У Шапцу енергетски ефикаснија домаћинства

У шабачкој Градској кући данас је организовано потписивање уговора о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа. Пилот пројекат надлежног министасртва изазвао је велико интересовање, а овог пута уручена су 72 уговора домаћинствима у приградским и сеоским месним заједницама.

Потписивањем уговора за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа у Шапцу је покренута реализација пројекта министарства рударства и енергетике.

– Овим је обухваћено 55 наших породичних домаћинстава, односно суграђана, који су имали могућност замене столарије на својим кућама и 17 котлова на биомасу. Оно што је, такође битно, је да смо као град издвојили пет милиона динара, држава издвојила пет милиона динара и остатак од десет милиона ће финансирати наши суграђани – истакао је др Александар Пајић, градоначелник Шапца.

У првом кругу субвенционисана су 72 домаћинства и то само у приградским насељима и на сеоском подручју. Субвенције ће покривати до 50 одсто трошкова, односно до 100.000 динара за замену столарије и до 85.000 динара за замену котлова.

Милета Ђурић, становник Јеленче, на овај начин лакше ће доћи до преко потребен замене столарије на кући од 120 квадрата.

– Ово је одлична ствар. Захваљујем се како локалној самоуправи тако и градоначелнику. Моја кућа има 120 квадрата и ово представља велику уштеду за моју породицу – истакао је Милета Ђурић.

Шабац је једна од 67 локалних самоуправа којима је омогућена реализација пилот пројекта надлежног министарства И Владе Републике Србије. Наредне године издвојиће се већа средства тако да ће бити обухваћена сва заинтересована домаћинства са територије града Шапца.

Текст и фото: Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар