Три деценије од убиства шабачких новинара на Банији

(Фото: Славица Гајић)

На споменик у „новинарском кварту сећања“ у Шапцу, колеге из шабачких редакција одале су почаст пре тачно 30 година настрадалој новинарској екипи. Четворочлана екипа дописништва РТС-а, убијена је на Банији, док је била на свом професионалном задатку. До данас, за то нико није одговарао.

Пре тачно 30 година на новинарском задатку на Банији убијена је четворочлана шабачка новинарска екипа – Зоран Амиџић, уредник дописништва РТС-а Шабац, Бора Петровић, сниматељ, Дејан Милићевић, асистент сниматеља и Сретан Илић, уредник Радио Шапца. У новинарском кварту сећања“ испред споменика настрадалима, колеге из шабачких редакција одале су почаст.

И после три деценије, многа питања остају без одговора. Коме је новинарска екипа била мета и због чега, нека су од њих.

– Имао сам 16 година када је отац настрадао. Толико година је прошло, одговор ни на једно питање нисмо добили. После три деценије, више није ни важно, нити шта може да се промени – каже Огњен Амиџић, син настрадалог новинара Зорана Амиџића који је кренуо очевим стопама.

Од пре три године, улица из које су кренули на последњи новинарски задатак носи њихова имена. Иницијатива и потекла са тог места, од колега.

-Наше је да никад не престанемо да постављамо питања јер нам то налаже професија а пре свега обавеза према настрадилим колегама – наводи Тања Димитрић Мијаиловић, уредник шабачког дописништва РТС-а.

Вест која је 9. октобра 1991. године стигла са Баније, потресла је цео Шабац. Убијени су из заседе, са 200 метака испаљених у аутомобил у којем су били.

Славица Гајић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар