У славу Карађорђа и мишарских јунака код Историјских храстова (ГАЛЕРИЈА)

Предмишарско вече код Историјских храстова у Трбушцу било је данас увертира за предстојеће Мишарске свечаности, поводом 215-годишњице од чувеног боја у Првом српском устанку. На месту на којем је вожд Карађорђе причестио мишарске јунаке, и на којем је унапред одржано опело за погинуле у љутој бици са вишеструко надмоћнијом османском босанском војском, уметнички програм извели су народни гуслар Милутин Гвозденовић, чланови КУД-а Библиотеке „Диша Атић“ у Владимирцима и глумац Душан Симић, а говорили су један од утемељивача овог традиционалног догађаја проф. др Марко Тодоровић и историчар Дејан Живановић.

Мишарске свечаности настављају се 12. овог месеца отварањем ретроспективне изложбе радова насталих у Мишарској ликовној колонији од 1999. до 2021. године, Државном церемонијом код споменика Мишарским јунацима 13. августа у 9.45 часова , а потом концертом КУД „Абрашевић“ истог дана у порти Храма Вазнесења Господњег на Мишару у 19 часова. У оквиру Мишарских свечаности од 14. до 19. августа у Дому културе у Мишару ће бити одржан и Интернационални театарски фестивал (ИНТЕФ).

(Фотографије: Шабачки лист)

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар