У Мишару свечано обележено 215 година од славног боја (ГАЛЕРИЈА)

Испред споменика Мишарским јунацима, данас је обележена је 215-годишњица чувеног Боја на Мишару, једне од најзначајнијих победа Карађорђевих устаника, којом су ударени темељи модерне српске државе. Државну церемонију заједно су организовали Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Град Шабац. Свечаност је започела поменом Карађорђу и мишарским јунацима у саслужењу свештенства Цркве „Успења Пресвете Богородице“ из Орида и Цркве „Васкрсења Господњег” из Мишара, у присуству представника владе, градске управе и других локалних самоуправа, невладиних организација и бројних грађана.

„И данас, 215 година касније, Мишар је и даље путоказ на путу слободе, напретка и просперитета. Наша дужност и обавеза су да гајимо сећања на славне мишарске јунаке“, подсетио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, који је ловоров венац положио у име Владе Републике Србије.

„Генерација којој припадамо, осећа дужност да сачува успомену на велике људе и догађаје који су обликовали колективну народну свест и који су поставили темеље друштву у којем живимо. Заједно са својом државом, негујемо сећање на почетке стварања модерне српске државности, којима Мишар неизоставно припада. Будућност и просперитет једног народа, може гарантовати само ефикасна и јака држава која је ослонац и сигурност свим њеним грађанима. Стога се наше битке које данас водимо огледају у дужности да чувамо сопствену државу и да је унапређујемо у складу са савременим токовима света у којем живимо“, навео је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Он је истакао да је ново градско руководство енергично кренуло у остварење циља да Шабац учини градом будућности.

„Један од битних предуслова који смо поставили на том путу, представља и реконструкција зграде Дома културе у Мишару. За ову намену у 2021. години, граду Шапцу је одобрено 15 милиона динара путем конкурса „Градови у фокусу” Министарства културе и информисања, док је додатних осам милиона динара определио град Шабац из сопственог буџета. Креирањем додатних садржаја ослоњених на причу о Мишару и његов историјски значај, даће се додатни подстрек унапређењу различитих сегмената живота људи овог краја. Сматрамо да је управо ово најбољи начин да се достојно одужимо прецима и будућим генерацијама оставимо добар пример борбе за свој град, народ и државу. Темељ који су положили мишарски јунаци, чврста је подлога на којој треба радити на остварењу наведених циљева“, рекао је др Пајић.

Мишарске свечаности су почеле још прошле седмице код Историјских храстова у Трбушцу, настављене су синоћ отварањем Ретроспективне изложбе поводом две деценије постојања Мишарске ликовне колоније, а вечерас ће у порти мишарске цркве концерт одржати КУД “Абрашевић”. Сутра до 19. августа Мишарци ће моћи да прате и Интернационални театарски фестивал (ИНТЕФ), у организацији аматерског позоришта “Вожд” из свог на далеко познатог места.

Славица Гајић (Фотографије: Град Шабац)

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар