„Трпеле“ премијерно изведене у Шабачком позоришту

(Фото: sabackopozoriste.rs)

На великој сцени Шабачког позоришта вечарас је изведена (шабачка) премијера комада „Трпеле“, по тексту Бобана Скерлића и Милене Деполо, а под редитељском палицом Александре Ковачевић. Престава је урађена у копродукцији са Краљевачким позориштем, чији су посетиоци већ били у прилици да виде премијеру.

„Трпеле“ је комад који се бави судбинама жена које су убиле своје злостављаче. Настао је на основу аутентичних исповести затвореница које су трпеле брутално насиље. Њихови покушаји да пронађу спас у институцијама система, породици, међу пријатељима, колегама и суседима наилазили су на зид одбијања. Други пол је вековима осуђен на трпно стање док је сила – мистични темељ ауторитета слепа за патњу потчињених. Затворени кругови системског насиља имплодирају и у овом тренутку, тражећи Нови, праведнији свет са више светлости, милости и љубави.

Тежак, психолошки текст у искључиво женској подели, који је изискивао учесталу трансформацију у мушке ликове, изванредно су одиграле Јасминка Хоџић, Александра Ристић, Горица Динуловић, Соња Милојевић, Биљана Талић, Деана Костић и Светлана Миленковић. Ефектна, сведена сценографија дело је Владана Славковића, костиме је креирала Станислава Јамушаков, а музику је компоновао Предраг Милановић.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар