Унапређење социјалне инфраструктуре преко ЕУ ПРО Плус програма

У Шапцу су данас представљене активности ЕУ ПРО Плус програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, а које Европска унија подржава са 40 милиона евра. Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције, има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: региону Шумадије и Западне Србије и региону Јужне и Источне Србије. Активности на терену спроводи УНОПС.

(Фото: Оља Гавриловић)

Прва инфо-сесија о јавном позиву за унапређење локалне инфраструктуре у 99 локалних самоуправа у региону Шумадије, Западне, Јужне и Источне Србије за које је Европска унија определила 3,4 милиона евра у оквиру ЕУ ПРО ПЛУС програма одржана је у Шапцу.

– Активности ЕУ ПРО Плус програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са 40 милиона евра. Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције, има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи УНОПС – рекла је Драгана Новаковић, менаџер Сектора за инфраструктуру у оквиру програма ЕУ ПРО Плус.

Локалне самоуправе по једном пројекту могу да добију средства у висини од 42 до 170 хиљада евра уз обезбеђивање учешћа у износу од минимум 15 одсто укупне вредности пројекта.

– Локалне самоуправе са правом учешћа треба да конкуришу са пројектима који ће унапредити јавне услуге кроз реализацију инфраструктурних пројеката у области здравства, социјалне заштите, образовања, спорта, културе, јавне управе и комуналних услуга. При избору пројеката посебна пажња биће усмерена на побољшање услова живота припадника и припадница угрожених група, као и на опоравак од последица ковида 19. Новина је да локалне самоуправе имају право да конкуришу за два пројекта под условом да је један или оба из области здравства и/или социјалне заштите – додала је Драгана Новаковић.

Инфо-сесије након Шапца биће одржане на Златибору, у Нишу, Крагујевцу и Смедереву. Позив је отворен до 31. јануара 2022. године, а информације и документација за пријављивање доступне су на интернет страници “Јавни позив за пројекте локалне инфраструцтуре”.

Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар