fbpx

Uspešno završena misija pokretnog mamografa u Šapcu

Šabački list
Foto: Bolnica Šabac

Skrining pregledi raka dojke obavljeni pokretnim digitalnim mamografom u Opštoj bolnici Šabac su završeni u petak 11. februara. Akcija je počela 13. decembra prošle godine i odvijala se u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja i Kancelarijom za skrining raka dojke Instituta za javno zdravlje Srbije.

U pomenutom periodu, ukupno 1548 naših sugrađanki u životnoj dobi od 45-69 godina se odazvalo apelu i iskoristilo je priliku da izvrši preventivni pregled. Iskazano interesovanje za ovu akciju i broj obavljenih mamografija, pokazuje njihovu razvijenu svest o značaju prevencije.

U uslovima složene epidemiološke situacije, ekipe rentgen tehničara i lekara su za 43 radna dana u dve smene, uspevali da obave po 36 inicijalnih i kontrolnih skrining mamografija dnevno. Napominjemo da se pregledi nisu vršili vikendima i u dane praznika.

Od svih pregledanih pacijentkinja, za manje od jedne desetine je bilo neophodno treće čitanje, odnosno dodatna ultrazvučna dijagnostika. Kod tri pacijentkinje nalaz je ukazao na sumnjivu malignu promenu i one su  odmah upućene onkologu.

Podsećamo, rak dojke je najčešća maligna bolest kod žena u Srbiji i izlečiva je ako se otkrije na vreme.

Izvor: Bolnica Šabac

0 komentar
0

Pročitajte još

Ostavite komentar