Вашарска коалиција

(Фото: Принтскрин)

Председник Србије Александар Вучић одржао је данас говор пред Генералном скупштином УН где је указао на лицемерје великих сила које сада позивају на поштовање међународног права, територијалног интегритета и суверенитета који су претходно погазили без милости нападајући Србију и отимајући јој део територије.

За то време, опозиција која је окупљена са циљем да смени председника Србије указала је свету на чари доброг провода на Шабачком вашару.

Курти уз помоћ лажних одборника отима север

Претходно смо били и сведоци „историјског“ потписивања споразума између странака које организују протесте под називом „Србија против насиља“. Споразум је назван „Договор за победу“ и садржи десет тачака у којима се предвиђа заједничка кампања за изборе, стварање заједничких изборних листа сродних странака, контрола изборног процеса и вероватно провера квалитета шећерне вуне, заједничке вожње рингишпилом, наступи под шатором, кафанама и другим врстама прослава како би се договор и потврдио.

Потпис на документ ставили су представници представници посланичке групе „Правац Европа“ – ССП, ПСГ, Преокрет, Слога, посланичке групе Демократска странка, посланичка група Народни покрет Србије – Еколошки устанак – Ново лице Србије, посланичка група „Морамо – Заједно“ и посланичка група Зелено – леви фронт, Не давимо Београд“.

Убрзо потом, на друштвеним мрежама имали смо прилику да видимо фотографију која више подсећа на насловницу некада популарног стрипа „Дружина од вјешала“, него на фотографију озбиљних људи, политичара, опозиционара и критичара власти. Мада, у политичком активизму поменутих странака ни вешала нису страни реквизити. У сваком случају, Небојша Зеленовић бивши градоначелник Шапца и члан Демократске странке, а сада еколошки активиста фотографисао се како предводи своје нове коалиционе партнере у походу на печење, пиће и шаторе са музиком.

Генерална скупштина УН

Десет хиљада километара даље, неки би рекли, у самом центру света и граду који никад не спава, председник Александар Вучић је на Ист Риверу, пред Генералном скупштином УН и очима целог света, поручио у име Србије, њеног народа, грађана и свим слободарских држава света да ће принципи међународног права важити или за све или то више неће бити принципи, а свет ће завршити у подели на ивици ере великих сукоба.

– Стојим пред вама као представник слободне и самосталне земље, Србије, која се налази на путу ка Европској унији, али која није спремна да погази свога традиционална пријатељства која је вековима градила. Желим да подигнем глас у име своје земље, али и у име свих оних, који данас, 78 година од оснивања УН, истински верују да су принципи Повеље УН једина суштинска одбрана светског мира, права на слободу и самосталност народа и држава. Али и више од тога. Они су залог самог опстанка људске цивилизације. Глобални талас ратова и насиља који ударају на темељ међународне безбедности јесу болна последица чији узрок лежи у напуштању принципа зацртаних у Повељи Уједињених нација – рекао је Вучић. 

Председник Србије је истакао како данас сви говоре о поштовању принципа међународног права и територијалног интегритета и суверенитета земаља чланица УН и подсетио како су сви ти принципи погажени оног тренутка када је НАТО без одобрења Савет безбедности УН напао Србију, а годинама касније помогао привременим албанским властима у Приштини да нелегално прогласе независност тзв. Косова.

– Покушај гажења Повеље УН, Резолуције 1244 и распарчавања моје земље отимањем Косова и Метохије још увек траје. Управо гажење Повеље УН у случају Србије била је једна од видљивих претеча бројних проблема са којима се данас сви суочавамо, а који увелико превазилазе границе моје земље, или оквире региона из ког долазим. Шире посматрано, откад смо се прошли пут овде срели, свет није ни боље, ни безбедније место. Напротив, глобални мир и стабилност су и даље угрожени. И даље се суочавамо са проблемима енергетске безбедности, финансијске нестабилности, као и поремећајима у ланцима снабдевања храном и лековима. Решење за многе проблеме не само да нисмо пронашли, него су они постали бројнији, а неки од њих су постали и сложенији. Говорио сам и о томе како овде нико никога не слуша и не тежи стварним договорима, а у међувремену смо почели све мање и мање да разговарамо као да су сви, водећи се искључиво сопственим интересима, заглављени у сопственим позицијама, одустали од тражења компромисних решења – упозорио је председник.

Вучић је указао на лицемерје највећих светских сила када говоре о поштовању територијалног интегритета и суверенитета.

– Даме и господо, док последња три дана са ове говорнице сви заклињемо на поштовање принципа и правила Повеље УН, управо је кршење истих у корену већине проблема у међународним односима, а примена двоструких аршина отворена позиција за све оне који газећи норме међународног права, али и базичне људске моралности, ратом и насиљем остварују своје интересе. Сви говорници до сада, а верујем и сви после мене, говорили су о неопходности промена у свету истичући своју земљу као пример моралности и послећености праву и светској правди. Данас нећу много говорити у суперлативу о својој земљи, о расту плата и пензија, стотинама хиљада изграђених километара ауто-путева и железничких пруга, новоизграђеним болницама и школама, научно-технолошким парковима, институту за вештачку интелигенцију, пошто се подразумева да штитим њене интересе и да је волим највише на свету. Али ћу говорити о принципима који су гажени и који су нас довели у данашњу ситуацију, и то не од стране малих, који су неретко мета напада, већ од стране најмоћнијих земаља света, посебно оних које су себи дале за право, да читавом свету, свака из свог угла, држе политичке и моралне лекције. Овде у овој сали, пре само два дана, могли смо да чујемо од председника Америке, да је најважнији принцип у односима између држава поштовање њиховох територијалног интегритета и суверенитета, а тек као трећи фактор по значају, поменута су људска права. И чинило ми се да су сви у овој сали то подржали. Ја као председник Србије сам то поздравио са нескривеним одушевљењем. Једини проблем у свему томе, била је чињеница што сам неколико сати после његовог говора морао да видим председницу такозваног Косова, коју највећи део Запада сматра председницом независне државе која је иначе настала сецесијом територије Републике Србије. На само неколико метара даље од ове сале, немачка министарка је рекла да се Немачка држи чврсто Повеље УН, и одлука и аката УН и да никада неће одустати од тога. Све би то било лепо када би било истинито. Готово све велике западне силе брутално су погазиле и Повељу УН и Резолуцију 1244 УН, донету у овом Високом дому, негирајући и газећи баш све оне принципе које данас бране, а то се догодило пре 24 и пре тачно 15 година. Пре 24 године њих 19 најмоћнијих и највећих није имало милости према једној малој Србији. Онда им је 2008. године пало на памет да подрже независност тзв. Косова. Та одлука је донета када је Србија имала владу опредељену за евроинтеграције и била пуноправна чланица свих међународних организација – рекао је председник. 

Вашарска коалиција

У међувремену, на домаћем терену, очекујемо и извештај са Шабачког вашара, где ће нас они који претендују на место председника Србије и највише државне функције у држави обавестити ко је попио највише, појео, на ком штанду је најбоља музика и каква ће бити подела ресора у власти коју желе да направе уколико задобију поверење народа пред којим ће очигледно бити јасан избор између неког ко је Србију пред светом представио као државник и вашарске коалиције чије саставне делове као да су креирали творци Алан Форда.

Није тешко ни предвидети ко ће после избора вашарити.

Извор: Политика

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар