fbpx

У Народном музеју у Шапцу синоћ је отворена изложба Жељка Ђуровића (ВИДЕО)

Поставку чине 23 слике и седам цртежа обједињених под заједничким називом “Ева у медитеранском врту – избор радова”.

Академски сликар Жељко Ђуровић до сада је имао преко 30 самосталних изложби и више стотина колективних, како у земљи тако и у иностранству. Добитник је на десетине награда и представљен је као стваралац великог формата у преко 30 књига. Пред шабачком публиком појавио се са поставком од 23 слике и седам цртежа, под заједничким називом “Ева у медитеранском врту – избор радова”, чиме је уједно и отворена излагачка сезону у Галерији Народног музеја.

– Ове године смо припремили богат програм за наше Шапчане, поред археолошке, етнолошке и историјских изложби, планирамо и радионице и предавања, тако да ће наши суграђани имати квалитетан културни живот, бар што се тиче музеја, истакла је овом приликом Мирјана Перић, директорка Народног музеја.

Радови овог награђиваног уметника и професора сликарства налазе се у Народном музеју Београда, Интернационалном музеју за фантастичну уметност у Швајцарској, Народном музеју Крагујевац, али и у бројним приватним збиркама у земљи и иностранству.

– Од завршетка Академије ја заиста интензивно радим. Сликам сваки дан и често сам излагао. Излагао сам по Србији, Југославији и Европи. Ово је прва изложба у Шапцу, а овај Музеј је заиста добра институција и почаствован сам што овде излажем, рекао је Жељко Ђуровић, аутор изложбе.

“Ђуровић се позабавио реафирмисањем заборављене или потиснуте надреалности у сликарсту, указујући и доказујући својим обимним делом да свет фантазије нема граница и ограничења”, део је описа уметниковог стваралаштва.

– За оне изоштреног ока и са довољно знања изложба је сигурно права посластица, јер пратећи тај редослед могу да спознају начин на који се сам уметник развијао, додаје Татјана Марковић, кустос Народног музеја.

Изложба “Ева у медитеранском врту – избор радова”, у Галерији Народног музеја у Шапцу може се погледати наредних месец дана.

Текст и фото: Данка Ловчевић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар