Успешно пословање шабачких јавних предузећа у 2021. години

У Шапцу је одржана 14. cедница Скупштине града. Пред одборницима су се нашле  22 тачке дневног реда. Између осталог разматране су и усвојене информације о степену усклађености планираних и реалних активности из програма пословања јавних предузећа за 2021. годину, ребаланси програма пословања јавних предузећа, а именовани су и директори јавних предузећа и установа  чији је оснивач град Шабац.

Јавна предузећа, чији је оснивач град Шабац, забележила су успешно пословање током 2021. године што је потврђено и на 14. седници Скупштине града Шапца.

– Задовољство је чути извештаје, последње кварталне извештаје, директора јавних предузећа.  То говори да су прави људи на правим местима, да смо добре изабрали. Односно, да је народ добре изабрао да владају градом. Нека јавна предузећа су била озбиљни губиташи. Намерно су довођења, у претходном периоду, у један катастрофалан положај како би се евентуално приватизовала, како би неко други управљао хигијеном и комуналним редом у нашем граду. Ми као град, ми као Српска напредна странка то нећемо дозволити. И ми ћемо као град уложити у сва јавна предузећа како би обављала своју основну функцију, а то је рад у интересу грађана Шапца – рекао је др Александар Пајић, градоначелник Шапца.

Млади, стручни људи добро су радилли, не само у последњем кварталу, него од кад су презели руковођење  предузећима и направили озбиљне резултате, истакао је градоначелник Шапца.

– Сигуран сам да ће и у наредном периоду рад јавних предузећа бити транспарентан, да ће бити оцењиван од стране грађана Шапца, пре свега, али и представника тих грађана у Скупштини града. Зато ми је драго што можемо, надам се, у мало конструктивнијој и толерантнијој расправи да разговарамо о проблемима који су заједнички проблеми грађана и града – додао је градоначелник др Александар Пајић.

Сва јавна предузећа послују у складу са законом, стабилно, а у интересу грађана Шапца, истакао је др Бобан Бирманчевић, шеф одборничке групе СНС  у Скупштини града Шапца.

– Представници опозиције не могу да схвате како то у јавним предузећима нема минуса и да у јавним предузећима људи раде у складу са законом. Навикли људи да раде како они хоће али докле су могли они су то и радили. Сада тога више нема. Ребаланс пословања буџета јавних предузећа заказан је, између осталог, да се људима запосленим у јавним предузећима повећа плата. Ништа то није спорно и не би требало да буде имајући у виду какве послове и колико си ти послови које ти људи обављају значајни за наш град. Да ли уопште неко размишља о томе ко устаје у четири ујутру да би одвезао смеће или да би уклонио сметњу на водоводној или канализационој мрежи. Или везано за “Топлану-Шабац”. Јако је лепо. Грејемо се, топло је. Одлично је али треба то неко и да одржава. Хвала и Влади Републике Србије, хвала председнику на свему што је урађено. Сад коначно или су почели да се запошљавају и запошљавају се. Подсетићу не тако давно имали смо град Шабац као град незапослених људи где су неки, који су владали пре нас, а владали су права је реч јер су се понашали као апсолутни владари овога града,  12.000 људи за неколико месеци оставили без посла – истакао је Бирманчевић.

Већина досадашњих вршилаца дужности директора јавних предузећа и  установа, чији је оснивач град Шабац, прешли су у статус директора. До кадровских промена дошло је у ЈКП “Стари Град” где је на место директора постављен  Аљоша Гарибовић, дипломирани правник из Шапца. За  директора  Народног музеја постављена је Мирјана Перић, мастер академских студија другог степена, а Културног центра Урош Лукић,  мастер ликовних уметности. Светлана Станковић од данас  је в.д. директора Међуопштинског историјског архива Шабац .

Одборници су усвојили и Локални план запошљавања за 2022. годину, као и неколико планова детаљне регулације.

Текст и фото: Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар