Вакцинисано око 90 одсто корисника социјалних установа у Србији

Дарија Кисић Тепавчевић

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је до овог момента вакцинисано око 90 одсто корисника установа социјалне заштите и нешто мање од 80 одсто свих запослених у овим установама.

Кисић Тепавчевић је, гостујући у Јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије (РТС),  навела да је у току јучерашњег дана по први пут након годину дана детектован једноцифрен број корисника који су позитивни.

Према њеним речима, корисници установа социјалне заштите показали су се као изузетно одговорни и савесни и показали су шта значи брига за сопствено здравље и брига за колектив, што се одразило на пад учесталости обољевања.

У току јучерашњег дана, по први пут након годину дана, детектован је једноцифрен број корисника који су позитивни, поновила је она и објаснила да то не значи да су ти позитивни забележени у току прошлог дана, него је то укупан број свих позитивних чија је позитивност практично откривена претходних недеља.

Кисић Тепавчевић је подсетила на то да су од пре два месеца, уз одређене услове, дозвољене и посете у домовима за старе.

Дозвољене су посете, одласци, за све вакцинисане кориснике није потребна ни изолација након повратка у колектив. Међутим, и даље је потребно поштовање свих епидемиолошких мера да се поново не би десило уношење вируса, истакла је министарка.

Говорећи о вакцинацији младих, она је навела да они на почетку као и свуда у свету нису били приоритет за вакцинацију, али да се сада ситуација мења.

Приоритет су били најстарији суграђани, затим они са хроничним обољењима и они који су били професионалнио најугроженији. Тако ако сада погледамо проценат вакцинисаних по узрасним групама свуда у свету је најмањи у најмлађим узрасним групама јер они нису били приоритет, али сада је дошао ред на њих. Управо њима је припала улога да дају завршни ударац овом вирусу, поручила је Кисић Тепавчевић.

(Извор: srbija.gov.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар