fbpx

Увођење државне матуре одлаже се за још две године

(Фото: parlament.rs)

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да се, изменама Закона о средњем образовању, увођење полагања такозване државне матуре одлаже за још две године.

Ружић је, образлажући посланицима предложене измене, објаснио да се термином државна матура обједињује читав процес, који се састоји од завршног испита након трогодишњег школовања и од опште стручне и уметничке матуре, којима се завршава четворогодишње средњошколско школовање.

Предвиђено је померање увођења ових испита за две године, што би значило да ће први завршни испит бити одржан на крају школске 2022/23. за трогодишње школе, а пуна имплементација државне матуре са полагањем опште стручне и уметничке матуре школске 2023/24. године, рекао је он.

Први потпредседник Владе је подсетио на то да је претходно било планирано да се оваква матура полаже још од 2014. године, али да је било законских неусклађености, те да је боље да овај посао буде урађен квалитетно.

Према његовим речима, ресорно министарство жели да процес увођења државне матуре буде транспарентан и да се ништа не уради површно, при чему је формирана комисија која ће пратити сваки корак рада на том послу.

Комисија се до сада састала пет пута, а недавно је одржан састанак са деканима факултета како бисмо осигурали да сви актери буду упознати, консултовани и да преузму свој део одговорности, истакао је Ружић.

Према његовим речима, државна матура треба да постане спона између средњошколског образовања и високог образовања, да је факултети признају као пролаз, као и да се омогући већа доступност студирању, али не науштрб квалитета.

(Извор: srbija.gov.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар