fbpx

Владика Јеротеј отворио 27. Изложбу икона Културног центра у Шапцу (ГАЛЕРИЈА / ВИДЕО)

Минутом ћутања и знак пијетета према страдалницима у два недавна трагична догађаја у Србији, и уз пригодно слово епископа шабачког Јеротеја, синоћ у Културном центру у Шапцу отворена је 27. Изложба икона. На традиционални конкурс су приспеле 84 иконе од 69 аутора, а трочлани жири у саставу: Катарина Перић, иконописац из Шапца, Никола Ђурић, иконописац из Новог Сада и Соња Петровић Јагић, историчарка уметности из Шапца, за излагање је одабрао 31 аутора са 35 радова.

Награда је једногласно подељена на два аутора, потпуно различити у приступу икони: Јелени Поповић за Ксенију Петроградску, класичном иконом са свим елементима Византије и са невероватним приказом светитељке, и Мијалку Ђунисијевићу из Чачка, који се бави савременим приказом и приступом икони.

Икона као уметничко дело заснива се на тензији између визуелне перцепције нашега „земаљског света“ и тајанственог света са друге стране. Религијске истине које се налазе и у свету а с друге стране наших чула изражене су земаљским средствима – формом, бојом и светлошћу. Чулна представа икона треба да буде копија, сноп светла, нама неприступачаног.

„Учесници 27. изложбе икона у галерији Културног центра у Шапцу покушавају да нам приближе тај свет, сликајући иконе које исијавају најчистију светлост, зраче топлином љубави уливајући оптимистичку нашу и спасилачку веру иконе ономе ко их гледа или упућује молитву. Приближавајући се трећој деценији трајања ове за нас врло значајне изложбе, сваке године нам је свакако част и задовољство угостити велики број иконописаца из целе земље. Хетерогеност иконографских решења и стилско поетских интенција указује да је савремени иконопис дубоко укорењен у литургијском животу цркве, на основу светоотачког предања , које јесте темељ колективног уметничког памћења“, наводи се, између осталог, у саопштењу стручног жирија.

Бираним речима, имајући виду у трагедију са којом се суочило наше друштво, владика шабачки Јеротеј је подсетио на велики значај који икона има у духовном животу српског народа, и истакао да је ова изложба духовни подстицај да се вратимо истинским породичним вредностима.

Културни центар у Шапцу даровао је синоћ епископу Јеротеју, поводом његове прве посете овој градској установи, икону са ликом преминулог владике Лаврентија, рад директора КЦ Уроша Лукића.

Текст и фото: Данка Ловчевић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар