fbpx

Украс мушког лица у Народном музеју у Шапцу

На изложби Украс мушког лица – брк, бркови су сагледани кроз културно-историјску перспективу, као део модних трендова и као важан елеменат изградње мушког идентитета у 19. веку. Ова несвакидашња тема је представљена кроз портретне фотографије, модне гравире и рекламне огласе из поменутог периода. Изложбу чине и текстови о стиловима бркова који су били најпопуларнији, утицају војске на увођење обавезе ношења, односно неношења бркова, као и други интересантни подаци до којих је, у својим истраживањима, дошла ауторка Ивана Јовановић-Гудурић.

Како је тема моде ношења бркова непосредно повезана са историјом берберског заната, на изложби су приказани и предмети из Колекције берберског заната из Фонда Музеја града Новог Сада. Један сегмент изложбе обухватају и мушки модни додаци и други предмети везани за мушку грађанску културу друге половине 19. века.

Како би се стекла потпунија слика о грађанској култури на прелазу векова, у оквиру изложбе су приказани и сегменти изложбе „Шта жене желе – Кутак за адвертајзинг“, тј. рекламни огласи са краја 19. и почетка 20. века, за препарате за улепшавање, помодне салоне … Приказујући однос жена према изгледу и нези свог лица и тела, представљени су и важни друштвени процеси који су се одразили на женску популацију – нови императиви женске лепоте, утицаји европских модних трендова, женско образовање и други „новитети“ животног стила.

Комбинујући фотографију и огласе из старе српске штампе, као релевантне изворе за изучавање глобалне али и микро историје, ауторка је на изложби приказала трендове током 19. и почетка 20. века када је у питању однос према изгледу и неговању тела.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар