У недељу, 16. јануара – Референдум!

У недељу, 16. јануара, у Србији ће се одржати референдум о промени Устава Републике Србије. И у Шапцу,  100.481 бирач уписан у гласачке спискове на 100 бирачких места,  моћи ће да гласа за или против новог акта чији је циљ обезбеђивање веће независности, ефикасности и одговорности судства. Бирачка места биће отворена од 7 до 20 часова. 

Заокружи ДА!

У недељу, 16. јануара, грађани Србије ће се на референдуму изјашњавати  о потврђивању Акта о промени Устава Републике Србије. На територији града Шапца, сви грађани са правом гласа  моћи ће да се изјасне на 100 бирачких места од 7 до 20 часова.

– По пресеку од 30. децембра 2021. на територији града Шапца у јединствени бирачки списак уписано је 100.481 бирач који ће у недељу, 16. јануара, од 7 до 20 часова имати могућност да се изјасне на републичком референдуму везаном за питање Акта о потврђивању Устава. Скупштина Републике Србије донела је промене Устава Републике Србије и исти износи на изјашњавање грађанима. Позивам овом приликом све грађане који имају изборно право да се јаве бирачким комисијама у наведеном периоду, да искористе могућност гласања и да остваре своје бирачко право – рекао је Борис Туменко, председник Изборне комисије.

Гласа се уз одговарајући документ заокруживањем једног од два понуђена одговора “ДА” или “НЕ”.

– Републичка изборна комисија је доставила свим грађанима обавештења када ће бити референдум. Обавештавам грађане да не морају имати та обавештења. Битно је да на сама бирачка места понесу одговарајући документ – важећу личну карту или путну исправу, односно пасош – додао је Туменко.

Сви они који се затекну после 20 часова на бирачким местима имаће могућност да гласају.

– Један од чланова бирачке комисије изаћи ће испред бирачког места, стати последњи у ред иза бирача који су дошли. Сви ти бирачи који се затекну у то време на бирачком месту имаће могућност да остваре своје бирачко право.

Акт о промени устава искључиво се односи на правосуђе. Њиме се не мењају други делови Устава већ се само  предвиђају додатне уставне гаранције независности судства и судија, гарантује сталност судске функције и утврђује да је највиши суд у Србији  Врховни суд.  Судије, председника Врховног суда и председнике судова бира Високи савет, док ће организационе промене обезбедити самосталност и одговорност јавног тужилаштва.

Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар