом акцијом „Србија без баријера“ бити много видљивије и  овде у Шапцу. Шабац, као град издваја 322 милиона динара у овогодишњем буџету за потребе социјалне заштите.  Министарство на чијем сам челу,  само у прошлој години издвојило је око осамнаест и по милиона само за потребе особа са инвалидитетом  и удружења особа са инвалидитетом управо овде у Шапцу. Једно је помоћ удружењима што је око два милиона двеста тридесет пет хиљада и нешто скоро 16,3 милиона динара за помоћ предузећима за професионалну рехабилитацију запошљавање особа са инвалидитетом. За сада имамо два таква предузећа у Шапцу  али са нашом кампањом коју планирамо уверени смо да у Шапцу таквих предузећа можемо да имамо и више – поручио је министар Селаковић.

Ово није прва донација Владе Јапана граду Шапцу.  2004. године помогли су ОШ “Свети Сава” на пројекту реконструкције и доградње школске зграде, док је 2009. године  шабачкој Општој болници обезбеђена медицинска опрема.  Влада Јапана, како је истакао амбасадор  Такахико Кацумата наставиће да пружа помоћ на локалном нивоу за добробит свих грађана Србије с надом да ће добри односи двеју земаља бити још бољи у будућности.

Текст и фото: Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар