Трку дана на шабачком хиподрому освојио Ејскониг

Ни паклена врућина, нити историјски меч нашег сјајног аса Новака Ђоковића на Вимблдону није спречило око 2.000 љубитеља коњичког спорта да посети шабачки хиподром . Сви они су у шест галопских надметања могли да виде 41 грло, а најуспешнији међу њима су својим власницима донели 900.000 динара, колико је износио наградни фонд . 

Овај дан су обележили и џокеји: стари ас Тика Вујковић, који се повредио пред старт друге трке па му желимо брз опоравак, Горан  Мештровић који је са својим грлима тријумфовао чак три пута . Али се ипак највише радовао млади Алекса Станаревић, који је остварио своју прву победу у каријери.

Меморијал Луке Лазаревића се трчи на шабачком хиподрому већ више деценија и на стази од 1.200 метара наступају најмлађи галопери од две године. Силно је кренула Анкара , затим је Колорадо преузео челну позицију . Дуго је доминирао да би у финишу посустао што је искористила Јабајабаду и успела дада победи са дужином и по предности испред Колорада, Анкаре и Арлингтон Боја. Победница је остварила време 1:13,1. 

У трци Петровдан наступило је највише коња, њих чак 11 па је старт машина била готово пуна . На стази дугој 1.350 метара наступила су грла од 3 г. и старија. Трку је повела Ред Виђен, да би је после пар стотина метара престигао Валентин. Углавном је тај двојац предводио остала грла која су такође пружала свој тренутни максимум. Велика борба се тек развијала и опет је „Црвена“ избила на чело и овај пут га није испуштала. Остварила је победу од три дужине испред Калипса, који је престигао Валентина и Сами Рамиза . Био је то други тријумф Мештровића овај пут у времену 1:22,7. 

 Затим је на ред дошло надметање ЈКП Стари град Шабац. На стази дугој 1.300 метара најбоље је стартовао Ајрон Бој.  Затим су се издвојили на челу Џери Бест, па Хироши, затим Торино Хил. Ипак се у финишу трке све вратило на почетак. Највише снаге је сачувао Ајрон Бој и у времену 1:17,8 успео први да прође кроз циљ . До пласмана су још успели да дођу и Васлави, Торино Хил и Џери Бест.

Четврта по реду била је трка ЈКП Водовод Шабац на стази дугој 1.600 метара. У њој је наступило осам сјајних грла . Иако је Меџик Лајт водио од старта и диктирао солидан темпо ни ривали му нису давали мира. Покушали су да га нападну и угрозе челну позицију. У задњих пар стотина метара је виђена права драма. Ни по проласку коња кроз циљ ништа није могло да се тврди да сигурношћу. Судије су погледале снимак и славље власника Меџик Лајта је могло да почне. Он је за дужину врата био испред Бордер Вар, која је са истом предношћу била испред Огона док је Магистрат прошао четврти кроз циљ. Победник је штоперицу зауставио на 1:37,9. 

Трка дана била је посвећена младом момку који је волео коње као и сви чланови његове породице. Ове године у Меморијалу Стефана Пауновића, на 2.000 метара, наступило је шест трогодаца.  Анђелика је најбоље стартовала али су је сјајно пратили Ајскониг и Лорд Лоу. Напади су били константни, али због дужине стазе и тактика и чување снаге за финиш је било и те како значајно и битно. До њега је дошло по изласку из задње кривине. Тада су као у трансу, на све или ништа, кренули Ајскониг и његов петнаестогодишњи јахач Алекса Станаревић. Из метра у метар су се пробијали до водеће позиције на коју су избили и после велике борбе и да је сачувају. Победу су однели у времену 2:05,4 и пола дужине испред Анђелике која је за дужину врата надмашила Лорда Лоу и за 10-ак метара Алиса. У овој трци је подељено највише пехара и добили су их сва грла у пласману. 

Победника је јахао млади Алекса Станаревић који је био толико срећан и узбуђен да се трке и како су дошли до победе готово није ни сећао : – Још не могу да дођем себи. Ову победу ћу памтити цео живот . Ово ми је пети јахање у каријери и мој први тријумф . Још ми је дражи што сам га остварио са својим грлом , које сам добио од Чиче на поклон. У штали имамо још коња, али  се надам да ћемо још пуно пута радовати на бројним хиподромима .

Тркачки дан затворен је трком Меморијал Раденко Глигорић Раде на 2.200 метара.  Најбржи на старту био је Алокатор који је до половине трке успевао да одбија нападе ривала али је почео да пада и на крају остао и без пласмана . Водећи позицију је преузео Неар Поет, ново грло у штали Шендековић. Нико више није успео озбиљније да га угрози и остварио је лаку, најубедљивију победу у овом дану, са шест дужина предности испред Келна , Насрани и Шоу Новер. Неар  Поет је трку завршио у времену 2:16,5. 

Сигурно да је ово био још један леп тркачки дан, али права још већа узбуђења на шабачком хиподрому тек следе. За две недеље на програму су Шабачке коњичке свечаности, када се очекује да ће се 24. и 25. јула на нашем хиподрому појавити заиста сви најбољи галопери из Србије, али и земаља из окружења. 

Младен Лазић (Фото: Принтскрин)

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар